ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη πιθανώς είναι καρκινογόνα ουσία

Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να κάνει κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις για την ασπαρτάμη.

Το πολύ διαδεδομένο τεχνητό γλυκαντικό είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Εάν ισχύει η αποκάλυψη του πρακτορείου, τότε η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στη βιομηχανία τροφίμων.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται άλλωστε σε πολλά δημοφιλή προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά διαίτης, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη

και πολλά ποτά.

To Reuters υποστηρίζει πως οι παραπάνω ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως, η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψιν πόση ποσότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτή η πληροφορία αξιολογείται και προέρχεται από διαφορετικό σώμα του ΠΟΥ, την επιτροπή ειδικών για προσθετικά τροφίμων, γνωστή ως JECFA, από κοινού με τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα.

Από το 1981, η JECFA, πάντως, δηλώνει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Ενδεικτικά, ένας ενήλικας 60 κιλών θα πρέπει να πιει 12-36 κουτάκια αναψυκτικού diet -αναλόγως της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχει καθένα από αυτά- για να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο.

ΠΟΥΚΑΡΚΙΝΟΣασπαρτάμη
Keywords
Τυχαία Θέματα