Πως έφτασε το iPhone να κοστίζει 1789 ευρώ;

Techblog.gr

Τα iPhone είναι smartphones τα οποία πάντα χρειαζόταν μια μικρή περιουσία για να αποκτήσει κάποιος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει να πωλούνται όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Πως φτάσαμε ως εδώ;

Έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε smartphone των 600-700 ευρώ και να θεωρούνται “οικονομικά” σε σχέση με αυτά των διάσημων ναυαρχίδων τα οποία φτάνουν, ξεπερνούν και υπερβαίνουν κατά πολύ τα 1000/1200/1500 ευρώ, με την Apple

και το iPhone Xs Max στην έκδοση με τα 512GB να κοστίζει στη χώρα μας 1789 ευρώ. Αξίζουν τόσα χρήματα για ένα κινητό το οποίο θα θεωρείται παλιό μέσα σε ένα χρόνο; Η ερώτηση φυσικά ισχύει για όλες τις εταιρείες που πουλάνε τις συσκευές τους σε αφάνταστα υψηλή τιμή.

Κάποτε υπήρχαν κινητά όπως το Nokia 8800 Sirocco Edition (2007) και το Motorola Aura (2008) με κόστος 930 και 1500 ευρώ αντίστοιχα και όλοι απορούσαμε ποιός θα δώσει τόσα χρήματα να πάρει ένα κινητό. Δέκα χρόνια μετά, οι τιμές αυτές υπάρχουν ακόμα με τη διαφορά πως έχουμε να κάνουμε με κινητά τα οποία είναι υπερπλήρη σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά δε δικαιολογούν την τιμή πώλησής τους, χωρίς να σημαίνει πως τα κινητά του 2007 και 2008 τη δικαιολογούσαν.

Η ιστορία με την τιμή πώλησης των iPhone ξεκινάει από το iPhone 4s το 2011 και αυτό γιατί τα αρχικά iPhone πωλούνταν κυρίως μέσω σύνδεσης και επιδοτήσεων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και το πραγματικό τους κόστος δεν ήταν τόσο εμφανές όσο είναι σήμερα, με την έρευνα να περιλαμβάνει τις τιμές των sim-free iPhone για την αγορά της Γερμανίας, όπου το iPhone Xs Max (512GB) κοστίζει 1649 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ φτηνότερα από την Ελλάδα.

Ο πρώτος πίνακας επικεντρώνεται κυρίως στην τιμή της βασικής έκδοσης των iPhone, ξεκινώντας με το iPhone 5c το οποίο λανσαρίστηκε σαν το οικονομικό iPhone με τιμή πώλησης τα 600 ευρώ, με το iPhone SE να δείχνει πως ήταν το πιο οικονομικό που κυκλοφόρησε η Apple το 2016. Αυτό που παρατηρείται είναι πως κάθε χρόνο η Apple ανεβάζει τις τιμές των νέων iPhone, με το πιο οικονομικό της μοντέλο κάθε χρονιά να είναι όλο και πιο ακριβό.

Το 2017 είχαμε το iPhone 8 σαν το οικονομικό μοντέλο μιας και τόσο το iPhone 8 Plus και iPhone X ήταν πιο ακριβά. Αυτό έγινε και με τα iPhone που παρουσιάστηκαν πριν από δύο μήνες, με το iPhone XR να είναι το οικονομικό μοντέλο με τιμή πώλησης 929 ευρώ στην Ελλάδα και το iPhone Xs Max 512GB τα 1789 ευρώ, σχεδόν όσο κοστίζουν δύο iPhone XR ή τρία iPhone 7.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση μεταξύ των βασικών και των μεγαλύτερων μοντέλων, αναφορικά με τη χωρητικότητα του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, όπου χρόνο με το χρόνο η τιμή αυξάνεται, με την Apple να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να πουλάει όλο και περισσότερα iPhone τη στιγμή που μπορεί να πείσει τους καταναλωτές πως η τιμή των νέων iPhone, είναι δικαιολογημένη λόγω της καινοτομίας που προσφέρουν, κάτι το οποίο είχε δηλώσει και ο Tim Cook λίγες ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση των iPhone Xs και Xs Max.

Keywords
Τυχαία Θέματα