Κερδισμένοι και χαμένοι των πλειστηριασμών

Το νέο νομοσχέδιο προστατεύει τους τα στεγαστικά δάνεια που είναι «κόκκινα» για ένα ακόμα χρόνο υπό όρους. Η μερική προστασία από τους πλειστηριασμούς δεν καθησυχάζει τους πολίτες, καθώς ένας στους τρεις φοβάται ότι τελικά θα χάσει το σπίτι του.

Χαμένοι είναι όσοι έχουν συνολική περιουσία πάνω από 270.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας δανειολήπτης για να αποφύγει τον πλειστηριασμό είναι οι εξής:

-Πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

-Καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο.

-Συνολική

περιουσία έως 270.000 ευρώ με ανώτατο όριο 15.000 ευρώ σε καταθέσεις.

-Υποχρεωτική δόση το 10% του εισοδήματος.

Οι κρυφοί κίνδυνοι

Ουσιαστικά έληξε η κατάργηση της διάταξης που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και δεν ανανεώθηκε, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι από 1/1/2014 οι τράπεζες θα μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες επίσπευσης πλειστηριασμών και οι δανειολήπτες θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν ανακοπές μέχρι να αποδείξουν ότι πληρούν μία προς μία όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πως οι δανειολήπτες θα αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια, ώστε να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.

Δεν διευκρινίζεται τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος έχει πάψει να εξυπηρετεί περισσότερα του ενός δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Τέλος η αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ θεωρείται χαμηλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά όταν το σύνολο των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να έχει κανείς για να προστατευτεί είναι 70.000 ευρώ (αυτοκίνητο, οικόπεδο, καταθέσεις κ.λ.π.).

Keywords
Τυχαία Θέματα