Ξυπνώντας σε μια άλλη Αμερική. Η επόμενη μέρα της απόφασης που διαγράφει το δικαίωμα στην άμβλωση

Μια τεράστια κρεμάστρα, που για δεκαετίες οι γυναίκες χρησιμοποιούν ως "εργαλείο" για τις κατ' οίκον αμβλώσεις σε χώρες όπου απαγορεύονται, στέκεται μπροστά στο Μνημείο της Ουάσιγκτον.

Σε μια άλλη Αμερική, ξύπνησαν σήμερα εκατομμύρια γυναίκες καθώς στη χώρα της ”Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης για όλους” η μισή παραβιάζει ήδη ή  ετοιμάζεται να παραβιάσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Το ημερολόγιο γύρισε πίσω 50 χρόνια, αγώνες γενιών και γενιών χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και ο

πουριτανισμός, η θρησκοληψία, ο ακραίος συντηρητισμός και λαϊκισμός θριαμβεύουν. 

Ήδη η μια μετά την άλλη οι κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, άρχισαν να κλείνουν λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκρινε πως δεν αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα ο τερματισμός της κύησης. 

Με όλες τις εξουσίες σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις να περνούν πλέον στις Πολιτείες, αφού το δικαίωμα στην άμβλωση δεν αναγνωρίζεται πια σε εθνικό επίπεδο, είναι ζήτημα ημερών για την απαγόρευση του στις περισσότερες εκ των Πολιτειών που κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι (συνολικά 28 από τις 50). 

Ήδη 13 Πολιτείες στις ΗΠΑ είχαν υιοθετήσει τους αποκαλούμενους “trigger laws” καθώς περίμεναν την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βάσει αυτών των νόμων, η νέα νομοθεσία τους που απαγορεύσει τις αμβλώσεις σχεδόν στον 90% των περιπτώσεων ή και ολοκληρωτικά τίθεται σε εφαρμογή εντός 30 ημερών και σε κάποιες ήδη από χθες. 

Συγκεκριμένα οι νόμοι εφαρμόζονται ήδη σε Κεντάκι, Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Οκλαχόμα και Αλαμπάμα. Οι απαγορεύσεις σε Μισισιπή και Βόρεια Ντακότα θα τεθούν σε ισχύ μετά την τυπική έγκριση της Γενικής Εισαγγελίας. Η απαγόρευση του Γουαϊόμινγκ θα τεθεί σε ισχύ σε πέντε ημέρες, στην Γιούτα πρέπει να πιστοποιηθεί από νομοθετικό συμβούλιο. Οι απαγορεύσεις στο Αϊντάχο, το Τενεσί και το Τέξας θα εφαρμοστούν σε 30 ημέρες.

Και άλλες Πολιτείες  εκτιμάται πως ήδη ετοιμάζονται να υιοθετήσουν εξίσου περιοριστικές νομοθεσίες με ακτιβιστές να προειδοποίούν πως σύντομα σχεδόν στις μισές θα είναι σχεδόν αδύνατον για μια γυναίκα να προχωρήσει σε ασφαλή άμβλωση εκεί που ζει. 

″Νόμιζα πως αυτή η χώρα νοιαζόταν ακόμη για τους ανθρώπους. Για τις γυναίκες”

Γυναίκες και άντρες, άνθρωποι όλοι των ηλικιών σε όλες σχεδόν τις Πολιτείες των ΗΠΑ βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή και σήμερα διαδηλώνοντας κατά της  απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας να επιτίθενται στο πλήθος ή ομάδες πολέμιων των αμβλώσεων να κινούνται κατά διαδηλωτών

Την ίδια στιγμή σε πολλές κλινικές που  τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση των αμβλώσεων, το προσωπικό έκλεισε τις πόρτες, θυροκόλλησε την ενημέρωση που έλαβε για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άρχισε να τηλεφωνεί σε ασθενείς για να ακυρώσει τα ραντεβού με ιατρούς.

″Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προετοιμαζόμαστε για τα άσχημα νέα, όταν τελικά αυτά έρχονται, το χτύπημα γίνεται ακόμη πιο σκληρό.  Το να πρέπει να καλέσεις αυτούς τους ασθενείς και να τους πεις ότι η απόφαση Ρο κατά Γουέιντ ανατράπηκε είναι αποκαρδιωτικό”, λέει η νοσοκόμα Ασλι Χαντ στο BBC.

Συνοδοί ασθενών έξω από την κλινική στο Αρκάνσας ξεσπούσαν σε κλάματα και αγκαλιάζονταν. ”Νόμιζα ότι αυτή η χώρα  νοιαζόταν ακόμα για τους ανθρώπους. Πως νοιαζόταν ακόμα για τις γυναίκες”, είπε η κυρία Κάρεν. 

Την ίδια στιγμή πολέμιοι των αμβλώσεων πανηγύριζαν και φώναζαν σε ανθρώπους που στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους έξω από την κλινική μη έχοντας ακόμη ενημερωθεί για την έκδοση της απόφασης. 

″Η πρότασή μου είναι να κάνεις πίσω και να φύγεις από αυτόν τον τόπο της αμαρτίας, από αυτόν τον κακό τόπο” φώναζε σε ασθενείς ένας διαδηλωτής κατά των αμβλώσεων.

Στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα - μια άλλη πολιτεία που ενεργοποιεί άμεσα τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις- το Κέντρο Υγείας Γυναικών, ένας από τους τρεις μόνο παρόχους αμβλώσεων στην Πολιτεία, έκλεισε και το προσωπικό αποχώρησε.

Έξω από την κλινική, η εθελόντρια συνοδός Λίντα Κοσέρ είπε στο BBC ότι οι πλούσιες γυναίκες θα εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες, αλλά ”οι φτωχές γυναίκες θα καταλήξουν σε ένα πίσω δρομάκι” για παράνομες διαδικασίες.

Ωστόσο, ο πάστορας Μπιλ Σανκς που αγωνίζεται κατά των αμβλώσεων έλεγ ότι ήταν μια ”ημέρα γιορτής”.

″Θα αγωνιστούμε” - Οι Πολιτείες καταφύγιο για τις γυναίκες

Στο μεταξύ από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, αξιωματούχοι, γιατροί ακτιβιστές δεσμεύονται να ”αγωνιστούν”, ώστε οι 22 Πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς να αποτελέσουν ”καταφύγια” που θα εγγυώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, την τέταρτη σε πληθυσμό, πολιτικοί και επαγγελματίες υγείας προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες αφού η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε διαρρεύσει.

Στην πολιτεία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς  αναμένουν τώρα συρροή γυναικών από συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απαγόρευσαν αμέσως τις αμβλώσεις.

″Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν δραματικά”, δήλωσε η Σάρα Μέλερ, επαγγελματίας υγείας της ένωσης Brigid Alliance, η οποία πληρώνει το ταξίδι, τη διατροφή και τη διαμονή και υποστηρίζει οικονομικά τις γυναίκες χαμηλού εισοδήματος που πρέπει να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η ένωσή της βοηθά περίπου εκατό γυναίκες κάθε μήνα και η Μέλερ υπολογίζει ότι εφεξής ”εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός των πολιτειών τους για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την άμβλωση”. 

300.000 αμβλώσεις ετησίως

Η Άλις Μαρκ, γιατρός και σύμβουλος στην Εθνική Ομοσπονδία της Μασαχουσέτης για την Άμβλωση διερωτάται επίσης ”τι θα συμβεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε Πολιτείες στις οποίες η άμβλωση θα απαγορευτεί εν μέρει ή τελείως”.

Μέχρι σήμερα γίνονται, σύμφωνα με την ίδια, 300.000 αμβλώσεις ετησίως σε όλες αυτές τις συντηρητικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, το Μισούρι ή η Οκλαχόμα.

Όπως συμβαίνει στην Μασαχουσέτη, μολονότι ο κυβερνήτης της είναι Ρεπουμπλικανός και η άμβλωση εκεί στοιχίζει ακριβά, η Άλις Μαρκ ελπίζει ότι ”πολιτείες όπως το Ιλινόι” θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις κλινικές τους προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και ανοίγοντας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα.

Ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης σοκ του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ήταν η πρώτη πολιτικός που κατήγγειλε ”οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Αμερικανών” και δεσμεύτηκε ”να επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες για την άμβλωση”.

″Η πολιτεία μας θα είναι πάντα ένα καταφύγιο για αυτές που αναζητούν να υποβληθούν σε άμβλωση”, διαβεβαίωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια, η οποία μετείχε σε διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων ανθρώπων στο Μανχάταν.

″Είναι παράλογο! Γυρίσαμε πίσω 100 χρόνια (...) Είναι παράλογο ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’αυτό”, αντέδρασε μία από αυτούς, η Μπράντι Μισό.

Στο Μπρούκλιν γυναίκες που ρωτήθηκαν από το AFP εξέφρασαν τη ”λύπη” και τον ”θυμό” τους.

Ωστόσο αν και η 21χρονη Λίλι Μπερνστάιν διερωτήθηκε αν θέλει ”να είναι μέρος αυτής της χώρας”, η 36χρονη Ναμπίλα Βαλεντίν δήλωσε αντιθέτως: ”Είμαι χαρούμενη που ζω στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου αισθάνομαι ασφαλής και όπου τα δικαιώματά μου προστατεύονται”.

Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες τριών ”προοδευτικών” πολιτειών της δυτικής ακτής, ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια, η Κέιτ Μπράουν στο Όρεγκον και ο Τζέι Ίνσλι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ”δεσμεύτηκαν” σε κοινή ανακοίνωσή τους να ”υπερασπιστούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης”.

33 εκατ. γυναίκες χωρίς δικαιώματα

Εξέφρασαν τη λύπη τους που ”σε σχεδόν μισή χώρα - 33,6 εκατομμύρια γυναίκες - η άμβλωση θα είναι εφεξής παράνομη ή μη διαθέσιμη”. Οι τρεις πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 152 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Την ίδια ώρα και κοινοτικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι αγωνίζονται επίσης για το δικαίωμα στην άμβλωση.

To Εθνικό Συμβούλιο των Εβραίων Γυναικών (NCJW), που έχει την έδρα του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα ”εβραϊκό ταμείο πρόσβασης στην άμβλωση σε σύμπραξη με την εθνική ομοσπονδία για την άμβλωση”, εξηγεί η πρόεδρός του Σέιλα Κατζ.

Και αυτή υπολογίζει στις δημοκρατικές πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ ότι θα αποτελέσουν ”καταφύγια” για τις γυναίκες: καθώς ”το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση”.

Η Κατζ δεσμεύεται εξάλλου να συνεχίσει να αγωνίζεται ”ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει μόνη της, συνειδητά, για το σώμα της, τη ζωή της, το μέλλον της. Όποια κι αν είναι και όπου κι αν ζει”. 

Πηγές:  HuffPost US, BBC, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑΜπάιντεν: "Η υγεία και η ζωή των γυναικών των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο"Ντ. Τραμπ για την απόφαση του Αν. Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις: «Είναι θέλημα Θεού»Σήμα κινδύνου από τα διατηρητέα της Ερμούπολης με 211 να χαρακτηρίζονται "άκρως επικίνδυνα"Νορβηγία:Νεκροί και τραυματίες σε ένοπλη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο που συχνάζουν ομοφυλόφιλοιΚορονοϊός: Η Όμικρον στο «στόχαστρο» των επόμενων δόσεων εμβολίου
Keywords
Τυχαία Θέματα