Επιστρεφουν οι θεσμοι αλλα το δντ επιμενει για μετρα εως 9 δις

09:43 4/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Το κουαρτέτο θα επιστρέψει εγκαίρως, το πότε όμως θα το δούμε μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στη συνάντηση των Βρυξελλών έγινε «καλή πρόοδος» αλλά η εκτίμηση Τόμσεν για μέτρα 4% - 5% του...
ΑΕΠ, δεν έχει μεταβληθεί.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά του εκπροσώπου του καθιστώντας σαφές το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών.
Σύμφωνα
με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, που έκανε χθες ενημέρωση στις Βρυξέλλες, το Ταμείο δεν ζητά τίποτα πρόσθετο από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, ενώ τόνισε πως η δουλειά του Ταμείου είναι να είναι αντικειμενικό και ρεαλιστικό. «Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδας.
ΔΝΤ: «Πάρτε μέτρα έως 9 δισ. ευρώ»
«Θα ήταν εξαιρετικό ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», δήλωσε, αναφερόμενος προφανώς στη θέση του κ. Τόμσεν. Σχετικά με το επίμαχο άρθρο του Δανού αξιωματούχου, που αναρτήθηκε προ ημερών στο μπλογκ του βάζοντας φωτιά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ράις ανέφερε πως ο κ. Τόμσεν απλά εξήγησε τι πρέπει να γίνει, πόσο δύσκολο είναι για την ελληνική κοινωνία να αντεπεξέλθει στους στόχους, αλλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο απαιτητικές, εάν υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την Ευρώπη.
«Εκεί γίνονται τώρα οι συζητήσεις. Και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πρέπει να έλθουν σε μια συμφωνία σε αυτό», είπε ο Ράις. Ερωτηθείς δε για το εάν το Ταμείο έχει υποχωρήσει από την εκτίμηση περί δημοσιονομικού κενού 4% - 5% του ΑΕΠ έως το 2018, ιδίως υπό το πρίσμα των καλύτερων στοιχείων για την ύφεση πέρσι, απάντησε πως η εκτίμηση του ΔΝΤ παραμένει η ίδια. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε και υποστήριξε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια το ΔΝΤ έχει παράσχει εξαιρετική υποστήριξη στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε αυτοί που επιζητούμε ρεαλισμό στη δημοσιονομική προσαρμογή, που επιχειρηματολογούσαμε για ελάφρυνση του χρέους αυτό το καλοκαίρι», είπε.
Τέλος, για την προσφυγική κρίση είπε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση και ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση της Ευρώπης για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα