Από το 2018 η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Οσοι περιμένατε να δείτε μειωμένα ραβασάκια, όσοι περιμένατε να πληρώσετε λιγότερα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2017, κακώς περιμένατε. Κι αυτό γιατί οι όποιες –κι εάν γίνουν- μειώσεις μετατίθενται έναν χρόνο αργότερα, κάτι που σημαίνει πως μιλάμε, πλέον, για το 2018.

Από την πρώτη ημέρα του 2017 δεν θα ισχύσουν οι νέες αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες, κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία που είχε υπογραφεί το

καλοκαίρι του 2013 με τους θεσμούς και τους δανειστές.

Μάλιστα, έχοντας ως δεδομένο πως ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε για όσα νοικοκυριά έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία, αλλά και για όσους έχουν ακίνητα τα οποία δεν νοικιάζουν, για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, για τους αγρότες και για τις επιχειρήσεις, για όλες αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει ανάλογη αυξημένη επιβάρυνση. Κι όλα αυτά χωρίς κάποια ελπίδα για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τρικ της κυβέρνησης. Ενα κόλπο, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να έχει δεδομένα τα περυσινά έσοδα των 2,6 δισεκατομμυρίων

Κοινώς, όποιος έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ θα δει τη… λυπητερή να αυξάνεται σε σχέση με τα όσα πλήρωσε το 2015. Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περισσότερο από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Το… τρικ του Μαξίμου για τα έσοδα

Ουσιαστικά, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τρικ της κυβέρνησης. Ενα κόλπο, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να έχει δεδομένα τα περυσινά έσοδα των 2,6 δισεκατομμυρίων. Τα έσοδα αυτά του 2015, στο Μαξίμου τα θεωρούν δεδομένα και για το 2016, αλλά και για το 2017 και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθεί κάτι που θα εκτροχιάσει την πορεία των σχεδιασμών.

Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί γίνονται όλα αυτά, η απάντηση βρίσκεται στην αναβολή της αντικατάστασης των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές τους, για τον Ιούνιο του 2017. Κι αυτό έγινε μέσα από την επικαιροποίηση του Μνημονίου. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την ίδια ημερομηνία και του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό καλοκαίρι είχε συμφωνηθεί να υπάρξει εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με τις τιμές της αγοράς , με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Είχε αποφασιστεί , δε, με, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε η σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015. Όμως η ανάγκη για έσοδα έφερε ένα μικρό «πάγωμα» της αναθεώρησης.

The post Από το 2018 η μείωση του ΕΝΦΙΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα