Ρωσία: To οικονομικό παρασκήνιο της αντικατάστασης του Σοϊγκού από τον τεχνοκράτη Μπελούσοφ

11:48 13/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η αιφνιδιαστική μετακίνηση της ομάδας άμυνας και ασφάλειας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χθες αργά το βράδυ (12.5.2024) σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του να κινητοποιήσει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας για μια μακρά και εντεινόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία εναντίον της Δύσης.

Ειδικότερα, ο Πούτιν όρισε τον πρώην βοηθό του στην οικονομία και πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ, 65 ετών, ως νέο υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Ο Μπελούσοφ

αντικαθιστά τον Σεργκέι Σόιγκου, 68 ετών, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2012 και μετατίθεται σε νέο ρόλο ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν που κατείχε τη θέση αυτή, απολύθηκε και πρόκειται να αναλάβει άλλη, απροσδιόριστη θέση εργασίας.

Ο διορισμός του Μπελούσοφ, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και καιρό μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο της οικονομίας, «δεν αφορά τη στρατιωτική ηγεσία», δήλωσε στο Telegram η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της πολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας R.Politik. «Πρόκειται για το “Gosplan” του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος», είπε, μια αναφορά στο σύστημα κρατικού σχεδιασμού της σοβιετικής εποχής.

Ο Πούτιν κατέληξε στην απόφασή του να διορίσει τον Μπελούσοφ εν μέρει επειδή είναι μελετητής της ιστορίας και είχε στο μυαλό του το παράδειγμα του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας ένα εσωτερικό θέμα.

Ως υπουργός Άμυνας υπό τους προέδρους John F. Kennedy και Lyndon B. Johnson τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο McNamara αναμόρφωσε τις στρατιωτικές προμήθειες για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Η απομάκρυνση του Πούτιν από τον Σόιγκου, έναν από τους στενότερους συμμάχους του, μπορεί να αντανακλά την απογοήτευση για την αποτυχία να νικήσει την Ουκρανία σε έναν πόλεμο που επρόκειτο να διαρκέσει μέρες και τώρα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο του με εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες νεκρούς ή τραυματίες.

Ο υπουργός Άμυνας ήταν ο στόχος της περσινής αποτυχημένης ανταρσίας του ηγέτη των μισθοφόρων του Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος τον κατηγόρησε για επανειλημμένες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, σε μια νέα επίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά την Κυριακή (12.5.2024) ότι οι αμυντικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους σε σφοδρές μάχες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη».

Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να επιτύχει έναν μικρό πολεμικό στόχο, την κατάληψη του πλήρους ελέγχου της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την πολυετή σύγκρουση που υποδαυλίστηκε από τη Μόσχα και του παρείχε τη δικαιολογία για την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τη στρατηγική της Ρωσίας.

Η αναθεώρηση της άμυνας πραγματοποιείται, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η επίσκεψη υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τον ηγέτη του Κρεμλίνου η φιλία «χωρίς όρια» με το Πεκίνο, η οποία επέτρεψε στη Μόσχα να αντέξει τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθώντας να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία.

Όπως και ο Shoigu, ο Belousov φτάνει στο υπουργείο Άμυνας χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο. Με την Ουκρανία να έχει αρχίσει να λαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, η Ρωσία αντιμετωπίζει την πρόκληση να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δικών της αμυντικών δαπανών, οι οποίες εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι κρατικές δαπάνες για το υπουργείο Άμυνας και τον τομέα ασφαλείας της Ρωσίας προσεγγίζουν το 6,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πλησιάζοντας τα επίπεδα που είχε επιτύχει η Σοβιετική Ένωση στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1980, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Interfax.

Ενώ τα επίπεδα δαπανών δεν είναι ακόμη «κρίσιμα», ο Πούτιν επέλεξε τον Μπελούσοφ λόγω της ανάγκης για «οικονομική ανταγωνιστικότητα» στο υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

«Ο διορισμός του Μπελούσοφ είναι ένα σημάδι ότι η ρωσική οικονομία μετατρέπεται σε πολεμική οικονομία», δήλωσε ο Andrei Kolesnikov, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace στη Μόσχα.

Ο ανασχηματισμός είναι ο πιο εκτεταμένος ανασχηματισμός από το 2020, όταν ο Πούτιν διόρισε τον Μιχαήλ Μισούστιν για να αντικαταστήσει τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία.

Μήνες αργότερα, ο Πούτιν αναθεώρησε το Σύνταγμα για να του επιτρέψει δύο ακόμη θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μέχρι το 2036, όταν θα είναι 83 ετών.

Ο Μισούστιν διορίστηκε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα για να συνεχίσει ως πρωθυπουργός. Ο Μεντβέντεφ είναι αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2020.

Οι παρατηρητές του Κρεμλίνου θα παρακολουθούν έντονα την τύχη του Πατρούσεφ, 72 ετών, ο οποίος ήταν ο γερακίσιος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2008 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρώην πράκτορας της KGB διαδέχθηκε τον Πούτιν ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας όταν ο τελευταίος ορίστηκε πρωθυπουργός της Ρωσίας το 1999 και ο Πατρούσεφ συνέχισε στη θέση αυτή έως το 2008.

Ο γιος του, Ντιμίτρι Πατρούσεφ, προήχθη σε αναπληρωτή πρωθυπουργό που εποπτεύει τη γεωργική βιομηχανία της Ρωσίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών ανακατατάξεων που ακολούθησαν την ορκωμοσία του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα για πέμπτη θητεία ως πρόεδρος.

Ο Πούτιν όρισε τον Σεργκέι Λαβρόφ, 74 ετών, να συνεχίσει ως υπουργός Εξωτερικών, παρατείνοντας τη θητεία του στη θέση που κατέχει εδώ και 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του Alexander Bortnikov ως επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB και του Sergei Naryshkin ως διευθυντή της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο Βίκτορ Ζολότοφ θα συνεχίσει, επίσης, να είναι επικεφαλής της εθνικής φρουράς της Ρωσίας στον κατάλογο των διορισμών που αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, για επικύρωση. 

To άρθρο Ρωσία: To οικονομικό παρασκήνιο της αντικατάστασης του Σοϊγκού από τον τεχνοκράτη Μπελούσοφ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Σοϊγκού, Μπελούσοφ,rosia, soigkou, belousof