Εγκέφαλος: Το βότανο που συμβάλλει στην υγεία του

Το δενδρολίβανο ανήκει στη μεσογειακή χλωρίδα και ανθοφορεί όλο τον χρόνο και κυρίως από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική προσδίδοντας μια σπιρτόζα γεύση στο φαγητό αλλά και στα αφεψήματα. Το θαυματουργό έλαιό του είναι αρκετά διαδεδομένο στην αρωματοθεραπεία, στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, καθώς διαθέτει φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή που ωφελούν ολιστικά την υγεία.

H χρήση του για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι αξιοσημείωτη. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την ανακούφιση από στρες, την ενίσχυση

των ακαδημαϊκών επιδόσεων αλλά και την αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης.

Το άρωμά του κινητοποιεί τη γνωστική διαδικασία

Για παράδειγμα, το φλαβονοειδές απιγενίνη, το οποίο βρίσκεται στο δεντρολίβανο, είναι αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό, ενισχυτικό ύπνου, μειώνοντας το στρες ενώ ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι δενδρολίβανο υποστηρίζει τη μνήμη, προωθεί τη σαφήνεια και ενισχύει τη νοητική απόδοση. Μελετήστε τους λόγους που αυτό το πολύτιμο βότανο αξίζει να βρίσκεται στην καθημερινότητά σας. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, το δενδρολίβανο χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της μνήμης, της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης.

Ανακουφίζει από το στρες

Τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα αυξάνονται όταν αισθανόμαστε ανήσυχοι. Ο οργανισμός μας μπαίνει σε κατάσταση κινδύνου αυξάνοντας το αίσθημα της αγωνίας. Σε αυτές τις άβολες καταστάσεις, δοκιμάστε να μυρίσετε έλαιο δενδρολίβανου ή τον ατμό από ένα ζεστό αφέψημα. Το άρωμά του θα σας γειώσει και ταυτόχρονα θα σας αφυπνίσει, καθώς έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της διάθεσης, τον καθαρισμό του νου, την ανακούφιση του στρες και τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Επιπλέον, το άρωμα του δενδρολίβανου διεγείρει τη γνωστική λειτουργία. Με την εισπνοή, μικρά μόρια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στον εγκέφαλο. Το άρωμα του δενδρολίβανου ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές, ένα χημικό αποδέσμευσης (ακετυλχολίνη). Με αυτό τον τρόπο διεγείρονται συγκεκριμένοι νευρώνες που ενεργοποιούν μυς και έτσι μεταφέρεται κατευθείαν σήμα στον εγκέφαλο να λειτουργήσει πιο έντονα.

Μπορεί να μειώσει την απώλεια μνήμης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες εντάσσουν το δεντρολίβανο στις ουσίες που μπορεί να βοηθούν σε καταστάσεις απώλειας της μνήμης. Σε μια μελέτη εξετάστηκαν τα αποτελέσματα που είχε η αρωματοθεραπεία με δεντρολίβανο σε 28 ηλικιωμένα άτομα, εκ των οποίων 17 είχαν νόσο του Alzheimer (AD). Η αρωματοθεραπεία αποτελούνταν από τη χρήση αιθέριων ελαίων δενδρολίβανου και λεμονιού το πρωί και λεβάντας και πορτοκαλιού το βράδυ. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον προσωπικό προσανατολισμό και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του δενδρολίβανου.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να προσθέσετε λίγο δενδρολίβανο στην καθημερινότητά σας, είτε πρόκειται για τα γεύματά σας, τα ροφήματα της ημέρας ή τη ρουτίνα της χαλάρωσής σας με το αρωματικό έλαιο του βοτάνου στο μπάνιο σας ή σε μια βρεγμένη χλιαρή κομπρέσα.

Πηγή Vita.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα