Κορονοϊός: Πότε ένας ασθενής πρέπει να πάει νοσοκομείο και πότε χρειάζεται αγωγή – Νέες οδηγίες

09:10 18/11/2021 - Πηγή: NewsIt

Πότε τα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς μπορεί να δείχνουν σοβαρή κατάσταση και ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν όσοι νοσούν ελαφρά; Ο θεραπευτικός αλγόριθμος για τους ενήλικες ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με COVID-19, αναθεωρήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων. 

Η εξωνοσοκομειακή διαχείριση του ασθενούς με COVID-19 με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου άνω του 94% σε αέρα δωματίου) εξαρτάται από την παρουσία παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ασθενής

θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Στους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: μη-εμβολιασμός, ηλικία άνω των 70 ετών, παχυσαρκία (ΒΜΙ>35), ανοσοκαταστολή, αιμοκάθαρση, χρόνια καρδιοπάθεια, ΧΑΠ, διαβήτης, καθώς και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις οδηγίες.

Σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή νόσο COVID-19 και πιθανή ανάγκη νοσηλείας αποτελούν τα ακόλουθα: κορεσμός οξυγόνου 50%) στην απεικόνιση θώρακα ή/και συνδυασμός εργαστηριακών (λεμφοκύτταρα 1000 mg/ml, CRP>100 mg/ml με φυσιολογική τιμή

Keywords
Τυχαία Θέματα