Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος

07:32 15/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τα «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος και το λανσάρισμα των σταθερών τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, οι τιμές λιανικής επιστρέφουν σε επίπεδα που οι καταναλωτές είχαν να δουν πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, καθώς κυκλοφορεί ήδη τιμολογιακή πρόταση με χρέωση χαμηλότερη από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Ενδεικτικό είναι πως υπάρχει πλέον τιμολόγιο με 9, 75 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο ωστόσο έχει αρκετά υψηλό πάγιο, το οποίο βρίσκεται στα 10 ευρώ και είναι για 6 μήνες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι φανερή

η σημαντική μείωση, αφού το χαμηλότερο «πράσινο» τιμολόγιο του Φεβρουαρίου ήταν στα 11,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου για τους οικονομικά ευάλωτους ήταν πάλι στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την επιδότηση.

Παράλληλα, συνεχίζει να πέφτει και η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος. Για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 77 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ για τους καταναλωτές είναι 7,7 λεπτά η κιλοβατώρα.

Σε περίπτωση που τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται έτσι και κυρίως δεν αλλάξει η πολιτική των παρόχων για τις εκπτώσεις, αλλά και η  χονδρική τιμή του ρεύματος, το χαμηλότερο «πράσινο» του Μαρτίου θα είναι στα 9,75 λεπτά, ενώ στον βασικό πάροχο θα είναι στα 10,2 λεπτά.

Ωστόσο και παρά το ότι έχουν φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές της κιλοβατώρας, δεν συμβαίνει το ίδιο με το πάγιο, που συνεχίζει να «σκαρφαλώνει». Ενδεικτικό είναι πως προ ενεργειακής κρίσης η  χρέωση ήταν πέντε ευρώ τον χρόνο για τα πάγια, ενώ τώρα κυμαίνεται από 60 έως 120 ευρώ τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως από μελέτη για το νέο περιβάλλον τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, προκύπτει πως πάνω από το 20% της δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια, ή περισσότερα από 120 ευρώ ετησίως μπορούν να εξοικονομήσουν οι καταναλωτές επιλέγοντας το φθηνότερο τιμολόγιο από τα διαθέσιμα στην αγορά. 

Keywords
Αναζητήσεις
sta-pro-krisis-epipeda-epistrefoun-oi-times-lianikis-tou-ilektrikou-revmatos.htm
Τυχαία Θέματα