Τσιτσιπάς: “Έχω πολύ χρόνο ακόμα, τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα”

21:34 8/1/2024 - Πηγή: Tennis24

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε στην Guardian για το 2023 που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με τραυματισμό, για τον περσινό τελικό στη Μελβούρνη, για την τεράστια στήριξη που πήρε και παίρνει από τους γονείς του, για την Παούλα Μπαντόσα, αλλά και για τον Νικ Κύργιο σε μια μεγάλη συνέντευξη. 

Ο Νο7 του κόσμου έγνεψε θετικά σε ερώτηση αν παρά τις απογοητεύσεις του 2023, συνεχίζει να έχει δυνατή πίστη

για τη συνέχεια. “Ναι, σίγουρα”, απάντησε χαμογελώντας. 

“Ο Κάρλος (σ.σ Αλκαράθ), έχει δύο Grand Slam μέχρι στιγμής κόντρα στον Νόβακ (σ.σ Τζόκοβιτς) και τον Κάσπερ (σ.σ Ρουντ). Εγω περιμένω την ευκαιρία μου. Ειμαι 25 ετών, οπότε έχω ακόμα πολύ χρόνο. Όμως δεν ειμαι πια εκείνο το παιδί που κυνηγούσε μεγάλες νίκες χωρίς να έχει να χάσει τίποτα.”

“Πλέον υπάρχουν νεαρότερα παιδιά στο Tour που θέλουν να επιδείξουν τα νέα τους…αυτοκίνητα και πρέπει να δείξω ότι είμαι ακόμα εδώ, όπως ο Νόβακ και ότι αυτό δεν έχει τελειώσει μέσα μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το παλιό μου…αυτοκίνητο είναι ακόμα πολύ ωραίο. Είναι vintage.”

“Ο Τζόκοβιτς συνεχίζει να βελτιώνεται”

Ο Τσιτσιπάς μίλησε για τη πρόκληση ή τη δοκιμασία του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος πάει στο Australian Open με στόχο το 25ο Grand Slam στην καριέρα του. “Συνεχίζει να βελτιώνεται και από την πλευρά μου τώρα βλέπω έναν καλύτερο Νόβακ Τζόκοβιτς από ό,τι το 2020.”

“Απέναντι στον Νόβακ πρέπει να είσαι στη καλύτερη κατάσταση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες απέναντι του. Τα επίπεδα συγκέντρωσης θα πρέπει να είναι τα υψηλότερα που μπορείς να φτάσεις για να τον αντιμετωπίσεις. Έχει προσθέσει στο παιχνίδι του πολλή στρατηγική και απλότητα. Δεν περιπλέκει υπερβολικά τα πράγματα στο παιχνίδι του.”

“Η ευελιξία του είναι εντυπωσιακή, ο τρόπος που μπορεί να τεντώσει το κορμί του και να τρέξει, καθώς και η ακρίβεια στα χτυπήματα του είναι μοναδικά. Δεν είναι ο πιο ψηλός παίκτης του Tour, αλλά παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους σέρβερ.”

Όσο για το αν μπορεί να πάρει μαθήματα από τις δύο νίκες που έχει κάνει, σε 13 ματς, ο Τσιτσιπάς απάντησε: “Ναι, τις έχω αναλύσει αρκετά. Μένει να δούμε λοιπόν.”

“Η περσινή δεν ήταν η καλύτερη σεζόν της ζωής μου”

Ο Τσιτσιπάς επιστρέφει στην Αυστραλία ανανεωμένος για να αγωνιστεί στο τουρνουά που αγαπάει περισσότερο, μετά από μια απογοητευτική χρονιά. “Δεν ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου και μου κόστισε πολύ. Έκανα ένα δυνατό ξεκίνημα φτάνοντας στον τελικό στην Αυστραλία και ένιωθα υπέροχα.”

“Τότε ήρθε ο τραυματισμός στον ώμο από το πουθενά και η αυτοπεποίθηση μου έπεσε. Δεν κέρδιζα αγώνες όπως πριν. Υπήρχαν μερικά κενά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Φυσικά ο στόχος δεν ήταν να ολοκληρώσω τη σεζόν στο Νο6. Δεν θα αρκεστώ σε αυτό, καθώς υπάρχουν μεγαλύτερα πράγματα για μένα από αυτό.”

Για το πώς αντιμετώπισε την πτώση του σε φυσική και αγωνιστική κατάσταση είπε: “Προσπαθώ να  το λύσω μόνος μου γιατί η μεγαλύτερη δύναμη κρύβεται μέσα σου. Απαιτεί σοφία, υπομονή και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου που στη δική μου περίπτωση είναι η οικογένειά μου.”

“Έμαθα πολλά από τη μητέρα μου, είμαι ευγνώμων στον πατέρα μου”

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για τους γονείς του αναφέροντας μια ακόμη φορά ότι τους χρωστάει τα πάντα, τόσο στη μητέρα του που τον ανέτρεψε τενιστικά, όσο και για τον πατέρα και προπονητή του που άφησε τα πάντα για να τον βοηθήσει να εξελιχθεί. 

“Έμαθα πολλά από τη μητέρα μου γιατί συμμετείχε στην ανατροφή μου στο τένις περισσότερο από τον πατέρα μου στην αρχή. Με αγαπούσε πολύ και δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη για να γίνω επαγγελματίας τενίστας. Ήξερε ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου.”

“Αργότερα όμως βλέποντας το ταλέντο μου, ο πατέρας μου τα παράτησε όλα και αφιέρωσε τη ζωή του σε μένα. Είμαι ευγνώμων γιατί χωρίς τη δέσμευσή του, αλλά και τη ανάληψη των κινδύνων που πήρε δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Δέχθηκε κριτική γι’ αυτό γιατί κυριολεκτικά άφησε τα πάντα για να είναι μαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί έχουμε περάσει όλα τα σκαμπανεβάσματα μαζί και λειτούργησε πολύ καλά.”

“Ουσιαστικά αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του γιατί ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Πέρασα πολλές δυσκολίες. Προφανώς το τένις είναι ακριβό άθλημα και ο πατέρας μου δυσκολευόταν. Οι τράπεζες (σ.σ capital controls) δεν τον άφηναν να πάρει “Χ” ποσό χρημάτων κάθε μέρα, οπότε ήταν πολύ αγχωτικό γι’ αυτόν. Ως παιδί το ένιωθα, αλλά είχα μεγάλη πίστη στις ικανότητές μου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω στους γονείς μου μια καλύτερη ζωή.”

“Η δίδυμη αδερφή της μητέρας μου κι ένας οικογενειακός φίλος με βοήθησαν οικονομικά και δεν περίμεναν ποτέ τίποτα σε αντάλλαγμα. Συνήθως όσοι δανείζονται χρήματα επιστρέφουν 10 φορές το ποσό. Αλλά οι συγκεκριμένοι ήθελαν μόνο το καλύτερο για μένα. Δεν με έβλεπαν ως επένδυση. Εκεί που βρίσκομαι τώρα τους δίνει τόση ευτυχία και χαρά. Μάλιστα είδα τη θεία μου την περασμένη εβδομάδα και την αγαπώ πολύ.”

Όσο για το ότι συνεχίζει με τον πατέρα του ως προπονητή απόφαση για τη οποία έχει επικριθεί, ο Τσιτσιπάς τόνισε: “Αισθάνομαι καλύτερα έχοντας λιγότερους ανθρώπους στην ομάδα μου. Ένιωσα κατά διαστήματα κορεσμένος και τώρα είναι πολύ καλύτερα. Είναι το τέλειο σενάριο.”

“Η Πάουλα είναι το σωστό άτομο δίπλα μου”

Ο 25χρονος αναφέρθηκε φυσικά και στη σύντροφό του, Πάουλα Μπαντόσα λέγοντας ότι η Ισπανίδα είναι το πιο σωστό άτομο στο πλευρό του. “Πιστεύω πραγματικά ότι είναι το σωστό άτομο στο πλευρό μου και το αντίστροφο για εκείνη. Γελάσαμε πολύ στο Άμπου Νταμπλ όπου και φτάσαμε στον τελικό στο διπλό μικτό το περασμένο μήνα. Έχει την ίδια σοβαρότητα με μένα μέσα στο court.”

Όσο για το αν θα μπορούσαν να παίξουν διπλό μικτό στο Australian Open: “Είναι μια δύσκολη απόφαση γιατί θέλω πραγματικά να παίξω μαζί της. Αλλά η βασική προτεραιότητά μου είναι το μονό και είναι σημαντικό να εξοικονομώ  ενέργεια σε αυτά το μεγάλα τουρνουά. Ήδη έχω δεσμευτεί να παίξω στο διπλό με τον αδερφό μου (σ.σ Πέτρο), έτσι το να συμμετάσχω σε τρεις κατηγορίες θα ήταν κάτι πολύ απαιτητικό.¨

“Ο Κύργιος είναι διαφορετικός και πρέπει να το σεβαστώ”

Με το πρώτο Grand Slam να διεξάγεται στην Αυστραλία, ο Τσιτσιπάς δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τον Νικ Κύργιο και την αντιπαλότητα που έχει ξεκινήσει από τον αγώνα τους στο Wimbledon του 2022. 

“Δεν υπάρχει ένταση. Απλά είναι διαφορετικός και πρέπει να το σεβαστώ. Είναι υπέροχο για το άθλημα. Αυτό όμως που δεν είναι ωραίο είναι όταν ένας αντίπαλος προσπαθεί να σε ενοχλήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Να μιλάει με τον διαιτητή, με τους θεατές, τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να σερβίρεις.”

“Δεν είσαι εκεί για να μιλήσεις, είσαι εκεί για να παίξεις. Όταν τα πράγματα ανατρέπονται μπορεί αυτό να είναι απογοητευτικό. Νομίζω ότι κατάλαβε το λάθος του κι εφόσον αποδέχεται τα λάθη του και έχουμε έναν δίκαιο αγώνα που δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις γελοιότητες είμαι από την πλευρά μου εντάξει.”

“Ο Γιάννης είναι πηγή έμπνευσης για μένα”

Ο Νο7 του κόσμου μίλησε και για το άστοχο σχόλιο που έκανε για το ΝΒΑ, ενώ φρόντισε να αναφερθεί, όπως συνηθίζει,  με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα σταρ του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

“Σίγουρα ήταν ένα λάθος από την πλευρά μου. Σέβομαι πολύ τους αθλητές του ΝΒΑ και μου αρέσει το μπάσκετ, είναι το αγαπημένο μου άθλημα για να το παρακολουθώ. Ίσως αυτό που εννοούσα είναι ότι ο Κύργιος ακολουθεί μια εθιμοτυπία που δεν έχει συνηθίσει το τένις. Προσπαθεί επίσης να φέρει την ενδυμασία του μπάσκετ στο τένις που είναι μηδενικό πρόβλημα οπότε όλα καλά.”

“Ο Γιάννης παραμένει τεράστια έμπνευση για μένα. Είναι ο μεγάλος λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος. Θαυμάζω την ικανότητα του, τη νοοτροπία του, την ηθική του. Έχει το πλήρες πακέτο και τον αγαπώ πολύ. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε πιο συχνά, αλλά ζει στις ΗΠΑ και ταξιδεύει τόσο πολύ. Ξέρω ότι με σέβεται πολύ. Το έχω δει στα μάτια του.”

“Καταλαβαίνει τη ζωή μου πολύ καλά και είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τη νοοτροπία που χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος που μπορεί πραγματικά να είσαι. Δεν υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι τύποι εκεί έξω που να είναι ταπεινοί σαν αυτόν.”

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο θετικό πράγμα γι’ αυτόν γιατί μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα σαν αυτόν είναι δύσκολο να τον κρατήσει προσγειωμένο. Αλλά είναι ακριβώς όπως κάθε απλός άνθρωπος.”

“Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος”

Για το τέλος ο Τσιτσιπάς απάντησε στην ερώτηση για το αν θα ήταν ημιτελής άνθρωπος αν δεν κατάφερνε να κερδίσει ένα Grand Slam. “Δεν το σκέφτομαι καν. Ειμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ζω μια ευτυχισμένη ζωή επιδιώκοντας τη ζωή των ονείρων μου. Τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα.”, συμπλήρωσε. 

The post Τσιτσιπάς: “Έχω πολύ χρόνο ακόμα, τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα