Τι θα ακούσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

10:13 7/3/2016 - Πηγή: Protagon

Εάν μέχρι τώρα τα όσα άκουγε ο Αλέξης Τσίπρας στις Συνόδους Κορυφής ήταν πράγματα που ενοχλούσαν την Αθήνα, τότε αυτά που αναμένεται να φτάσουν στα αυτιά του στη νέα Σύνοδο Κορυφής θα είναι, το λιγότερο, εφιαλτικά.

Κι αυτό γιατί από τις Βρυξέλλες

υπάρχει έτοιμο το νέο σχέδιο όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, με τον τομέα του ασύλου και των αιτούντων αυτού να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οπως αναφέρουν οι Ντάνκαν Ρόμπινσον και Τζιμ Πίκαρντ στο βασικό θέμα των Financial Times, η απόφαση για αλλαγές είναι ειλημμένη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες στον Αλέξη Τσίπρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ακούσει τους εταίρους του να του εξηγούν τον νέο, κεντρικό έλεγχο των αιτήσεων ασύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που εντάσσεται στις παραπάνω αναθεωρήσεις των όσων ξέραμε μέχρι στιγμής.

Ουσιαστικά, το σχέδιο των Βρυξελλών μιλά για τυπική κατάργηση του «Δουβλίνο ΙΙ». Και λέμε τυπική γιατί ουσιαστική έχει γίνει, ήδη, όταν το περασμένο Φθινόπωρο η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να κρατήσει πρόσφυγες και μετανάστες εντός Γερμανίας, αντί να τους επαναπροωθήσει στις χώρες εισόδου της ΕΕ. Οι αλλοδαποί έκαναν εντός Γερμανίας αιτήσεις για άσυλο, κι όχι στην Ελλάδα ή την Ιταλία για παράδειγμα. Αυτό, όμως, τώρα αλλάζει.

Υπεύθυνο για τις αιτήσεις ασύλου θα είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, το οποίο ουσιαστικά αναβαθμίζεται. Μέχρι στιγμής, το Γραφείο έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο στις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις που καλούνται να διαχειριστούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, πλέον θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακή υπηρεσία, οι οποία θα αναλάβει και όλο το βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων.

President @JunckerEU with Chancellor Merkel ahead of #EUCO. Support to #Greece, a European solution with #Turkey. pic.twitter.com/1sSqkVtFH4

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) March 7, 2016

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο καταργείται και τυπικά το «Δουβλίνο ΙΙ» με τρόπο πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα παρατηρηθεί μία μετατόπιση ευθύνης (και αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων) από τις εθνικές κυβερνήσεις στα ομοσπονδιακά όργανα. Πρακτικά, μία νέα συνθήκη στη θέση μίας παλιάς συνθήκης που ποτέ δεν καταργήθηκε με υπογραφές και σχετικές αποφάσεις.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ των Financial Times, το σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά από τη Βρετανία, αλλά και από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, εντελώς αντίθετες είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard και οι οποίες τονίζουν πως τα σύνορα θα κλείσουν και πως η πολιτική των μονομερών ενεργειών της ομάδας Βίζενγκραντ θα δικαιωθεί πανηγυρικά…

Πάντως, Γερμανία και Κομισιόν δείχνουν να αντιδρούν στο προσχέδιο που προβλέπει αναφορά σε κλειστά σύνορα.

EU sources: Juncker and Merkel want to cancel sentence "Western Balkans Route is now closed" from EU summit statement. #EUCO

— Stefan Leifert (@StefanLeifert) March 7, 2016

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει προβληματισμένους, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τα όσα είπε προσερχόμενος στο Βέλγιο. «Αυτό που περιμένω σήμερα είναι ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε και χαρακτήρισε πρόβλημα «το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν».

Ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί, ήδη, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, κάτι που έχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί, αφετέρου γιατί τα όσα αποφασιστούν για τον ρόλο της θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό @Ahmet_Davutoglu Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας (1/2)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 7, 2016

Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας (2/2) pic.twitter.com/KCgClmdg3t

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 7, 2016

Ο ρόλος της Τουρκίας και η… αμήχανη στιγμή της ΕΕ

Η όλη υπόθεση –και συνολικά η Σύνοδος Κορυφής- αποκτά άλλο ενδιαφέρον, αφού το «παρών» δίνει και η Τουρκία. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και αναμένεται να αναβαθμίσει, τυπικά και ουσιαστικά, τον ήδη υψηλό ρόλο της χώρας του, αυξάνοντας την πίεση προς την Αθήνα, στο γεωστρατηγικό πόκερ που εξελίσσεται εδώ και μήνες.

Ο Νταβούτογλου είναι πολύ πιθανόν να δώσει τη συγκατάθεσή του για επαναπροώθηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την ΕΕ (μέσω της Ελλάδας) στην Τουρκία, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο «δώρο» της Αγκυρας προς την Ευρώπη, με τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Εξάλλου, η παροχή ρευστού έχει ήδη αρχίσει από τις Βρυξέλλες προς Τουρκία μεριά…

Κι όλα αυτά, την ώρα που όλη η Ευρώπη μόλις έχει παρακολουθήσει με αμηχανία τα όσα έγιναν στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, με την ευρεία καταστολή και την επίθεση στα ΜΜΕ από την πλευρά του κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει σιδηρά πυγμή, την ώρα που η Ευρώπη όχι απλά συνδιαλέγεται και συνεργάζεται μαζί του, αλλά τον αναβαθμίζει σε ισότιμο συνομιλητή.

Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε, ήδη, στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας που ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο). Προτού αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Το όλο ζήτημα συνοψίζεται με γλαφυρό τρόπο από τον Γκίντεον Ράκμαν στους Financial Times: «Ποτέ η Ευρώπη δεν χρειαζόταν τόσο πολύ την Τουρκία και ποτέ η Τουρκία δεν ήταν τόσο ακατάλληλη για την Ευρώπη»…

Turkish Prime Minister Davutoglu in Brussels: "EU-Turkey-Summit shows how indispensible Turkey is for EU and EU is for Turkey." #EUCO

— Stefan Leifert (@StefanLeifert) March 7, 2016

Την ίδια ώρα, η αυστριακή Der Standard μεταδίδει πως ο Ερντογάν παίζει τα ρέστα του, ζητώντας συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Ευρώπη.

Ωστόσο, τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι καν τόσο εύκολα. Κι αυτό γιατί ακόμη κι εδώ υπάρχουν αγκάθια. Ο ΟΗΕ είναι αρκετά πιθανό να μην «ανάψει το πράσινο φως» σε τέτοιου είδους αντίθετα δρομολόγια (από την ΕΕ στην Τουρκία, δηλαδή), αφού με βάση τις συνθήκες (Γενεύης πχ) οι πρόσφυγες προστατεύονται και έχουν δικαίωμα σε ακρόαση πριν κάποιος τους διώξει από μία χώρα.

Κι αυτά, την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει την αποστολή πολεμικής δύναμης στο Αιγαίο για να μπορέσει να συμβάλει κι αυτός στην αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ολα τα παραπάνω φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, αφού η στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα και οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν απομονώσει την Αθήνα. Το τι θα κάνει μένει να το δούμε.

Ενα, όμως, είναι σίγουρο. Μετά τη σημερινή ημέρα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη.

The post Τι θα ακούσει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα