Ειδικό λογισμικό ΑΑΔΕ – Έλεγχοι 2024: Πιάνουν δουλειά οι «ράμπο»

Το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ) επιστρατεύουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκειμένου να «μπαίνουν» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Από εκεί και θα λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους. Παράλληλα, οι «ράμπο» της εφορίας έχουν λάβει σαφή εντολή να αναζητήσουν εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία από ακίνητα, από έσοδα ξενοδοχείων και βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb, Booking

κτλ), από αναδρομικές αποδοχές, καθώς και εισοδήματα από το εξωτερικό.

Οι έλεγχοι μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα αφορούν στα εξής:

– Έλεγχος συμμόρφωσης ιδιόκτητων ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
– Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στόχος να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.
– Έλεγχος να διαπιστωθεί εάν έχουν αριθμό μητρώου ακινήτου στις συναλλαγές που πραγματοποιούν.
– Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στατιστικής μεθοδολογίας.
– Διασταύρωση των φορολογητέων εκροών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων.
– Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές).

Keywords
Τυχαία Θέματα