Κόβεται ή μειώνεται δραστικά η έκτακτη εισφορά από το 2015

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την πρόθεσή του να μην παρατείνει την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2015 δημοσιοποίησε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας

έχει περιληφθεί ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου.

Πρόκειται για ένα «χαράτσι» που νομοθέτησε τον Ιούλιο του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος,υποτασσόμενος χωρίς καμία ουσιαστική αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας για επιβολή επαχθών δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» άνω των 7 δισ. ευρώ που είχαν προκαλέσει στον προϋπολογισμό του έτους εκείνου τα προηγούμενα αποτυχημένα μνημονιακά μέτρα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το «χαράτσι» αυτό, που νομοθέτησε ο κ. Βενιζέλος, επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4% σε ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, που δηλώνονται από τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2015. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει αρχικά, από το επόμενο έτος, στη μείωση της εισφοράς κατά 50% και στη συνέχεια, από το 2016, στην πλήρη κατάργησή της. Ωστόσο, η απόφαση για μη παράταση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2015 θα αφήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά! Στο ποσό αυτό υπολογίζονται τα έσοδα που αποδίδει κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς. Εξάλλου μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται αθέτηση της δέσμευσης της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα για συνέχιση της επιβολή του μέτρου αυτού και μετά το 2015. Η δέσμευση αυτή έχει περιληφθεί στα δύο τελευταία επικαιροποιημένα Μνημόνια που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το άρθρο Κόβεται ή μειώνεται δραστικά η έκτακτη εισφορά από το 2015 εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα