Βραζιλία: Τους 143 έφτασαν οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες

Ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας αυξήθηκε στους 143, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, έναντι 136 νεκρών χθες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτες δαπάνες 2,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που ανάγκασε περισσότερους από 537.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, που έχει συνολικό πληθυσμό 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι πλημμύρες έχουν αποκόψει εν

μέρει το Πόρτο Αλέγκρε από την υπόλοιπη χώρα: σύμφωνα με την τροχαία, οι οδοί πρόσβασης από τον νότο έχουν κοπεί σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την πόλη, αλλά παραμένουν ανοικτές από τον βορρά. 

Ο βασικός σταθμός λεωφορείων του Πόρτο Αλέγκρε έχει πλημμυρίσει και το διεθνές αεροδρόμιο έχει αναστείλει από την Παρασκευή όλες τις λειτουργίες του επ’ αόριστον.

Οι βροχοπτώσεις ενισχύθηκαν από έναν «καταστροφικό συνδυασμό» που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño, η κλιματική αλλαγή και άλλα ακραία φαινόμενα, δήλωσε ο Βραζιλιάνος κλιματολόγος Φρανσίσκο Ελισέου Ακίνο.

Η πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ έχει ήδη πληγεί επανειλημμένα από φονικές βροχές, κυρίως τον Σεπτέμβριο όταν 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα καταστροφικού κυκλώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πέρυσι η βόρεια Βραζιλία έζησε μια περίοδο ιστορικής ξηρασίας και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών έσπασε κάθε ρεκόρ την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters 

Keywords
Τυχαία Θέματα