Αγορές: Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα για Ελλάδα και Ευρώπη (2)

Μην βιάζεστε να προγράψετε τις αγορές για το 2016.Αυτό είναι το μήνυμα της επενδυτικής κοινότητας μετά το αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς. Ο συνδυασμός της αποκάλυψης του προβλήματος της Κίνας αλλά και της αρνητικής προσδοκίας για τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων οδήγησε σε μια απώλεια τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη DAX που ξεπέρασε το 23% από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Απριλίου.

Αντίστοιχα και το ελληνικό χρηματιστήριο έγραψε και πάλι χαμηλά δεκαετιών αφού η περιοχή των 520 μονάδων είναι νούμερα του 1989! Μπορεί μια

οικονομία να έχει γυρίσει τόσο πίσω ή να το προεξοφλεί αυτό η αγορά; Η Bank of America στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση της χρονιάς προβλέπει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεψε το ΙΟΒΕ μιλώντας για 2% το 2016,καθώς προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 2,8% και οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 6%!Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών καθώς υπολογίζει το μέσο P|E της αγοράς χωρίς τις τράπεζες στο 11,8 με τα αποτελέσματα του 2015,το οποίο πέφτει στο 10 με τις προβλέψεις του 2016.

Προϋπόθεση όλων αυτών όμως είναι να τρέξει εγκαίρως η αξιολόγηση για το οποίο μπορεί κανείς να έχει ουσιώδεις αμφιβολίες με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και την αναμενόμενη τελική μορφή του Ασφαλιστικού. Η αναβάθμιση του S&P εν μέρει μπορεί να πει κανείς ότι έσπευσε να προεξοφλήσει μια συμφωνία για το Ασφαλιστικό,εστιάζοντας στις περικοπές δαπανών,με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παράλληλα και ο οίκος αξιολόγησης κάνει μνεία για μια υφεσιογενή χρονιά το 2016 και έμμεσα για εναλλακτικό πολιτικό σενάριο που δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της οικονομικής προσαρμογής. Το τι θα γίνει στο πολιτικό πεδίο είναι επίσης σημαντικό και από πλευράς χρόνου καθώς η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρεται και αυτή στο ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής. Πάντως παρά την πρόβλεψη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πακέτο της νομισματικής χαλάρωσης εφόσον κλείσει η αξιολόγηση,ο S&P δεν αισιοδοξεί ιδιαίτερα ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναβγεί γρήγορα στις αγορές.

Το διεθνές περιβάλλον

Το διεθνές περιβάλλον όπως φαίνεται από την αρχή της χρονιάς θα επηρεάσει την Ελλάδα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η πρώτη κακή εικόνα των διεθνών αγορών δεν αποκλείεται να δικαιώσει τις προβλέψεις της HSBC που από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς προέβλεψε ότι η Fed δεν θα ανεβάσει επί της ουσίας τα επιτόκια και το δολάριο θα αποδυναμωθεί σχετικά. Τα όσα είπε ο Ντράγκι εξάλλου εκλήφθηκαν θετικά από τις αγορές που βλέπουν ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να γράψει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1,5% φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα