Ούτε ρήξη, ούτε συμφωνία, μόνο μέτρα!

19:12 6/4/2016 - Πηγή: Antinews

Τόσος καβγάς για το τίποτα; Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θέλει ο Τσίπρας; Βγαίνει ο Παππάς και λέει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και αν δεν συμφωνεί το ΔΝΤ ας φύγει. Χτες Μέρκελ και Λαγκάρντ το ξέκοψαν. Το ΔΝΤ θα μείνει και η ρύθμιση χρέους μετατίθεται στο απροσδιόριστο μέλλον. Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε έχει χαμηλώσει τον πήχη μετά τη βαβούρα που

προκλήθηκε μεταξύ του Μαξίμου και του ΔΝΤ.

Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για σκληρότερα μέτρα και την ώρα που έχει υπογράψει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το καλεί να φύγει! Και έχει το θράσος και τα λέει όλα αυτά όταν έχει κάνει κυριολεκτικά κομμάτια κάθε έννοια κόκκινης γραμμής και κάνει τη μια υποχώρηση μετά την άλλη στη διαπραγμάτευση για τα μέτρα αυξάνοντας συνεχώς το λογαριασμό.

Ωστόσο πραγματικά κάθε στιγμή που περνάει αποτελεί και μια καινούργια διάψευση και μεγεθύνει τη χρεοκοπία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έτσι και αλλιώς είχε καταντήσει ακορντεόν και άλλαζε ανάλογα με τα φεγγάρια, ειδικά μετά τον Ιανουάριο του 2015.

Πάντως στο ζήτημα του χρέους για να δει κανείς την αξιοπιστία (λέμε και κανένα ανέκδοτο να περνάει η ώρα) της κυβέρνησης αρκεί να θυμηθεί ότι ο Τσίπρας έλεγε μόλις υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο ότι από στιγμή σε στιγμή έρχεται η αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του χρέους και κατ’ αυτό τον τρόπο θα ήταν μικρότερος ο λογαριασμός.

Μάλιστα τον περσινό Ιούλιο και καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού μόλις υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο η γραμμή τότε του ΣΥΡΙΖΑ που τελούσε υπό διάσπαση ήταν: ανασχηματισμός, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση του χρέους και μετά εκλογές.

Τελικά απλά ψηφίστηκε το μνημόνιο και πήγαμε σε εκλογές με τον Τσίπρα να έχει υπογράψει ότι το θέμα του χειρισμού του χρέους είναι αποκλειστικά υπόθεση των δανειστών. Εν τω μεταξύ ως τότε χαριεντιζόταν με το ΔΝΤ θέλοντάς το σύμμαχο για να πετύχει ελάφρυνση του χρέους.

Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυσε στην πράξη και τώρα βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση με όλο και σκληρότερα μέτρα που ουδεμία σχέση δεν έχουν με τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες εβδομάδες, επίσης τίποτα δεν ισχύει από τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και υψώνει λάβαρα κατά του ΔΝΤ όταν επί της ουσίας ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί πολύ απλά δεν το θέλει η Γερμανία. Εκτός αν ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος για τη ρήξη που δεν έκανε πέρσι το καλοκαίρι. Αλλά επίσης δεν φαίνεται για την ώρα να υιοθετεί μια τέτοια προοπτική. Τελικά τι μένει ύστερα από το στραπάτσο αυτό όταν η θέση της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση; Μένουν μόνο τα σκληρά μέτρα και ξανά στον ίδιο παρανομαστή η χώρα και η οικονομία με τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα