Τσιπρας: απο το νταβος της χλιδης, στην ελλαδα της οργης...

15:01 24/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, καλείται...
τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς το προτεινόμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό, όχι μόνο δεν έχει πείσει τους δανειστές, αλλά προκαλεί εξεγέρσεις μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

Το αδιέξοδο για την κυβέρνηση είναι εμφανές, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ασφαλιστικό “δεν περνάει”. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να λάβει διαβεβαιώσεις κατά τις συναντήσεις του στο Νταβός ότι δανειστές και εταίροι δεν θα τον πιέσουν να αλλάξει προς το χειρότερο το σχέδιο για το ασφαλιστικό – χωρίς όμως να τις λάβει.

Πλέον όμως έχει να αντιμετωπίσει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εσωτερικό: οι σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και οι μεγάλες κινητοποιήσεις, επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης και τον αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσει την υπόθεση και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Βουλευτές, ακόμη και υπουργοί εκφράζουν – παρασκηνιακά στην παρούσα φάση – την έντονη ανησυχία τους, ακόμη και το φόβο τους για την εξέλιξη των πραγμάτων. Το Μαξίμου εξακολουθεί να εκτιμά και διαβεβαιώνει για τούτο, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ωστόσο όλο και περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμη και γι' αυτό. Πρώτον, γιατί το τελικό σχέδιο μπορεί τελικά να περιλαμβάνει ακόμη και μειώσεις κύριων συντάξεων – πέραν των επαχθών μέτρων για αγρότες και επαγγελματίες – και δεύτερον γιατί οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν την ανέλιξή του στην εξουσία, έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Ενδεικτικό αυτού του κλονισμού είναι και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα αρκετά σημαντικά για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει όλο το Σαββατοκύριακο συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και το βράδυ της Κυριακής θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο τάε κβο ντο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Παράλληλα θα επανεξετάσει ορισμένες πτυχές του ασφαλιστικού, επιχειρώντας κάποιες διορθώσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το ασφαλισιτκό.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια να πιέσει την αντιπολίτευση, από την οποία θα ζητήσει να ξεκαθαρίσει εάν συναινεί στις μειώσεις των συντάξεων, όπως απαιτούν οι σκληροί κύκλοι των δανειστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα