Επιφυλακτικός ο Μουζάλας για συμμετοχή του ΝΑΤΟ – Οργή από την Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής

10:48 14/2/2016 - Πηγή: iPop

Επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των επιχειρήσεων για το προσφυγικό στο Αιγαίο, εμφανίζεται ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, σε επίσκεψή της στη Λέσβο εκφράζει την οργή της για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, συνοδεύοντας στη Λέσβο, την πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μποντλίνι, εξέφρασε σε δηλώσεις του, τις επιφυλάξεις του, γύρω από το ζήτημα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως υπάρχουν «μικροί φόβοι χειρισμών».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λέσβο, ο κ.Μουζάλας, δήλωσε πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, είναι «μία πολύ λεπτή υπόθεση» ενώ συμπλήρωσε πως :

Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί… Νομίζω όμως ότι η πρόθεση είναι φανερή και αυτή είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου

Σχολιάζοντας τώρα, τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο Υπουργός, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπό την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα».

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντλίνι εξέφρασε την οργή της αναφορικά, με σχέδια ορισμένων χωρών της Ε.Ε, για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, σημειώνοντας πως «στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες τις Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της, σε σχέση με το ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ιταλία:

Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης αλλά δυστυχώς αυτό δεν πραγματοποιείται. Και δεν πραγματοποιείται γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα. Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Επιφυλακτικός ο Μουζάλας για συμμετοχή του ΝΑΤΟ – Οργή από την Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα