Πίσω από κάθε δάγκωμα σκύλου , βρίσκεται ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης

16:00 6/11/2023 - Πηγή: iHunt
Πίσω από κάθε δάγκωμα σκύλου , βρίσκεται ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης

Το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου, η μητέρα ενός 11χρονου αγοριού κατήγγειλε ότι ο γιος της δέχθηκε άγρια επίθεση από ένα πιτ μπουλ. Το περιστατικό συνέβη στη Λούτσα, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι τους. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 11χρονος έκανε ποδήλατο, όταν ο σκύλος τον δάγκωσε στα πόδια και τον έριξε στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, τον δάγκωσε στο κεφάλι

και στον σβέρκο. Ο ανήλικος έφερε εκδορές και εκχυμώσεις στο πρόσωπο και στα πόδια, ενώ ένα δόντι του σκύλου του τρύπησε το κρανίο και υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκύλος δεν έχει τσιπ, ενώ ο ιδιοκτήτης του αναζητούνταν.

Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» η ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι τα περιστατικά επιθέσεων σκύλων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφού το 2022 ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε 227 επιθέσεις από δεσποζόμενους σκύλους και 383 από αδέσποτους. Εναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα,το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2023, οι επιθέσεις που έχουν γίνει σε όλη την χώρα φτάνουν τις 258 από δεσποζόμενους σκύλους και 529 από αδέσποτους.

«Νομίζουν πως το σκυλί είναι παιχνίδι»

«Οσο σίγουροι και αν είμαστε για τα σκυλιά μας, δεν αφήνουμε ποτέ έναν σκύλο χωρίς λουρί. Πόσο μάλλον σε έναν εξωτερικό χώρο με ερεθίσματα και παράγοντες» σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «απαγορεύεται να έχει κάποιος ένα σκυλί τέτοιου μεγέθους και να είναι ανεκπαίδευτο, αλλά και να κυκλοφορεί ελεύθερο. Υπάρχει και από τη νομοθεσία πρόστιμο ύψους 300 ευρώ».

Ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί μόνο του, με οποιοδήποτε σκυλί, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σχετικά με την αύξηση στις επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο εκπαιδευτής εκτιμά πως αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλά σκυλιά έπεσαν σε λάθος χέρια. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στα πάρκα, όπου πάντα θα υπάρχει κάποιος ανεύθυνος ή αυτός που δεν μπορεί να διαχειρισθεί το μέγεθος και τη δύναμη του σκύλου του».

Ο κ. Πιτσικάλης στέκεται και στην έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά τη σχέση του σκύλου με ένα παιδί. «Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι νομίζουν πως το σκυλί είναι ένα κουκλάκι, ένα παιχνίδι. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί μόνο του, με οποιοδήποτε σκυλί, ανεξαρτήτως μεγέθους» τονίζει.

Ο έμπειρος εκπαιδευτής έχει έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο που θέλει να υιοθετήσει ή να αγοράσει ένα σκυλί, προκειμένου να τους συμβουλεύσει. «Πάμε μαζί με τους ιδιοκτήτες για να αξιολογήσουμε τον σκύλο και να διαπιστώσουμε αν ταιριάζει ο ένας στον άλλον» εξηγεί. Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παίρνουν το ζώο χωρίς να έχουν σκεφτεί αν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ή και τις ιδιαιτερότητές του, ενώ δεν αναζητούν την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. «Κάποιες συμπεριφορές μπορούμε να τις προλάβουμε» αναφέρει.

Οδυνηρές συνέπειες για ανθρώπους και ζώα

Ο Ιωάννης Γαϊτανάκης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, ο οποίος γράφει επιστημονικό σύγγραμμα που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024 με τίτλο «Πρακτικός Οδηγός Διαχείρισης Επιθετικής Συμπεριφοράς Ζώων Συντροφιάς», επισημαίνει στην «Κ» πως τα δαγκώματα και οι επιθέσεις σκύλων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ έντονα τις τοπικές κοινωνίες καθώς μπορεί να προκληθούν οδυνηρές συνέπειες τόσο στα ανθρώπινα θύματα (θάνατος, σοβαρός τραυματισμός, μετατραυματικό στρες) όσο και στα εμπλεκόμενα ζώα (ευθανασία, εγκατάλειψη, αναίτια στοχοποίηση, φόλες). «Το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί καθώς είναι πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των δαγκωμάτων και των επιθέσεων που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο οφείλεται κατά πολύ στον υπερπληθυσμό των κατοικίδιων ζώων, την ελλιπή εκπαίδευση, την έλλειψη κρατικής μέριμνας και σίγουρα την ανθρώπινη ανευθυνότητα», εξηγεί.

Το ζώο από μόνο του δεν φταίει ποτέ, η έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς θεωρείται φυσιολογική για ένα ζώο.

Κατά τον ίδιο, συνήθως πίσω από τέτοια περιστατικά βρίσκεται ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης αλλά και ένα ανεύθυνο κράτος. «Δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πίσω από κάθε δάγκωμα κρύβεται μια ανεύθυνη ανθρώπινη πράξη» λέει χαρακτηριστικά. «Το ζώο από μόνο του δεν φταίει ποτέ, η έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς θεωρείται φυσιολογική για ένα ζώο. Αν επιτεθεί ένα αδέσποτο, πρώτος από όλους φταίει ο ασυνείδητος που το εγκατέλειψε, αν επιτεθεί ένα δεσποζόμενο φταίει ο ιδιοκτήτης του για πολλούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Λούτσα: Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 11χρονο και του τρύπησε το κρανίο με τα δόντια

Πολλά δαγκώματα γίνονται και από μια λανθασμένη ανθρώπινη αντίδραση, από έλλειψη εκπαίδευσης, έλλειψη γνώσεων. Μεγάλη ευθύνη έχει και το κράτος. Το κράτος αρχικά θα έπρεπε να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό γενικά πάνω σε θέματα των ζώων. Θα πρέπει να φροντίζει να κάνει τακτικούς ελέγχους. Θα πρέπει οι αστυνομικές αρχές να κάνουν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά. Να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να βάζουν ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα τους και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο των δεσποζόμενων σκυλιών που αφήνονται ελεύθερα και μπαινοβγαίνουν στις αυλές. Για τα σκυλιά που ξεφεύγουν της προσοχής ή που αφήνονται ελευθέρα ο νόμος 4830/2021 προβλέπει από διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ μέχρι σύλληψη μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας (Ν.2017/1992)».

Ολα τα σκυλιά μπορούν να βελτιωθούν αν λάβουν φροντίδα, αγάπη και εκπαίδευση από ειδικούς.

Επίσης, τονίζει πως οι δήμοι θα πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα με τα αδέσποτα. Κάτι σύνηθες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι όταν παρατηρούνται τέτοια περιστατικά να έχουν προηγηθεί καταγγελίες στον ιδιοκτήτη του σκύλου. «Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει είτε άμεση καταγγελία είτε έμμεση. Το θέμα περιπλέκεται αν ο ιδιοκτήτης δηλώσει “πονηρά” ότι ο σκύλος είναι αδέσποτος. Ακόμα μπορεί να τύχουν περιπτώσεις φιλόζωων πολιτών που απλά ταΐζουν ένα αδέσποτο στην αυλή τους ή κάπου στη γειτονιά τους. Σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία θα πρέπει να συνεργήσει με τον οικείο δήμο. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να περισυλλέξει τον σκύλο ως αδέσποτο και να κάνει άρση του κινδύνου. Ολα τα σκυλιά μπορούν να βελτιωθούν αν λάβουν φροντίδα, αγάπη και εκπαίδευση από ειδικούς. Κλειδί για την εφαρμογή του νόμου και σε αυτό το κομμάτι αποτελεί η καθολική σήμανση των ζώων με ηλεκτρονική σήμανση. Τόσο στα δεσποζόμενα όσα και στα αδέσποτα» λέει. Στα αδέσποτα η ηλεκτρονική σήμανση γίνεται στο όνομα του δήμου.

Πηγή :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

The post Πίσω από κάθε δάγκωμα σκύλου , βρίσκεται ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα