Ο Πύρρος στο απόσπασμα

Ελλάδα, Αθήνα, Αύγουστος 2016, ενώ το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σε μερικές μέρες, εντός των συνόρων της μικρής αυτής χώρας τα θέματα που συζητούνται απ’ άκρη σ’ άκρη αφορούν τις πολυαναμενόμενες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η επιστροφή των εκδρομέων του 15αύγουστου (δυστυχώς ως επί το πλείστον η αναφορά γίνεται στα ατυχήματα), οι κομματικές προετοιμασίες ενόψει ΔΕΘ και φυσικά

το σημαντικότερο γεγονός παγκόσμιας κλίμακας που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πέρα όμως από τις μεγάλες επιτυχίες των ελλήνων αθλητών (που τα συγχαρητήρια και τα μπράβο συγκριτικά με αυτό που προσέφερνα είναι λίγα) οι αγώνες θα μπορούσαμε να πούμε βαριά-βαριά επισκιάστηκαν από το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗΣ και την αναφορά της στον Πύρρο Δήμα (4 φορές ολυμπιονίκη στην Άρση Βαρών) καθώς και στο άθλημα αυτό κάθε αυτό.

Είναι φανερό πως αυτό το δημοσίευμα στόχευε (ξεκάθαρα) τον ολυμπιονίκη, όχι τόσο ως προς τα αθλητικά του επιτεύγματα αλλά, όσο για την εκλογή του σαν βουλευτή επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Ήθελε να θίξει το γόητρο του όχι φυσικά σαν αθλητή αλλά σαν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, με λόγο ενδεδυμένο έτσι ώστε να συνδέει τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με το άθλημα της ελληνικής Άρσης Βαρών που από τις αποτυχίες έχει περάσει στην αφάνεια.

Το όνομα του Πύρρου Δήμα, σαν ολυμπιονίκη και οι επιτυχίες που έχει προσφέρει στη χώρα μας δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Το ότι η Άρση Βαρών είχε μεταβληθεί σε «βιομηχανία εισαγωγής και ελληνοποίησης κατασκευής πρωταθλητών που απογειώθηκε λόγω της τεχνογνωσίας και του ρίσκου του ντοπαρίσματος», δανειζόμενος τα λόγια του συντάκτη της ΑΥΓΗΣ, δεν με βρίσκει τελείως απέναντι. Η κάποτε ακμαία και πολλά υποσχόμενη ενασχόληση με το άθλημα των χρυσών ολυμπιακών επιτυχιών, την οποία το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε αδρά (ας μην ξεχνάμε το Παλάτι της Άρσης Βαρών στη Νίκαια) και οι μεγαλεπήβολες δηλώσεις των ιθυνόντων για «συνέχεια της χρυσής παράδοσης και της παραγωγής-εξαγωγής πρωταθλητών που θα δοξάσουν τη χώρα στον κόσμο», δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μία φούσκα.

Σε ένα γενικότερο μπαράζ αποκαλύψεων για ντοπαρισμένους έλληνες πρωταθλητές, η άρση βαρών, η χρυσή άρση βαρών εν μια νυκτί οδηγήθηκε από την επιφάνεια στην αφάνεια.

Η γνώμη μου είναι ότι ο οποιοσδήποτε έχει ένα βήμα, είτε αυτό είναι μια εφημερίδα, είτε ένα κανάλι, είτε και το βήμα της Βουλής, πρέπει να διακατέχεται από καίριο, άμεσο και συγκροτημένο λόγο. Αερολογίες και συνδυασμοί θεμάτων που σκοπό έχουν να περιπλέξουν και να καλύψουν το κυρίως θέμα άρθρων, ώστε να παρέχεται (κατόπιν εορτής) το δικαίωμα στον συντάκτη να αναδιπλώνει τα λεγόμενα του με το τυπικό πλέον «δεν ήθελα να αναφερθώ προσωπικά σε εσάς» ή «δεν στόχευα εσάς» και άλλα παρεμφερή, καλό θα ήταν να μην έχουν θέση σε ένα σοβαρό μέσο που εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών και πάνω απ’ όλα λειτουργεί σαν αντανάκλαση της κυβέρνησης.

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας που άτυπα λειτουργούν στα κόμματα, καλό θα ήταν κάποτε να εκλείψουν και οι γνώμες να γράφονται ευθέως και όχι καμουφλαρισμένες ‒ ειδικά όταν πρόκειται για κυβερνητικό «όργανο». Αν το θέμα είναι η Άρση Βαρών δεν μένει παρά να γίνει από του ιθύνοντες αυτοψία έτσι ώστε να διαπιστωθεί ιδίοις όμασι η κατάσταση.

Υ.Γ. Επειδή τούτος εδώ ο λαός έχει κοντή μνήμη και για να τεκμηριώσω περεταίρω τα όσα γράφω, θυμίζω ότι στο παρελθόν ο Πύρρος Δήμας χλευάστηκε από πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό πάνελ λόγω της υποψηφιότητας του με το ΠΑΣΟΚ.

*O Παύλος Πατρινιός είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης.

The post Ο Πύρρος στο απόσπασμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα