Σκάνδαλο στo Μονακό: Κινδυνεύει ο θρόνος του Αλβέρτου;

Το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει το πριγκιπάτο ξεκίνησε το 2021 με το Dossiers du Rocher, έναν ανώνυμο ιστότοπο που δημοσίευσε μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κατήγγειλαν φερόμενη οικονομική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην καρδιά των ανακτόρων του Μόντε Κάρλο.

Στόχος των δημοσιεύσεων ήταν οι τέσσερις στενότεροι σύμβουλοι του πρίγκιπα Αλβέρτου, οι οποίοι μετά την διαρροή των mail αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Στο επίκεντρο του σκανδάλου ήταν ο Claude Palmero – ο διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων των Γκριμάλντι εδώ

και 22 χρόνια, ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του πρίγκιπα. Αρχικά ο Palmero  και οι άλλοι τρεις σύμβουλοι είχαν την υποστήριξη του Αλβέρτου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tatler (@tatlermagazine)

Πέρυσι ωστόσο, οι σύμβουλοι εκδιώχθηκαν από το παλάτι των Γκριμάλντι. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ο Palmero εκδιώχθηκε βίαια από το γραφείο του στον δεύτερο όροφο των ανακτόρων, ενώ κατόπιν ο Αλβέρτος έδωσε μια  συνέντευξη στη «Le Figarο»  μιλώντας για ξέπλυμα χρήματος εν αγνοία του.

Ξεκίνησε δικαστική έρευνα στο Μονακό και τα λογιστικά βιβλία του Palmero κατασχέθηκαν. Η Le Monde κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά και να εξετάσει τα πέντε σημειωματάρια που περιείχαν οικονομικά αρχεία των Γκριμάλντι και σχόλια για τις κινήσεις τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Palais Princier de Monaco (@palaisprincierdemonaco)

Οι αποκαλύψεις, που δημοσιεύθηκαν στη Le Monde τον Ιανουάριο, ήταν εκρηκτικές. Παρουσίαζαν τον Αλβέρτο να μην είναι σε θέση να περιορίσει τις συνεχείς και υπέρογκες δαπάνες της πριγκίπισσας Charlene και έφεραν στο φως τα μεγάλα χρηματικά ποσά και τις εξίσου συνεχείς πληρωμές προς τις πρώην ερωμένες του πρίγκιπα και τα παιδιά εκτός γάμου που είχε αποκτήσει μαζί τους.

Επίσης ανέδειξαν την σκανδαλώδη εύνοια που είχε δείξει το πριγκιπάτο στις οικονομικές δραστηριότητες του Αντρέα και του Πιερ Κασιράγκι, παιδιών της αδελφής του πρίγκιπα, πριγκίπισσας Καρολίνας. Επίσης  σύμφωνα με τα στοιχεία της Le Monde ο Αλβέρτος είχε δώσει εντολή στον Palmero να αναπτύξει πολύπλοκους οικονομικούς ελιγμούς, προκειμένου να αποκρύψει, να εξασφαλίσει και να πολλαπλασιάσει τα περιουσιακά στοιχεία των Γκριμάλντι.

Ο Palmero ισχυρίζεται πως έκανε ότι ό, τι έκανε κατ ‘εντολή του πρίγκιπα. Ο ίδιος ο Αλβέρτος ωστόσο το αρνείται κατηγορηματικά και επιμένει ότι υπέστη σοκ όταν ανακάλυψε και ο ίδιος το μέγεθος της κακής διαχείρισης και της διαφθοράς.

Τα ανάκτορα επιμένουν πως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την ιδιωτική περιουσία της πριγκιπικής οικογένειας και όχι για δημόσιο χρήμα. Τόσο τα ανάκτορα όσο και ο Palmero έχουν κινηθεί πλέον νομικά και το ζήτημα θα διευθετηθεί στα δικαστήρια. Το Tatler όμως που επικοινώνησε με πρώην μέλη της αυλής του πρίγκιπα υποστηρίζει πως οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιές και αναρωτιέται αν ο Αλβέρτος θα μπορέσει να επιβιώσει ως μονάρχης όταν η πολύκροτη υπόθεση διαλευκανθεί…

Cover Photo: Instagram/ Palais princier

Πηγή: GRACE 

Keywords
Τυχαία Θέματα