Ντελόπουλος ΑΕΒΕ: Υποστηρίζοντας τη μετάβαση στη βιώσιμη συσκευασία

Με μότο «We create products, we inspire brands», η Ντελόπουλος ΑΕΒΕ διαγράφει μια ανοδική πορεία εδώ και 25 χρόνια, ενώ πλέον εστιάζει στις βιώσιμες λύσεις συσκευασίας. Περισσότερες πληροφορίες μοιράζεται με το MW ο Δρ. Αθανάσιος Ντελόπουλος, Ιδρυτής της εταιρείας (Electrical Eng. NTUA, Msc. Phd Imperial College).

MW: Ξεκινώντας από τα βασικά, θέλετε να μας συστήσετε την εταιρεία

Ντελόπουλος ΑΕΒΕ; Ποια είναι και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Αθανάσιος Ντελόπουλος: Η Ντελόπουλος ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται στην παραγωγή χημικών προϊόντων η οποία περιλαμβάνει τους τομείς συντήρησης οχημάτων (car care), οικιακών καθαριστικών και απορρυπαντικών (home care), και προϊόντων προσωπικής υγιεινής (personal & health care). Σε όλα τα πεδία δραστηριότητας, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η προσήλωσή μας στις αξίες της ποιότητας, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας έχει συντελέσει στη δημιουργία μιας σειράς επιτυχημένων συνεργασιών με εμβληματικές εταιρείες και brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετράτε 25 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Ποια ορόσημα θα εντοπίζατε στη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας;

Η αναπτυξιακή πορεία μας στηρίζεται στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικής μας ικανότητας. Η Ντελόπουλος ΑΕΒΕ, με συνεχείς επενδύσεις, και έχοντας με επιτυχία συμμετάσχει σε 5 διαδοχικά επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Νόμων, έχει καταφέρει να δημιουργήσει 2 σύγχρονες παραγωγικές μονάδες.

Το 2021 ολοκληρώθηκε η παραγωγική μονάδα στο Άρμα Τανάγρας, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή προϊόντων health & personal care. Η μονάδα έχει αδειοδοτηθεί από τον ΕΟΦ για την παραγωγή απολυμαντικών σκευασμάτων και καλλυντικών, ενώ το 2022 πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το ISO 22716:2007  για την παραγωγή καλλυντικών. Παράλληλα, με τρόπο συνεχή, αναβαθμίζουμε τόσο τις παραγωγικές όσο και τις συσκευαστικές δυνατότητες της μονάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα υποστήριξης βιώσιμων συσκευασιών.

Το 2022 αποκτήθηκε η παραγωγική μονάδα στη Ριτσώνα Βοιωτίας, η οποία  επικεντρώνεται στην παραγωγή προϊόντων home & car care. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς επεκτείνονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με στόχο το 2025 να ξεπερνούν τα 10.000 τ.μ., κατασκευάζονται χώροι γραφείων και εργαστηρίων και ενισχύεται ο παραγωγικός εξοπλισμός που αφορά στην παραγωγή βιώσιμων, less plastic, συσκευασιών.

Τι είναι αυτό που κάνει την Ντελόπουλος ΑΕΒΕ να ξεχωρίζει στον κλάδο της; Ποιο είναι το διαφοροποιό της στοιχείο;

Στην Ντελόπουλος ΑΕΒΕ, κάθε μέλος της ομάδας μας αντιμετωπίζει την ανάπτυξη του προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας ως προσωπικό στοίχημα.

Η εμπλοκή μας στην ανάπτυξη μιας νέας σειράς προϊόντων ξεπερνά τα όρια μιας απλής υλοποίησης. Φροντίζουμε έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να συνδυάζει:

Σχεδίαση υψηλής αισθητικήςΣτοιχεία καινοτομίαςΕλαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματοςΛειτουργικότηταΑνταγωνιστικότητα.

Με λίγα λόγια, «We create products, we inspire brands». Είμαστε περήφανοι, γιατί ήδη μια σειρά από εμβληματικά brands φιλοξενούνται σε προτάσεις που αναπτύξαμε ειδικά για τους πελάτες μας, με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και καινοτομίας που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Ποιος ο ρόλος της βιωσιμότητας και αειφορίας στα προϊόντα που παράγετε;  Με ποιες προκλήσεις έρχεστε αντιμέτωποι;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στον τομέα της συσκευασίας αποτελεί υποχρέωσή μας προς το περιβάλλον, ανάγκη που αναγνωρίζεται από τον καταναλωτή, και ένα ορθό μοντέλο ανάπτυξης.
Ως βιώσιμη λύση στη συσκευασία, θεωρούμε κάθε λύση που αποσκοπεί:

στην ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού – Less plasticστη χρήση υλικών που ανακυκλώνονται – Recyclableστη δυνατότητα χρήσης ανακυκλωμένων υλικών – Reuse.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως η μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας είναι γεμάτη προκλήσεις.

Οι υφιστάμενες λύσεις, που όμως έχουν υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υπέρμετρη χρήση πλαστικού, είναι δοκιμασμένες για πολλά χρόνια και αποτελούν πλέον  μέρος της καθημερινότητας. Για παράδειγμα οι συμβατικές φιάλες πολυαιθυλενίου (HDPE) αν και χρησιμοποιούν πολύ πλαστικό, είναι καταγεγραμμένες στην συνείδησή μας ως αποδεκτές, λειτουργικές και ασφαλείς για το προϊόν.

Από την άλλη, οι νέες βιώσιμες λύσεις με χρήση λιγότερου πλαστικού απαιτούν εξελιγμένη επανασχεδίαση και νέες επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό. Επιπλέον, χρειάζεται μεθοδική αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην ασφάλεια, έναντι διαρροών ή αντοχής στην πτώση, και προσεκτική μελέτη για τη λειτουργικότητά τους. Παράλληλα, απαιτείται και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κόστους.

Στην Ντελόπουλος ΑΕΒΕ αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις προκλήσεις. Επιχειρούμε να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που μεγιστοποιούν τις πιθανότητες δημιουργίας ενός επιτυχημένου προϊόντος.
Παρέχουμε επίσης την αναγκαία υποστήριξη σε όσους επιθυμούν τη μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις, συνδεδεμένες με τις αξίες της καινοτομίας, της ασφάλειας, της υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αλλά και της ανταγωνιστικότητας.

Με ποιο τρόπο μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας;

Η συνεργασία με την Ντελόπουλος ΑΕΒΕ, δίνει τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με 2 τρόπους:

την υιοθέτηση εύκαμπτης συσκευασίας, με δυνατότητα μείωσης χρήσης πλαστικού έως και 80%τη μετάβαση σε φιάλες PET, με δυνατότητα μείωσης χρήσης πλαστικού έως και 65%.

Στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας, παρέχουμε βελτιστοποιημένες λύσεις με την υποστήριξη της Amcor – παγκόσμιου ηγέτη στην εύκαμπτη συσκευασία – της οποίας είμαστε επίσημοι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα.
Οι εύκαμπτες συσκευασίες μας είναι 100% ελεγμένες έναντι διαρροής, συνδυάζουν υψηλότατη ποιότητα εκτύπωσης και φινιρίσματος, και δίνουν τη δυνατότητα χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού. Επιπλέον, παρέχουμε στον υποψήφιο πελάτη ευελιξία στην εκκίνηση της συνεργασίας με μικρές ελάχιστες ποσότητες ανά κωδικό προϊόντος.

Στον τομέα της PET συσκευασίας, επενδύουμε στην απόκτηση εξοπλισμού τόσο για την παραγωγή φιαλών όσο και την παραγωγή preform. Ο πελάτης μας απολαμβάνει μοναδικά προνόμια ελευθερίας στη σχεδίαση της φιάλης, του πώματος και της αντλίας.

Το σημαντικότερο ωστόσο χαρακτηριστικό των προτάσεών μας, είναι ότι η μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις συνδέεται και με βελτίωση του κόστους παραγωγής.

Μιλήστε μας λίγο για την επίδραση της καινοτομίας στις βιώσιμες λύσεις συσκευασίας.

Στην Ντελόπουλος ΑΕΒΕ, αναζητάμε τρόπους που διευκολύνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη συσκευασία. Η καινοτομία που ενισχύει τη λειτουργικότητα των βιώσιμων συσκευασιών, είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταβούμε σε αυτές.

Ειδικότερα για την εύκαμπτη συσκευασία, ερευνούμε και πιστεύουμε σε λύσεις που επεκτείνουν τη χρήση της από απλό refill, σε βασική συσκευασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε το project «Flexi In Frame». Το project  επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων που δίνουν στην εύκαμπτη συσκευασία δυναμική λειτουργικότητας και αυτονομίας.

Βλέποντας μπροστά, ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι στόχοι της εταιρείας για το άμεσο μέλλον;

Ένας τρόπος να αποτιμάμε την επιτυχία μας, θα μπορούσε να είναι το ποσοστό της παραγωγής μας που επιτελείται σε βιώσιμες συσκευασίες, ή με απλά λόγια πόσο βοηθήσαμε τους πελάτες μας να χρησιμοποιήσουν λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες τους.

Ο άμεσος στόχος μας είναι μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, ήτοι 10.000.000L, να συσκευάζεται με βιώσιμο τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 30gr λιγότερο πλαστικό ανά λίτρο συσκευασμένου προϊόντος.

Η επαλήθευση του στόχου μας θα σήμαινε μείωση στη χρήση πλαστικού κατά 300.000Kg, που θα ισοδυναμούσε με μείωση στις εκπομπές CO2  κατά 1.200.000Kg ετησίως. Πετυχαίνοντας τον στόχο μας, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τόση ποσότητα CO2 όση θα απορροφούσε ένα δάσος 54.545 δέντρων!

Είναι αυτό το όραμα, της θετικής συνεισφοράς προς το περιβάλλον, που μας κινητοποιεί και μας εμπνέει να μεταδίδουμε τον ενθουσιασμό μας στους πελάτες μας για τη νέα εποχή συσκευασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα