Υπάρχει μια φωτεινή πλευρά σ’ όλες τις υπερβολικές σκέψεις που κάνεις

20:17 24/7/2022 - Πηγή: iPop

Υπερανάλυση, υπερβολική σκέψη, overthinking… Πες το όπως θέλεις, ξέρεις ακριβώς τι εννοούμε. Πολλοί σ’ έχουν κατηγορήσει ότι σκέφτεσαι υπερβολικά, ενώ κάποιοι άλλοι το θαυμάζουν. Κι εσένα, ενώ συχνά μπορεί να σε κουράζει αυτό το χαρακτηριστικό σου, τελικά σκέφτεσαι ότι υπάρχουν θετικά της υπερανάλυσης και γι’ αυτό δεν θέλεις ν’ απαλλαγείς απ’ αυτήν. Έχεις δίκιο ή το σκέφτεσαι αυτό για να την απενοχοποιήσεις;

Nαι, θα παραδεχτώ ότι η υπερβολική σκέψη μπορεί να γίνει κάτι κακό και μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους περιττό άγχος. Δεν χρειάζεται να αφιερώνεις είκοσι λεπτά για να σκεφτείς τον

τρόπο που ένας συνάδελφος είπε «καλημέρα» καθώς περνούσε από μπροστά σου.

Ωστόσο, υποστηρίζω επίσης ότι δεν είναι κακή κάθε υπερβολική σκέψη. Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουμε.

Μερικές φορές, η υπερβολική σκέψη είναι στην πραγματικότητα βαθιά σκέψη. Έτσι, εκ μέρους όλων όσων σκέφτονται υπερβολικά, θέλω να αναφερθώ στη φωτεινή πλευρά της!

Θέλουμε να βρούμε νόημα σε όλα.
Ναι, αυτό σημαίνει ότι τείνουμε να αναλύουμε τι λέμε και πώς το λέμε – μέχρι τον τόνο της φωνής μας, το βλέμμα στα μάτια μας και την τοποθέτηση των χεριών μας. Αλλά σημαίνει επίσης ότι προσέχουμε. Ακούμε.

Δεν μας ενδιαφέρει μόνο τι λέμε, αλλά και ποιοι είμαστε όλοι πίσω από τα λόγια μας.

Unsplash/Ben Sweet

Δεν μπορούμε απλώς να αφήσουμε τα πράγματα να συμβαίνουν…
Δεν μπορώ να σου πω πόσες φορές μου έχουν πει ατάκες τύπου «Απλώς πρέπει να το αφήσεις».

Λοιπόν, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους ή πράγματα να προχωρήσουν ή να φύγουν, γιατί θέλουμε να τα καταλάβουμε.

Για εμάς τους overthinkers, υπάρχει ένας λόγος για κάθε σχέση και κάθε αλληλεπίδραση και πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Δεν βλέπουμε τα πράγματα ως τυχαία.

Βλέπουμε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιχνίδι στο “παιχνίδι” και οι σχέσεις μας έχουν κάποιο σκοπό.

Οπότε όχι, δεν θα αφήσουμε τίποτα μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τον λόγο για τον οποίο υπάρχει. Και τελικά… Είναι τόσο κακό πράγμα η αναζήτηση του μεγαλύτερου νοήματος της ζωής; Είναι τόσο λάθος το να θέλουμε να κατανοήσουμε τα πράγματα και τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν στο βαθύτερο δυνατό επίπεδο;

5 περιπτώσεις που χρειάζεται όντως το overthinking

Αναλύουμε τους ανθρώπους.
Συνεχώς, γιατί οι άνθρωποι είναι συναρπαστικοί. Ο καθένας έχει μια ιστορία —είναι ξεχωριστή και μοναδική. Αν κοιτάξεις κάποιον αρκετά προσεκτικά, μπορείς να βρεις μια σχέση μαζί του.

Εάν επιδιώκεις να τους κατανοήσεις πλήρως —πώς σκέφτονται και γιατί σκέφτονται έτσι— μπορείς πάντα να βρεις έναν τρόπο να συσχετιστείς μαζί τους. Κι αυτό βοηθάει πολύ στις σχέσεις!

Μισούμε τις ψιλοκουβέντες.
Δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε απλά ποιες εκπομπές παρακολουθείς ή πώς αισθάνεσαι για τον καιρό. Συγγνώμη που θέλουμε πραγματικά να σε γνωρίσουμε. Θέλουμε να μάθουμε τα όνειρά σου, τις πεποιθήσεις σου, τους φόβους σου και τις σκέψεις σου για τη ζωή.

Δεν θέλουμε να σε κρίνουμε ή να προσπαθήσουμε να σου αλλάξουμε γνώμη. Ελπίζουμε απλά να σε καταλάβουμε. Θέλουμε να μοιραστούμε βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με το ποιος είσαι και γιατί. Εξήγησέ μου σε παρακαλώ γιατί αυτό είναι κακό!

Pexels

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι overthinkers είμαστε «υπερβολικοί», και αυτό είναι εντάξει.

Είμαστε εδώ για ν’ ανακαλύψουμε τα μαθήματα που μας δίνει η ζωή. Ως οverthinkers, οι μέρες μας είναι γεμάτες μυστήρια που πρέπει να λύσουμε, συνδέσεις που πρέπει να κάνουμε και σκέψεις για εξερεύνηση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Υπάρχει μια φωτεινή πλευρά σ’ όλες τις υπερβολικές σκέψεις που κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπάρχει,yparchei