Γιατί η Δανία θα παίξει με μαύρη φανέλα στο Μουντιάλ 2022;

13:50 29/9/2022 - Πηγή: iPop

Μια πολύ συμβολική κίνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022. Πιο συγκεκριμένα, η μαύρη φανέλα της Εθνικής Δανίας, αποτελεί ένα μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ένδειξη πένθους για τους χιλιάδες εργάτες που πέθαναν κατά την διάρκεια των εργασιών για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Το μήνυμα της Εθνικής Δανίας

Τον περασμένο Νοέμβριο η Δανέζικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε ανακοινώσει ότι οι εμφανίσεις της ομάδας για το Μουντιάλ του Κατάρ, θα περνούσαν κοινωνικά μηνύματα. Έτσι, στην παρουσίαση των 3 εμφανίσεων για την

διοργάνωση, ξεχώρισε η μαύρη φανέλα της Εθνικής Δανίας, που απευθύνεται στους χιλιάδες νεκρούς εργάτες, που έχασαν την ζωή τους κατά την περίοδο των εργασιών.

View this post on Instagram

A post shared by hummel Sport (@hummelsport)

Η εταιρεία Hummel που ντύνει την Εθνική Δανίας, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι το μαύρο είναι το χρώμα του πένθους. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ενώ υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την υποστήριξη για ένα τουρνουά που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους».

Παρόλο που οι κανονισμοί της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο απαγορεύει ρητά να υπάρχουν πολιτικές δηλώσεις στις στολές των ομάδων, οι 3 εμφανίσεις της Δανίας που περιλαμβάνουν μια ολόλευκη, μια κατακόκκινη και την ολόμαυρη στολή, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τους κανονισμούς της FIFA. Το σήμα της εθνικής ομάδας, το λογότυπο Hummel και τα διακοσμητικά λευκά χαρακτηριστικά, της φανέλας της Δανίας από τη δεκαετία του 1980, ξεθωριάζουν στη μονόχρωμη φανέλα, αλλά παραμένουν ορατά.

Σπουδαία νίκη για το ποδόσφαιρο – H Eθνική γυναικών θα έχει ίση αμοιβή με τους άνδρες!

Η απάντηση των διοργανωτών

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς [SC], αρνήθηκαν κατηγορηματικά την δήλωση της εταιρείας Hummel ότι προετοιμασία για το Μουντιάλ κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Δανέζικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου για την καλύτερη κατανόηση της προόδου που σημειώθηκε, για τις προκλήσεις που σημειώθηκαν καθώς και για την κληρονομιά που θα υπάρχει μετά το 2022.

Ακόμα πρόσθεσε ότι «απορρίπτουμε ολόψυχα την ασήμαντη γνήσια δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των 30.000 εργαζομένων που κατασκεύασαν στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA και άλλα έργα για την διοργάνωση. Αυτή η ίδια δέσμευση επεκτείνεται τώρα σε 150.000 εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες και 40.000 εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας».

Το Κατάρ έχει αποδεχθεί ότι το εργασιακό του σύστημα είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε μια έκθεση της Αμνηστίας του 2021 ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση. Το κράτος του Κόλπου έχει επικριθεί σφοδρά την τελευταία δεκαετία για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες, κυρίως από τη Νότια Ασία, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει υποδομές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

View this post on Instagram

A post shared by hummel Sport (@hummelsport)

Η στάση της Δανίας απέναντι στο Κατάρ

Η Δανία είναι μια από τις 32 ομάδες που θα συμμετέχουν στο Μουντιάλ 2022 και αναμένεται να κρατήσει σκληρή τάση απέναντι στην διοργανώτρια χώρα. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Δανέζικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της ομοφοβίας. Αυτή η εκστρατεία περιλαμβάνει ότι οι αρχηγοί των ομάδων θα φορούν περιβραχιόνια σε σχήμα καρδιάς, πολύχρωμα “OneLove” στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι Δανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε μια ομάδα ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, που επισκέφτηκαν το Κατάρ για να ελέγξουν αν υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η χώρα για την εργατική νομοθεσία.

Τέλος, η Δανία βρίσκεται στον όμιλο με την Γαλλία, την Αυστραλία και την Τυνησία και αναμένεται να δώσει τον πρώτο της αγώνα στις 22 Νοεμβρίου με αντίπαλο την Τυνησία και θα είναι η τυπικά γηπεδούχος. Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η φανέλα της Εθνικής Δανίας στο ματς, επειδή ως γηπεδούχος έχει την πρώτη επιλογή να επιλέξει το χρώμα της εμφάνισης που θα φορέσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί η Δανία θα παίξει με μαύρη φανέλα στο Μουντιάλ 2022; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα