Αντίστροφη μέτρηση για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα, τα μηνύματα, οι προσδοκίες

Mε στόχο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο (Δευτέρα 13/5) την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανταποδίδοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην ατζέντα της Δευτέρας βρεθεί η αξιολόγηση των συμφωνιών που υπογράφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, αλλά και θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των επαφών στο πλαίσιο

του πολιτικού διαλόγου, των ΜΟΕ και της θετικής ατζέντας.

Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα “Milliyet“, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τονίζει ότι η Αθήνα κινείται πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας. Είναι η μοίρα της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει της γεωγραφίας, να ζουν δίπλα-δίπλα» αναφέρει.

Ενώ προσθέτει: «Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί (…) Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο».

«Δεν είναι λίγα τα θέματα που συμφωνούμε με την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» παρατήρησε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, τάχθηκε όμως υπέρ της λύσης «πακέτο» στις διαφωνίες.

«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Οταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές» υπογραμμίζει.

Ενώ σημειώνει, ακόμη: «Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, επαναλαμβάνει ότι δεν διαπραγματεύεται ζητήματα κυριαρχίας.

«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά» αναφέρει.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα