Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι πρέπει «να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στην βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στην Μεσόγειο».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 διαφορετικές κρίσεις παράλληλα. Έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική

κρίση. Συνεπώς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο. Η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στη ξενοφοβία και οι Ευρωπαικού κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους «α λα καρτ»

Μέρκελ: Το σημαντικότερο είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και την καταπολέμηση του δουλεμπορίου αναφέρθηκε προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονη κριτική για την πολιτική της στο προσφυγικό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, δήλωσε παράλληλα ότι η μετανάστευση είναι το νούμερο 1 ζήτημα στην «ατζέντα» της διήμερης Συνόδου.

«Το σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Πρέπει να βρούμε τρόπος για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η λύση που πρέπει να δοθεί στο προσφυγικό είναι μια λύση στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν και οι 28 χώρες της Ένωσης. Όσον αφορά στη συζήτηση για την συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας, το δεύτερο «καυτό» θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν οι ανησυχίες της χώρας και θα γίνουν προσπάθειες να παραμείνει μέλος της Ένωσης.

Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί είναι το μέλλον της Ευρώπης

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

«Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα