Γιατί αποφυλακίζονται οι παιδεραστές; – Οι δικηγόροι προειδοποιούν: Αν δεν αλλάξει ο νόμος θα δούμε κι άλλους «Σειραγάκηδες»

Νομοθετικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της υφ’ όρον απόλυσης με επιπλέον όρους για δράστες ειδεχθών εγκλημάτων -και ειδικά με ανήλικα θύματα- ζητάει ο δικηγορικός κόσμος, με αφορμή το «μούδιασμα» που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, προπονητή μπάσκετ από το Ρέθυμνο που το 2010 είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων στην Κρήτη.

Ο δικηγόρος Ρεθύμνου Μανώλης Πετρακάκης, ένας εκ των πέντε δικηγόρων που εκπροσώπησαν τότε τις οικογένειες των θυμάτων, μιλώντας στο ZARPA RADIO

89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, εξήγησε πώς και γιατί αφέθηκε ελεύθερος o 59χρονος (σήμερα) «παιδεραστής του Ρεθύμνου»,  ο οποίος είχε καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 401 ετών, με εκτιτέα τα 25 χρόνια.

«Δεν πρέπει  να μην μας προκαλεί και τεράστια εντύπωση το γεγονός της αποφυλάκισης, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η εκτιόμενη ποινή είναι πλέον με τον νέο νόμο στην Ελλάδα στα 20 χρόνια. Και ούτε καν αυτή εκτίεται αλλά εκτίεται ένα ποσοστό αυτής, το οποίο ο συγκεκριμένος έχει ξεπεράσει. Αυτό το γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει ότι τα χρόνια που θα εκτίσει δεν θα είναι αναλογικά των πράξεων του» σημείωσε, εξηγώντας όμως ότι για τον δικηγορικό κόσμο, υπάρχει πρόβλημα στους όρους με τους οποίους κρίνει το δικαστικό συμβούλιο την εκάστοτε αποφυλάκιση.

Ο κ. Πετρακάκης, έκανε λόγο για ένα «κακό νομοθετικό πλαίσιο και όχι κακή δικαστική απόφαση»: Οι δικαστές δεν έχουν την ευχέρεια ουσιαστικά να μπλοκάρουν ή να ακυρώσουν μια αίτηση αποφυλάκισης καθώς στην ουσία το μόνο που κρίνεται είναι η διαγωγή του αιτούντος μέσα στην φυλακή και δεν δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να κρίνουν το είδος του εγκλήματος, την ένταση και την έκταση του εγκλήματος, τον αριθμό των θυμάτων, τους τρόπους τους οποίους χρησιμοποίησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος προκειμένου να τελέσει τα εγκλήματα του με αποτέλεσμα αυτός ο έλεγχος των τυπικών όρων να αρκεί σύμφωνα με τον νόμο, προκειμένου κάποιος να αποφυλακιστεί».

«Οι δικαστές, αμήχανα θεωρώ ότι θα ένιωσαν και αυτοί όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο εγκληματία αλλά δεν έχουν τα μέσα να μπλοκάρουν την αποφυλάκισή του» σημείωσε.

« Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα που έχει ο ποινικός κώδικας, όχι στο ύψος των ποινών αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο εκάστοτε καταδικασθείς αιτείται και του χορηγείται η υφ’ όρον απόλυση» προσέθεσε, εξηγώντας πως «δεν είναι δυνατόν όλες οι περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο εγκληματία, ο οποίος τέλεσε με συγκεκριμένο τρόπο και μέθοδο τις πράξεις του. Εδώ θα έπρεπε να έρθει ο νόμος να δώσει το δικαίωμα στους δικαστές, όταν δεν υπάρχει εσωτερική μεταστροφή, όταν δεν υπάρχει η ασφάλεια ότι αυτός ο δράστης θα εξέλθει των φυλακών και θα έχει σωφρονιστεί και θα μπορεί να βγει στην κοινωνία χωρίς να αποτελεί κίνδυνο».

Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν και άλλα τέτοια φαινόμενα:

«Για να δούμε την μεγάλη εικόνα: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τις οποίες διαχειρίζεται το νομικό μας σύστημα και θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο αδιέξοδο και στην ίδια ανακολουθία, δηλαδή κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες για ειδεχθή εγκλήματα να δούμε να αποφυλακίζονται πρόωρα χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν σωφρονιστεί ή όχι.

Γι’ αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της υφ΄ όρον απόλυσης ούτως ώστε για εγκλήματα συγκεκριμένου τύπου να προστεθούν επιπλέον όροι κατά το χρονικό σημείο της αίτησης προκειμένου το δικαστικό συμβούλιο να μπορεί να κρίνει όχι μόνο με τους τυπικούς όρους αλλά ενδεχομένως με κάποια ψυχογραφήματα που θα κρίνουν ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί κίνδυνο και σε άλλη περίπτωση να μην αποφυλακίζεται» τόνισε.

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου

Η σχετική απόφαση έχει ήδη μπει στο «στόχαστρο» του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να ζητά από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα το οποίο έκρινε υπέρ της αποφυλάκισής του με όρους έπειτα από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, για να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του.

«Ιδιαίτερα επικίνδυνος»

Παράλληλα, ο κ. Πετρακάκης, έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος και είχε πλάσει ένα σενάριο για να προσηλυτίζει τα ανήλικα θύματά του και να εκτελεί το διατροφικό του σχέδιο».

«Ο θεσμός της υφ’ ορον απόλυσης ως θεσμός είναι θετικός και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Για αδικήματα που έχουν να κάνουν με κάποια κλοπή, κάποια ληστεία, κάποια οικονομικά εγκλήματα, αυτοί οι τυπικοί όροι που ελέγχονται, ενδεχομένως να αρκούν για να λάβει κάποιος καταδικασθείς το ευεργέτημα της υφ’ όρον απόλυσης. Όταν όμως μιλάμε για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, τα οποία έχουν τελεστεί και με έναν συγκεκριμένο modus operandi, δηλαδή με μία μέθοδο εξαιρετικά επικίνδυνη, ανθρώπων οι οποίοι είναι ευφυείς -άρα και επικίνδυνοι- θα πρέπει τα δικαστικά συμβούλια να κρίνουν βαθύτερα, να κρίνουν με πιο ουσιαστικούς όρους, ώστε να μην μένουμε μόνο στους τύπους, δηλαδή, αν πληρούται ένα ποσοστό επί της ποινής και εάν η διαγωγή μέσα στις φυλακές είναι καλή.

Θα έπρεπε ενδεχομένως αυτός ο άνθρωπος απ’ όταν μπήκε μέσα στις φυλακές  να παρακολουθείται από ομάδα ειδικών, οι οποίοι στη συνέχεια να γνωμοδοτήσουν για το κατά πόσο έχει μεταστραφεί.

zarpanews.gr

The post Γιατί αποφυλακίζονται οι παιδεραστές; – Οι δικηγόροι προειδοποιούν: Αν δεν αλλάξει ο νόμος θα δούμε κι άλλους «Σειραγάκηδες» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα