Κάλεσμα Κομισιόν στη Σουηδία να βελτιώσει την ασφάλεια των λιμένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Σουηδία [INFR(2022)2206], επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, και συγκεκριμένα τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 725/2004, την οδηγία 2005/65/ΕΚ και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 324/2008 της Επιτροπής.

Το νομικό πλαίσιο θεσπίζει απαιτήσεις ασφάλειας για τα πλοία, τους λιμένες και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, και καθορίζει τις διαδικασίες για τις επιθεωρήσεις της ασφάλειας στη θάλασσα.

Τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά προκειμένου να ενισχυθεί η

ασφάλεια των λιμένων από τις απειλές διάπραξης σκόπιμων παράνομων ενεργειών και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών της ΕΕ.

Η Σουηδία δεν εκτελεί αποτελεσματικά τα απαιτούμενα διοικητικά και ελεγκτικά καθήκοντα, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ενωσιακή ασφάλεια στη θάλασσα.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποστέλλεται μετά την προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023. Η Σουηδία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το άρθρο Κάλεσμα Κομισιόν στη Σουηδία να βελτιώσει την ασφάλεια των λιμένων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
kalesma-komision-sti-souidia-na-veltiosei-tin-asfaleia-ton-limenon.htm
Τυχαία Θέματα