Σε νέα ιστορικά χαμηλά το ρωσικό ρούβλι έναντι δολαρίου

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί την Πέμπτη το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας πτώση πέρα του 3% στις αρχές των συναλλαγών, φθάνοντας στα 84 ρούβλια έναντι του αμερικανικού νομίσματος λόγω της νέας πτώση που παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου.

Το ρούβλι – το οποίο έχει πληγεί τους τελευταίους 18 μήνες από τις χαμηλές τιμές ενέργειας και των δυτικών κυρώσεων για το θέμα της Ουκρανίας – υποχωρεί και σε σχέση με το ευρώ, ξεπερνώντας

τα 92 ρούβλια έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η πληγείσα από την ύφεση ρωσική οικονομία στηρίζεται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο για να καλύψει πέρα του 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της.

Με το πετρέλαιο να υποχωρεί σε χαμηλό 12 ετών, το ρούβλι υποχώρησε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των 80,1 ρούβλια έναντι του δολαρίου, το οποίο κατέγραψε για πρώτη φορά στη διάρκεια της ισχυρής ύφεσης ύφεσης που βίωσε η ρωσική οικονομία τον Δεκέμβριο του 2014.

Το ρωσικό νόμισμα απώλεσε φέτος πέρα του 12% της αξίας του έναντι του δολαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η Κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ήδη παραδεχθεί ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών, στην προσπάθεια της να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα