Ο υπουργός που «δεν είναι σερίφης», η αναζήτηση γυναικών για τα ευρωψηφοδέλτια και η Ελεονώρα, οι δελφίνοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύσκολες ώρες του Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείου και οι σύμβουλοι της ΓΑΙΑΟΣΕ

06:01 5/2/2024 - Πηγή: NewsIt

«Δεν είμαι σερίφης», τα μέτρα των 220 εκατ. για τους αγρότες 

Αποφασισμένη να μη ρίξει λάδι στη φωτιά είναι η κυβέρνηση με τους αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί. «Δεν είμαι ούτε σερίφης ούτε πιστολέρο» λέει σε συνομιλητές του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Εάν αποφασίσει κάτι η κυβέρνηση (το Μαξίμου) η αστυνομία θα το κάνει αλλά δεν χρειάστηκε κάποια δραστική παρέμβαση μέχρι τώρα. Άλλωστε είναι λελογισμένες

και οι κινητοποιήσεις. Με διαπραγμάτευση σε ήρεμους τόνους της αστυνομίας με την αντιπροσωπεία των μπλόκων αποθαρρύνθηκε και ο αποκλεισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή (4.2.2024).

Μήνυμα ελήφθη 

«Για εμάς δεν υπάρχει ”αγροτικό μέτωπο” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στο facebook. «Τους ακούμε, τους σεβόμαστε» συνέχισε αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο στα αιτήματα τους και ιδιαίτερα στην αύξηση του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο) όπως και στα πλήγματα που δέχονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα 220 εκατ. ευρώ

Γύρω στα 220 εκατ. ευρώ φτάνει το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Στα 85 εκατ. υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και γύρω στα 140 εκατ. η αύξηση της αρωγής για τον εξοπλισμό στους αγρότες της Θεσσαλίας. «Ό,τι δώσαμε δώσαμε» διαμηνύει η κυβέρνηση. Ήδη το ποσόν που θα δοθεί είναι εκτός του προϋπολογισμού. Απομένουν 11 μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έκτακτες συνθήκες μπορεί να προκύψουν. Υπάρχουν και άλλες κοινωνικές ομάδες που θα πρέπει να ενισχυθούν. Το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε στο 2,1%, και θα πρέπει να μπουν επιπλέον 2 δισεκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Άρωμα γυναίκας 

Οργασμός επικρατεί στα κομματικά γραφεία για την αναζήτηση γυναικών υποψηφίων για τα ευρωψηφοδέλτια. Από τις 42 υποψηφιότητες που πρέπει να έχει το κάθε ευρωψηφοδέλτιο (η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές) το 40% πρέπει να είναι γυναίκες, δηλαδή, τουλάχιστον 17. Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει 8-9 ευρωβουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με την δεύτερη ή τρίτη θέση και το ποσοστό που θα πάρουν, γύρω στους 3-4 βουλευτές το κάθε κόμμα.

Ποιες γυναίκες «κλείδωσαν» 

Οι υποψηφιότητες με άρωμα γυναίκας που φαίνεται να έχουν κλειδώσει ή βρίσκονται κοντά στο να κλειδώσουν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, μέχρι στιγμής, είναι οι εξής κυρίες:

Οι νυν ευρωβουλευτίνες Ελίζα Βόζεμπεργκ και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που διεκδικούν μια νέα θητεία. Η Νόνη Δούνια, πρώην βουλευτής Α Πειραιά με στενούς δεσμούς με τον Ολυμπιακό. Η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, πρώην ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου που έγραψε ιστορία με την φράση της «για την Ελλάδα ρε γα@@@ το» και σάρωσε σε ψήφους στον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στις περιφερειακές εκλογές. Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, από το κανάλι της Βουλής, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε βγει 10η. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου. 

Η αλήθεια για την Ελεονώρα 

Μια αναφορά της γνωστής παρουσιάστριας του MEGA Ελεονώρας Μελέτη ότι δέχθηκε αναγνωριστική προσέγγιση για να κατεβεί στις ευρωεκλογές, αλλά αρνήθηκε, πυροδότησε διάφορα σενάρια. Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για κόμμα της αντιπολίτευσης με το οποίο δεν έχει ιδεολογική προσέγγιση. Η ίδια δεν το κρύβει, εκτιμάει βαθιά (και ψηφίζει) τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Έχει πέσει το όνομα της στο τραπέζι από κάποια στελέχη της γαλάζιας παράταξης αλλά δεν έγινε κάποια κίνηση μέχρι τώρα. Η ίδια δίνει βάρος στην τηλεοπτική της καριέρα προς το παρόν. Και αυτήν σχεδιάζει.

Αγρυπνία! 

Για «ήπιες αντιδράσεις» της Εκκλησίας κατά την ανάγνωση της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου κατά της ρύθμισης για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, στους ναούς όλης της χώρας, χθες, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές. Ξεχώρισαν η παρότρυνση του Μεσογαίας Νικολάου για πορείες ειρήνης (όχι συλλαλητήρια όπως τόνισε), όπως και η απόφαση του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου να καλέσει σε αγρυπνία τους πιστούς, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. «Να φωτίσει ο Θεός αυτούς που θεσμοθετούν να θεσμοθετήσουν σωστά και να δείξουμε με τον αριθμό που θα έρθει στην αγρυπνία και πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν» τόνισε. «Αν έρθουν 5 σημαίνει ότι 5 μόνο αντιδρούν, άρα κανείς δεν αντιδρά και θα κάνουν ότι θέλουν. Όταν μαζευτούν 10.000 τότε θα το υπολογίσουν». Το νομοσχέδιο ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 

Δελφίνοι!

Άρχισαν συζητήσεις και για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτος , μετά το ΠΑΣΟΚ. Το ψυχολογικό όριο είναι η δεύτερη θέση και ένα ποσοστό κοντά στο 16-17%. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωκομματικές πιέσεις. Κάποιοι μετρούν στους δελφίνους τον Σωκράτη Φάμελλο ή τον Διονύση Τεμπονέρα. Στη λίστα προστέθηκε και ο Νίκος Παππάς. Εκτός και αν βγει μπροστά …αουτσάιντερ της παλιάς τσιπρικής προεδρικής φρουράς και ανακατέψει την τράπουλα! Δεν θα είναι εύκολη η μάχη. Ο Κασσελάκης πρέπει να τα δώσει όλα για να κερδίσει την παρτίδα!

«Είναι κορίτσι» 

Πολλές «γαλάζιες» και όχι μόνο, ευχές δέχθηκε ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας που θα κατεβεί υποψήφιος για την ευρωβουλή με τη ΝΔ. Το Σάββατο (3.2.2024) παντρεύτηκε σε στενό κύκλο την αγαπημένη του πρώην πρωταθλήτρια και παίκτρια του Survivor All Star Αφροδίτη Σκαφίδα που σε λίγες ημέρες θα γεννήσει το πρώτο τους παιδί. Είναι κορίτσι όπως αποκάλυψε ο πατέρας. Ο Πύρρος Δήμας έχει άλλα τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τον Βίκτωρα, την Μαρία και τον Νικόλα από τον πρώτο του γάμο με την Αναστασία Σδούγκου, που έφυγε από τη ζωή.

Στις αγορές πάμε καλά 

Το έγραψε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυριακάτικο μήνυμά του στο Facebook. Η επιτυχής διάθεση ποσοστού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με υπερκάλυψη κατά 12 φορές της προσφοράς λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι μόνο μία από τις καλές ειδήσεις των τελευταίων μηνών. Έρχεται «σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών το τελευταίο 7μηνο, όπως η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της HellenIQ Energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος) και η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όλες αυτές οι κινήσεις βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία». Πράγματι σε αυτόν τον τομέα η εικόνα είναι εξαιρετική. Το δείχνει και η μεγάλη κινητικότητα γύρω από τη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που ετοιμάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι δύσκολες ώρες του Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείου

Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα ο επικεφαλής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης δεν αισθάνεται και πολύ καλά! Το σχέδιό του για δημιουργία ενός εθνικού επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από την «αποζημίωση» που θα λάβει το Υπερταμείο μέσω της επιστροφής ποσοστού των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο συναντά αντιδράσεις στην κυβέρνηση, ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιστροφή των μετοχών των δύο εταιρειών υδάτων δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση γιατί θα προηγηθεί αποτίμηση της αξίας τους και το 50% των εσόδων του Υπερταμείου θα πάει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές για το τρίτο δάνειο του μνημονίου. Με το υπόλοιπο 50% ο Γρ. Δημητριάδης θέλει να φτιάξει τη μαγιά για το ελληνικό SWF (Sovereign Wealth Fund), μια νέα θυγατρική του Υπερταμείου. Δεν το βλέπουν με καλό μάτι κάποιοι στην κυβέρνηση, όμως. Κυρίως επειδή μέχρι σήμερα η ΕΕΣΥΠ δεν έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί αποδοτικά το χαρτοφυλάκιο κρατικών εταιρειών που ελέγχει, αρκετές από τις οποίες είναι ρημαδιό, από τα ΕΛΤΑ μέχρι τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ έσπευσε πάντως να αναθέσει μελέτη για το SWF σε διεθνή επενδυτικό οίκο.

Συμβούλους παίρνουν, έργο δε δείχνουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ 

Η στήλη έχει επισημάνει πως ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις του Υπερταμείου με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είναι ο μεγάλος αριθμός συμβούλων και οι σχετικές δαπάνες. Πάρτε για παράδειγμα την ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του Υπερταμείου, που μπορεί να έχει καθυστερήσει κάτι χρόνια την αξιοποίηση των όποιων αξιοποιήσιμων ακινήτων διαθέτει αλλά τώρα τρέχει και προχωρά στην πρόσληψη νέων συμβούλων. Στη 1 Φεβρουαρίου  η διευθύνουσα σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Ιωάννα Δούνια προχώρησε στην πρόσληψη του Γραφείου Δοξιάδη ως «Εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου σε θέματα Συμβάσεων Παραχώρησης». Ο σύμβουλος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, «την αξιολόγηση των ακινήτων από χωροταξικής και πολεοδομικής άποψης σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο αξιοποίησης» και «την Προετοιμασία των Τεχνικών Κειμένων που θα συμπεριληφθούν σε συμβάσεις Παραχώρησης ή στα Τεχνικά Παραρτήματα αυτών».

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα έσοδα του ΥΠΟΙΚ 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας καθώς δε λειτουργούν με κινητήρα εσωτερικής καύσης, επομένως δεν εκπέμπουν ρύπους και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα. Όσο αυξάνεται ο στόλος ηλεκτρικών οχημάτων, με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, τόσο μειώνονται τα έσοδα του κρατικού ταμείου από τα τέλη κυκλοφορίας που φέτος θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Πολλαπλάσια είναι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα που επίσης θα μειώνονται ανάλογα με την ένταξη ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο ΙΧ ή επαγγελματικών αυτοκινήτων. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ετοιμάζονται, επειδή αρκετές δεν έχουν καμία διάθεση να χάσουν τα δισεκατομμύρια από τους φόρους καυσίμων, να επιβάλλουν αντίστοιχα τέλη και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έτσι, όσοι αγοράζουν σήμερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την ελπίδα των μηδενικών τελών κυκλοφορίας και των μηδενικών επιβαρύνσεων από ΕΦΚ, ας έχουν το νου τους. Ήδη έχει κατατεθεί μια πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών περί «πράσινου τέλους» που θα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση.

Παραγωγικότητα, κατάρτιση, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού 

«Όλες οι διεθνείς συγκρίσεις δείχνουν ότι οι μέσες δεξιότητες των μαθητών, των πτυχιούχων, των εργαζομένων, των ανέργων, και των εργοδοτών στην Ελλάδα παραμένουν απελπιστικά χαμηλές, παρά τον πληθωρισμό των «χαρτιών» από τα πτυχία και τους μεταπτυχιακούς τίτλους έως τα πιστοποιητικά κατάρτισης. Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι επίσης πολύ χαμηλή συγκριτικά με τις άλλες χώρες – τόσο χαμηλή που δεν επιτρέπει την αναβάθμιση του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας». Όμως «για τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα δεν ευθύνονται τόσο οι χαμηλές δεξιότητες των εργαζομένων, όσο η μεγάλη ένδεια παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και οι οργανωτικές και διαχειριστικές αδυναμίες των ελληνικών επιχειρήσεων». Τέλος, «παρά το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο των δεξιοτήτων στη χώρα μας, απίστευτα πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν χαμηλότερες δεξιότητες από αυτές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι που τις κατέχουν». Γεμίσαμε πτυχιούχους, μας λείπουν οι τεχνίτες! Θέματα που περιλαμβάνονταν σε πρόσφατο «Special Report» της Καθημερινής που είχε επιμεληθεί ο καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης. Και για τα οποία κανείς δε συζητάει! 

To άρθρο Ο υπουργός που «δεν είναι σερίφης», η αναζήτηση γυναικών για τα ευρωψηφοδέλτια και η Ελεονώρα, οι δελφίνοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύσκολες ώρες του Γρηγόρη Δημητριάδη του Υπερταμείου και οι σύμβουλοι της ΓΑΙΑΟΣΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
συριζα, ωρες, ελεονωρα μελετη, all star, ελευθέριος βενιζέλος, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας 2016, τελη κυκλοφοριας 2014, υπουργοι, θεσσαλονικη, facebook, πετρελαιο, ελλαδα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, νέα, πειραιας, ολυμπιακος, εκλογες, βουλη, mega, σημαίνει, survivor, star, βενιζελος, προσφορες, ειδήσεις, eurobank, alpha, τραπεζες, energy, ηρακλειο, καβαλα, βολος, ευδαπ, ευαθ, μνημονιο, fund, θυγατρική, ΕΛΤΑ, εφκ, ηλεκτρικος, newsit, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, eurobank alpha, alpha eurobank, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, τραπεζα πειραιως, alpha bank, τελη κυκλοφοριας 2015, αξιολογηση, βουλευτες, πυρρος δημας, ελενη, ημερομήνια, δημητριαδης, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αφροδιτη, εθνικη, ευδαπ, ευχες, θητεια, καριερα, πειραιως, υπουργειο οικονομικων, alpha, eurobank, mega, star, αυξηση, αρθρο, αννα, απιστευτα, αρωμα γυναικας, αρωμα, βικυ, βοζεμπεργκ, βικυ φλεσσα, γεγονος, γραφεια, γρηγορης, δανειο, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δοθει, δωσει, ευαθ, ευη, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, ενδεια, ερχεται, ευρωπη, εφυγε, εφκ, ζωη, ιδια, υποθεση, θεος, θεσεις εργασιας, θετικο, θυγατρική, εικονα, ιωαννα, οικο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λαδι, λογο, μαγια, μαξιμου, ματι, μηνες, μητσοτακης, μαρια, ονομα, οχηματων, παιδι, παιδια, παμε, πρασινη, σαββατο, συνεχεια, σχεδιο, τριτη, φτανει, χρυσοχοιδης, αγορες, all star, δικιο, energy, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, μπροστα, ομαδες, πηγες, σημαίνει, survivor, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα