ΠτΒ: Ζωτικής σημασίας η ενίσχυση γυναικείας εκπροσώπησης στην ηγεσία

Η ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στην ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε συζήτηση στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων, στην Αθήνα, αναφέρει ανακοίνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε ακόμη, ότι η προαγωγή της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών συγκαταλέγονται στις υψηλές

προτεραιότητες τόσο της ίδιας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, η κ. Δημητρίου ήταν, υπό την ιδιότητά της Πρέσβειρας του Δικτύου Πολιτικών Ηγέτιδων εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, κύρια ομιλήτρια σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανεφευρίσκοντας την Ηγεσία για τον 21ο αιώνα», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων.

Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους ανταπόκρισης των πολιτικών στις αναδυόμενες ανάγκες και προσδοκίες των ψηφοφόρων τους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, τους τρόπους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και τα μέτρα που  μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

«Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετώπισε υπό την ιδιότητά της ως η πρώτη και νεαρότερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στην ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρεται. Σημείωσε δε, ότι όλες οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν τα ίδια εμπόδια στην πορεία τους για ανάληψη ηγετικών θέσεων, προστίθεται.

Ακολούθως, όπως αναφέρεται, «η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν την αναστροφή της προόδου και των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών  στον τομέα της ισότητας των φύλων, συνεπεία των εμπόλεμων συγκρούσεων που εκτυλίσσονται παγκοσμίως, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Ειδικότερα, προστίθεται, η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι υπό το φως των εμπόλεμων συγκρούσεων, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον τερματισμό των πολέμων, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην επικράτηση της ειρήνης. Εν προκειμένω, η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη να σταλεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα για την προτεραιοποίηση των θεμάτων ισότητας των φύλων στις συζητήσεις. «Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των γυναικών στις ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αναγκαιότητα ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στην πολιτική και την ηγεσία μέσω της προώθησης γυναικείων προτύπων και  ισχυρών δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στις γυναίκες», αναφέρει η ανακοίνωση.  

Η Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνεται, «τόνισε ότι η κοινή δράση των Κύπριων βουλευτριών είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρωτοπόρας νομοθεσίας για την καταπολέμηση του σεξισμού και την ποινικοποίηση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας».

Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου «επισήμανε ότι η προαγωγή της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών συγκαταλέγονται στις υψηλές προτεραιότητες τόσο της ίδιας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων». Ανάφερε επίσης, ότι παρά την υποεκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, «οι Κύπριες βουλεύτριες είναι ενωμένες όσον αφορά στην προώθηση της ισότητας των φύλων». Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβε με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας για τη θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, η Πρόεδρος της Βουλής παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα διεθνούς επικαιρότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα