Τα μερίσματα, ο κλάδος της τεχνολογίας, NVIDIA, ENTERSOFT, η Moody’s και η ΕΚΤ

08:05 19/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων και σημαντικότερων εισηγμένων να έχουν ανακοινώσει εξαιρετικά αποτελέσματα συνοδευόμενα από παρουσιάσεις των σχεδίων τους για φέτος και τα επόμενα χρόνια, η αγορά εστιάζει τώρα στις μεγάλες μερισματικές αποδόσεις των εταιριών που θα επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους, στις οποίες μετά από χρόνια προστίθενται και οι συστημικές τράπεζες.

Τα μερίσματα που συνοδεύουν τα κέρδη, θα δώσουν τον τόνο στην αγορά που με την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα

αρχίσει να δημιουργεί πιο σταθερό προφίλ, όταν ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις κεφαλαίων, οι οποίες σηματοδότησαν και ταλαιπώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα. ΟΠΑΠ, Jumbo, που ξεκινάει σήμερα χωρίς το δικαίωμα, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Coca-Cola, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha Bank με κέρδη και μερίσματα. Και ΟΤΕ που όταν βάλεις δίπλα τη λέξη μέρισμα, συναντάς υπερβολικές αντιδράσεις.

Μαζί με αυτά σημαντική ενίσχυση για το κλίμα, αποτελούν τα πάσης φύσεως deals, που ήδη ξεκίνησαν να ξετυλίγονται με τελευταίο αυτό της ENTERSOFT, ενώ η αγορά έχει προσδοκίες για πολύ περισσότερα σε αρκετές εταιρίες. Μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες αποδείχθηκαν σωστές, δεν είχαμε υπερβολές και είναι επίσης ενδιαφέρον, ότι παρακολουθούμε πολλά deals στον κλάδο της πληροφορικής, ίσως τα περισσότερα συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον κλάδο του ΧΑ.

Προφανώς τα κεφάλαια για επενδύσεις και η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού, επιταχύνουν τις εξελίξεις στον κλάδο. Αυτή ήταν ήδη η τρίτη εισηγμένη εταιρία. Προηγήθηκε η μεγαλύτερη του κλάδου EpsilonNet, ακολούθησε η Quality & Reliability, τώρα είχαμε και την ENTERSOFT. Κι αναφέραμε μόνον τις εξαγορές και τα deals σε εισηγμένες.

Ο κλάδος έχει ενδιαφέρον παρόλο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες εταιρίες που οδηγούν διεθνώς τις εξελίξεις, οι οποίες αλλάζουν την οικονομία και εκκινούν από τη Wall Street. Είχαμε εγκαίρως σημειώσει την περίπτωση της NVIDIA που απέδειξε ότι είναι πράγματι ο νέος ηγέτης στον κλάδο και οι καταιγιστικές εξελίξεις το επιβεβαιώνουν με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, για το τσιπ νέας γενιάς στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ, η ακριβή Wall Street συνεχίζει χωρίς να υπάρχουν πλέον ελπίδες για μείωση επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, το ΧΑ έχασε πρόωρα το βηματισμό του, αλλά κατάφερε να επανέλθει γρήγορα αποκαθιστώντας την επαφή με τα υψηλά πολλών ετών και με σοβαρή αποθέρμανση πολλών μετοχών με βάρος στους δείκτες.

Την ίδια στιγμή όμως η στάση της Moody’s αν και δεν είναι κάποια μεγάλη έκπληξη ή αρνητική συνολικά, πάντως μοιάζει υπερβολικά σχολαστική και απόμακρη. Είναι αλήθεια ότι ο οίκος έδωσε δύο αναβαθμίσεις σε προηγούμενη φάση και ίσως θα ήταν υπερβολή να δώσει και μία τρίτη, ωστόσο ένα θετικό outlook, θα ήταν μία καλή κίνηση. Οι ιερεμιάδες για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τυπικές, σχολαστικές, βαρετές, σωστές υπό μία έννοια αν ειδωθούν γενικά και ως συνοδευτικές παραινέσεις μία απόφασης, αλλά ειδικώς;

Ειδικώς και στην περίπτωση αυτής της οικονομίας που έχει τρέξει με μεγάλη ταχύτητα πλήθος μεταρρυθμίσεων και το πόδι δεν έχει σηκωθεί από το γκάζι, μοιάζουν ολίγον άκαιρες και άστοχες έως εντελώς άδικες. Ωστόσο, κανένα εμπόδιο για κακό, η αναβάθμιση αυτή είναι αναπόφευκτη. Μεγαλύτερης σημασίας είναι για την Ελλάδα όπως και για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, μία απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει την αντίστροφη πορεία στα επιτόκια, γιατί οι επιπτώσεις από τις αυξομειώσεις δεν είναι άμεσα αντιληπτές και θέλουν κάποιο χρόνο για να επιδράσουν. Αλλά η αγορά θα τις καταλάβει και θα τις αποτιμήσει ταχύτατα.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-merismata-o-klados-tis-technologias-nvidia-entersoft-i-moodys-kai-i-ekt.htm
Τυχαία Θέματα