ΔΗΣΥ: Δεν υπάρχει "συσκότιση" αλλα πλήρης διαφάνεια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το εθνικό ζήτημα, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τη μέχρι στιγμής πρόοδο των συνομιλιών, αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

"Σημειώνεται ότι η ενημέρωση του Προέδρου έγινε σε ανοικτή συνεδρίαση του Σώματος και επομένως ισοδυναμεί με ενημέρωση ολόκληρου του κυπριακού λαού. Επομένως φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει «συσκότιση», αλλά, επικρατεί πλήρης διαφάνεια".

Στην

εκτενή και πλήρως συνεκτική ομιλία του, ο Πρόεδρος, επισημαίνει, έκανε αναδρομή με την οποία αποδεικνύεται ότι όλοι οι μέχρι σήμερα Πρόεδροι όχι μόνο δεν διανοήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλαίσιο της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, αλλά το θεωρούσαν ως την προτιμότερη, υπό τις περιστάσεις, επιδίωξη για μια λύση που θα τερμάτιζε την κατοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ανέλυσε διεξοδικά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του πλαισίου λύσης, όπως αυτά κατοχυρώνονται και από αποφάσεις και ψηφίσματα των Η.Ε. με τρόπο που αντέκρουσε άλλες ερμηνείες και αιτιάσεις είτε αυτές προέρχονται από την τουρκική πλευρά είτε από άλλους. "Η έκκλησή του ήταν να συσπειρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές που προνοούνται αδιαμφισβήτητα στο πλαίσιο λύσης. Με αυτήν ακριβώς τη λογική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε ότι θα πρέπει αντί να αμφισβητούμε, να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά όπως κατοχυρώνονται και στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014. Ειδική αναφορά έκανε και έδειξε ότι σε καμία περίπτωση το Κοινό Ανακοινωθέν δεν θα επέτρεπε κάτι άλλο από μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια στο κυπριακό κράτος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έχουν διαμειφθεί ως τώρα στις διαπραγματεύσεις και στην κατάσταση των πραγμάτων στα διάφορα κεφάλαια. Ούτως ώστε ο πολιτικός κόσμος και όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι:
Πρώτον, έχει επιτελεσθεί πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και άλλες φάσεις διαπραγμάτευσης, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, και
Δεύτερο, η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται στη βάση των κοινών παραδεκτών αρχών και επιδιώξεων και γι’ αυτές προσπαθεί να πείσει.
Στέλνοντας μηνύματα και στην τουρκική πλευρά, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα είναι δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία.

Πέραν των μηνυμάτων του ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυπριακής πλευράς απευθύνθηκε και στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπογραμμίζοντας πως η επιδιωκόμενη λύση που θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, θα είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού.

Αναλυτικότερα περιέγραψε αυτό τον συμβιβασμό ως την απαραίτητη συνθήκη για να υπάρξει αλληλοσεβασμός που θα αποκλείει τόσο την επιβολή της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, όσο βεβαίως και το αντίστροφο. Κάλεσε του Τουρκοκύπριους με νηφαλιότητα να αναλογιστούν ότι δεν θα έχουν το μέλλον που θα επιθυμούσαν σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Με τον ίδιο τρόπο υπενθύμισε και τα πολύ συγκεκριμένα οφέλη που θα είχε και η Τουρκία από μια συμφωνία που θα τερμάτιζε το σημερινό παράνομο καθεστώς και την ανεπιθύμητη κατάσταση πραγμάτων με την κατοχή.

Κλείνοντας την ομιλία του προέβαλε και προς το διεθνή χώρο και ειδικότερα την Ε.Ε., το όφελος από μια συμφωνία λύσης που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας χριστιανών και μουσουλμάνων υπό το κράτος των ευρωπαϊκών κανόνων και αρχών".

Keywords
Τυχαία Θέματα