Ποιες είναι οι ηλικίες που βιώνουμε την μεγαλύτερη ευτυχία; Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια σταθερή αύξηση στην ευτυχία τους καθώς μεγαλώνουν—ωστόσο, μια συγκεκριμένη ηλικία ξεχωρίζει ως η πιο ευτυχισμένη

Βασισμένο σε πρόσφατες έρευνες, η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια καθολική πορεία. Πολλοί από εμάς νιώθουμε πως η καθημερινότητα μας είναι τόσο καλή όσο και οι στιγμές ευτυχίας που ζούμε—και αυτές οι στιγμές είναι η δύναμη που μας κρατάει να συνεχίζουμε μέρα με τη μέρα. Η ευτυχία, φαίνεται, είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για μια καλή ζωή.

Δυστυχώς,

πολλοί από εμάς νιώθουμε πως η ευτυχία είναι δύσκολο να επιτευχθεί ή και εφήμερη. Ή, ακόμα χειρότερα, ότι οι πιο ευτυχισμένες μας μέρες είναι ήδη πίσω μας και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια σταθερή άνοδο στην ευτυχία καθώς μεγαλώνουν. Η έρευνα δείχνει μάλιστα πως υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία στην οποία νιώθουμε την πιο μεγάλη ευτυχία και αυτοπεποίθηση. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όχι μόνο είναι απρόσμενα, αλλά και ενθαρρυντικά.

Ποια ηλικία είναι η πιο ευτυχισμένη;

Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, μια ομάδα Γερμανών και Ελβετών ερευνητών πραγματοποίησε μια μελέτη με πάνω από 460.000 συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. "Εστιάσαμε στην εξέλιξη τριών βασικών συστατικών της υποκειμενικής ευημερίας: την ικανοποίηση από τη ζωή, τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις", εξηγεί η Susanne Bücker, επικεφαλής της μελέτης.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι: τα 70. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία κατά τη διάρκεια της ζωής ακολουθεί μια πορεία γεμάτη από peaks και valleys: Η ικανοποίηση από τη ζωή μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 9 και 16, ανεβαίνει φτάνοντας στο αποκορύφωμά της στα 70, και μετά μειώνεται ξανά μέχρι τα 96 (η μεγαλύτερη ηλικία που καταγράφηκε στη μελέτη).

"Γενικά, η μελέτη δείχνει μια θετική τάση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αν λάβουμε υπόψη την ικανοποίηση από τη ζωή και τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις", λέει η Bücker, η οποία σημειώνει ότι μέχρι την ηλικία των 70, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στην καριέρα και τα υλικά ζητήματα, και έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. Επιπλέον, αυτοί οι πιο σοφοί εβδομηντάρηδες αισθάνονται ότι οι πιο δύσκολες και αγχωτικές εμπειρίες της ζωής είναι πίσω τους, ενώ η αίσθηση της επιτυχίας βοηθά στη μείωση του άγχοus της καθημερινότητας.

Η ευτυχία είναι μια διαρκής πορεία

Παρ' όλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες σχετικά με την ακριβή ηλικία κατά την οποία νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Για τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, η ευτυχία είναι στο απόγειό της στα 23, καθώς οι νέοι είναι συνήθως οι πιο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, η πιο ευτυχισμένη ηλικία είναι τα 35, καθώς τότε οι περισσότεροι από εμάς σταθεροποιούμε τις ζωές μας, φτάνουμε σε επαγγελματικά ύψη και έχουμε ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις—όλα αυτά συμβάλλουν στην αίσθηση της ολοκλήρωσης.

23, 35, 70... Στο τέλος, δεν υπάρχει μια μοναδική και απόλυτη απάντηση. Όπως δεν υπάρχει μια ενιαία ορισμός της "ευτυχίας" για όλους, έτσι και η κατάσταση εξαρτάται από την προοπτική που επιλέγουμε να συνδέσουμε με αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ευτυχία πρέπει να καλλιεργείται σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Όπως θα έλεγε ο συγγραφέας Georges Perec, η ευτυχία βρίσκεται στο "infraordinary"—στα απλά, καθημερινά γεγονότα της ζωής που περνούν απαρατήρητα.

Η ευτυχία έρχεται και φεύγει

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει μια πιο "δύσκολη" ηλικία για τους ανθρώπους—τουλάχιστον σύμφωνα με τους ερευνητές. Κάποιοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η εφηβεία (ηλικίες 13-18) είναι η πιο δύσκολη περίοδος, καθώς συχνά συνοδεύεται από συναισθηματική αναστάτωση λόγω των ορμονικών αλλαγών, της διαδικασίας αυτοανακάλυψης και των κοινωνικών πιέσεων. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, από την άλλη, πιστεύουν ότι είναι η ηλικία 45-48, όταν οι άνθρωποι βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος λόγω της καριέρας, οικονομικών δυσκολιών και της διάσημης μεσοζωικής κρίσης.

Ωστόσο, κάθε ζωή, καριέρα και συναισθηματική πορεία είναι μοναδική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα περάσουμε από ύψη και χαμηλά σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε την ευημερία μας προτεραιότητα, να ανακαλύψουμε τα μαθήματα που οδηγούν στην ανάπτυξη και να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε παρόντες—όποιοι κι αν είναι οι προκλήσεις ή οι πανηγυρισμοί σε κάθε στιγμή του ταξιδιού μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα