Διαμαρτυρία Τορέ για τις δηλώσεις Μέτσολα για το Κυπριακό

Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (01.10.23 kibrispostasi.com), τη διαμαρτυρία του για της δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ και ισχυρίστηκε ότι «η προκατειλημμένη στάση της Metsola θέτει υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε γραπτή του Τορέ αναφέρονται τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Roberta Metsola στη νότια Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη λεγόμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας που, αποκρύπτοντας ιστορικά γεγονότα, γιορτάζει η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία] την 1η Οκτωβρίου αντί της 16ης Αυγούστου, ως επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία κατέλαβαν με την απειλή όπλων το 1963, και για τις αβάσιμες δηλώσεις που έκανε σε κοινή δήλωση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο αυτό.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Metsola, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι έχει μεροληπτική στάση απέναντι στην Κύπρο, αγνοώντας την ύπαρξη της ΤΔΒΚ.

Αυτή η προκατειλημμένη στάση της Metsola αμφισβητεί επίσης την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποδίδει σημασία στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Επιπλέον, τα σχόλια της Metsola στη συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο αυτοδιοικούμενοι λαοί είναι προφανές, η μονομερής αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου ως μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με παράνομο τρόπο και η αντιμετώπιση των Ελληνοκυπρίων ως μοναδικού εκπροσώπου του νησιού είναι η μοναδική αιτία για τη σημερινή κατάσταση στο νησί».

Οι προσδοκίες μας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αμερόληπτη και ισορροπημένη στάση στο Κυπριακό προστατεύοντας τις αξίες που εκπροσωπεί και αντί να λειτουργεί ως εκπρόσωπος, θα πρέπει να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποδεχθεί την πρότασή μας για δύο κράτη με κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού σύμφωνα με την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί».

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ για επέτειο Ανεξαρτησίας: Η ΚΔ αποτελεί επιστέγασμα αγώνων και θυσιών

Πηγή: ΓΤΠ 

Keywords
Τυχαία Θέματα