Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Pos ταμειακές και έλεγχος

09:56 4/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ανέκαθεν ήμασταν βέβαιοι ότι οι εισπράξεις μέσω κάρτας καθιστούν την φοροδιαφυγή αδύνατη. Όλη η αγορά θεωρούσε αδιανόητο ρίσκο να μην εκδοθεί απόδειξη για εισπράξεις μέσω καρτών.

Όταν μάλιστα η χρήση των πιστωτικών καρτών έγινε ευρέως διαδεδομένη, ήταν κοινή διαπίστωση ότι αυτό συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Με την ανακοίνωση της πρόθεσης διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν ένα μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

νόμιζα ο αφελής ότι θα ήταν ένα μέτρο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουν αυτόματη έκδοση απόδειξης από το POS, όποτε αυτό είναι εφικτό και δεν δημιουργεί πρόβλημα, δηλαδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μένω άναυδος όταν ακούω ότι η αναμενόμενη διασύνδεση θα είναι ένα βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όσοι το υποστηρίζουν αυτό, θα πρέπει να το σκεφτούν καλά. Στην ουσία υποστηρίζουν ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι ανίκανος να κάνει ακόμα και τον στοιχειώδη έλεγχο. Ότι η οικειοθελής συμμόρφωση μπορεί να γίνει μόνο αν εφεύρουμε μια αυτόματη διαδικασία. Ωστόσο, όταν οι φορολογικές υποχρεώσεις επεμβαίνουν τόσο βαθιά στις επιχειρηματικές διαδικασίες, ουσιαστικά δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα και αν υπήρχε το πρόβλημα – αρνούμαι πραγματικά να πιστέψω ότι υπήρχαν επιχειρηματίες με σώας τα φρένας που δεν έκοβαν αποδείξεις όταν εισέπρατταν με κάρτα – η λύση που εφαρμόζεται είναι σε λάθος δρόμο. Αν θέλουμε πράγματι να βάλουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του φορολογικού ελέγχου, δεν χρειάζεται παρά η δημιουργία ενός προγράμματος διαχείρισης των δεδομένων, αφού άλλωστε η φορολογική αρχή έχει ήδη άμεση και καθημερινή  πρόσβαση και στα τραπεζικά δεδομένα και στις πωλήσεις των ταμειακών.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Αντιθέτως, για μια ακόμα φορά ταλαιπωρείται όλη η αγορά. Μην ξεχνάμε, ούτε να προσπερνάμε με αδιαφορία,  ότι η ΑΑΔΕ με δελτίο τύπου της 22 Μαρτίου του 2023 κοινοποίησε την απόφαση Α. 1021/2023 της 24-2-2023 βάσει της οποίας επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 θα έπρεπε να αναβαθμίσουν τις ταμειακές τους μέχρι 30/06/2023 ενώ επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο των 100.000 θα έπρεπε να τις αναβαθμίσουν μέχρι τις 31/7/2023.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις έψαχναν τρόπο να αναβαθμίσουν τις ταμειακές τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουν. Τελικά η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε αναστολή του μέτρου στα μέσα Ιουνίου και στις 12/10/2023 εξέδωσε την απόφαση Α.1157/2023 βάσει τις οποίας η αναβάθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29/02/2024 και σε άλλες περιπτώσεις μέχρι τις 30/04/2024.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Όλα αυτά ανακοινώνονται με πολύ ευκολία, σαν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Π.χ. τι γίνεται με τις προκαταβολές; Τι γίνεται όταν η πληρωμή γίνεται με παράλληλη χρήση περισσότερων από μία καρτών ή και με συνδυασμό μετρητών; Τι γίνεται με τις καθυστερημένες πληρωμές; Σε ένα φορολογικό σύστημα που είναι βασισμένο αυστηρά στην έννοια του δεδουλευμένου, πώς γίνεται τα παραστατικά πώλησης να εκδίδονται αυτόματα με την πληρωμή τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που πώληση και πληρωμή δεν συμπίπτουν χρονικά;

Η φορολογική πολιτική δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές καμπάνιες, ούτε για έργα βιτρίνας. Απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις και απλότητα. Άλλωστε οι φορολογικές διατάξεις, επηρεάζουν στην πράξη το σύνολο του επιχειρείν. Όταν στον δημόσιο διάλογο για το επιχειρηματικό περιβάλλον κυριαρχούν απόψεις που απέχουν από την πραγματικότητα, το κόστος δεν επιβαρύνει μόνο το επιχειρείν, αλλά και τον ίδιο τον δημόσιο διάλογο που καθίσταται αναξιόπιστος.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-pos-tameiakes-kai-elegchos.htm
Τυχαία Θέματα