Πώς προκαλούνται οι άφθες στο στόμα και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις;

14:47 7/10/2019 - Πηγή: iPop

Έχει συμβεί σε όλους: Πληγές ελκών, στοματικά έλκη ή αλλιώς άφθες! Τι είναι οι άφθες στο στόμα, πώς προκαλούνται και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Ξέρεις, οι άφθες στο στόμα είναι αυτές οι μικρές, στρογγυλές κι επίπονες πληγές στο εσωτερικό του στόματος. Είναι εξαιρετικά άβολες κι επίπονες και οι περισσότεροι λένε απλώς πως πρέπει να περιμένεις να γιατρευτούν από μόνες τους.

Αλλά πώς προκαλούνται οι άφθες στο στόμα;

Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι οι γιατροί ακόμη δεν είναι απολύτως σίγουροι τι τις προκαλεί καθώς πολλά θα μπορούσαν να βρίσκονται

πίσω από αυτές τις ενοχλητικές πληγές.

Η παθογένεια είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, λόγω άγχους, διατροφικές ελλείψεις, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερευαισθησία ή αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορα προϊόντα. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια γνωστή αιτία των εν λόγω αλλοιώσεων και πολλές υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Το άγχος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό. Μια νέα δουλειά, μια νέα θέση εργασίες, τα οικονομικά, οι προσωπικές σχέσεις, αν σου έχει συμβεί ήδη μια φορά στο παρελθόν ή σου εμφανιζόταν ως παιδί, τότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν και στο μέλλον.

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτά τα έλκη προκαλούνται από διατροφικές ανεπάρκειες. Ανεξάρτητα από το αν εμφανίζονται συχνά-πυκνά, ίσως έχει έρθει η ώρα για μια εξέταση.

Οι ειδικοί στοματικής ιατρικής είναι αυτοί που μπορούν να σε κατατοπίσουν και μπορούν να ξεχωρίσουν αν είναι ιδιοπαθές ή προκαλούνται από συστηματικές νόσους ή διατροφικές ανεπάρκειες.

Όσα μαρτυρά η γλώσσα σου για την υγεία σου!

Τι μπορείς να κάνεις για τις άφθες στο στόμα;

Σίγουρα δεν μπορείς να τις κάνεις να εξαφανιστούν μαγικά αλλά υπάρχουν μερικά προϊόντα που μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να σε ανακουφίσουν.

Προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις όπως τοπικά αναισθητικά, τα οποία τρίβεις στην περιοχή και την μουδιάζεις. Υπάρχουν μερικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και είναι σαν να «καλύπτουν » το σημείο ειδικά αν βρίσκεται δίπλα από ένα δόντι, ώστε να είναι λιγότερο οδυνηρό.

Παράλληλα, αυτό που ίσως σε βοηθήσει είναι το αλατόνερο. Το αλατόνερο θα διατηρήσει στο στόμα σου καθαρό, θα επουλώσει την πληγή πιο γρήγορα και θα βοηθήσει ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Δεν είναι τα βακτήρια που προκαλούν αυτά τα έλκη, αλλά μόλις «σπάσει» το δέρμα, αυτοί οι οργανισμοί εισέρχονται και κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Υπάρχουν επίσης, στοματικά διαλύματα που μπορεί να σου συνταγογραφήσει ο γιατρός σου.

Διαβάστε επίσης:

Και τελικά τι είναι αυτά τα λευκά σημάδια πάνω στη γλώσσα σου;

Photo: unsplash/Timothy Dykes

Το άρθρο Πώς προκαλούνται οι άφθες στο στόμα και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα