Τριετίες: Πώς αποφεύγουν την καταβολή τους οι εργοδότες – Ποιο είναι το «όπλο» των εργαζομένων

Σε διαμάχη μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου καταλήγει η καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας από 10% έως 30% για όσους συμπληρώνουν τριετία μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024. Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος οι εργοδότες χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για να παρερμηνεύσουν τον νόμο, προκειμένου να μην καταβάλουν την προσαύξηση του μισθού στους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας για να διαπιστωθεί η μη καταβολή των προσαυξήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες

ιδιωτικών υπαλλήλων οι εργοδότες για να μην καταβάλουν τις τριετίες προχωρούν στις εξής πρακτικές:

συμψηφισμό των αυξήσεων με δήθεν μπόνους παραγωγικότητας,αναγκαστική επιλογή από τους εργαζόμενους ανάμεσα στην αύξηση τριετίας και το οικογενειακό επίδομααπόλυση των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί πριν το 2012 και επαναπρόσληψη, προκειμένου να μην δικαιούνται προαυξήσεις.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων που οι επιχειρηματίες αρνούνται να τους καταβάλουν τις νόμιμες προσαυξήσεις είναι να προχωρήσουν ακόμη και σε ανώνυμη καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως μας εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος: «Η εφαρμογή των τριετιών στα μισθοδοτικά πρόγραμματα των εταιρειών προχωράει με δυσλειτουργία και στην πραγματικότητα παρά πολλοί εργαζόμενοι, που δεν απασχολούνταν στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορούν να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους όταν ειδικά ο εργοδότης αρνείται να την αποδεχτεί.

Κι αυτό διότι ο εργαζόμενος που απασχολείται στην ίδια εταιρεία έχει καταγράφει η προϋπηρεσία του κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εύκολα απο μια έρευνα που μπορεί να κάνει η ΑΑΕΕ ή ο ΕΦΚΑ, κατόπιν ακόμη και ανώνυμης καταγγελίας, είναι εύκολο να αποδειχθεί εάν του την αναγνώρισε».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν να κρατούν αρχείο για τουλάχιστον 10 έτη. Εφόσον υπάρχει το αρχείο η προϋπηρεσία πρέπει να αναγνωριστεί, χωρίς ο εργαζόμενος να κάνει κάποια ενέργεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, το πρόβλημα παραμένει για τους εργαζόμενους που προέρχονται από άλλον εργοδότη, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους, προσκομίζοντας την βεβαίωση τους στον νέο τους εργοδότη.

Τα τρικ που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, πέρα απο τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε άλλους εργοδότες, είναι οι οικειοθελείς παροχές, τα πριμ και τα μπόνους που τους έδιναν να τους καλούν να υπογράφουν δηλώσεις ότι συμφωνούν με τον συμψηφισμό τους με την προσαύξηση της τριετίας.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καρούζος για να ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει τα πριμ και οι παροχές να αποτελούν μισθό γιατί μόνο τότε μπορούν να συμψηφιστούν και σε καμία άλλη περίπτωση.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, πολλές επιχειρήσεις  εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Αρκετές εταιρείες προχωρούν σε τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων εργασίας στις οποίες προσθέτουν και ως όρο υποχρέωσης των εργαζομένων να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα, αλλιώς θα απολύονται.

Να σημειωθεί οτι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν λόγο για τσουχτερά πρόστιμα για τους εργοδότες που θα επιλέξουν να μην καταβάλουν το επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) στους εργαζόμενους. Τα πρόστιμα που θα ήταν ίδια με αυτά που ισχύουν για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Πρόστιμο έως 8.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει 800 ευρώ πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που δεν θα του έχει καταβάλει την προβλεπόμενη προσαύξηση με την συμπλήρωση τριετίας κα ταυτόχρονα θα του επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογα με το αριθμό των απασχολούμενων.

Σημειώνεται ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή παράβαση και επιβάλλονται τα υψηλότερα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 1.800 έως 8.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλουν τις τριετίες θα πληρώσουν 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και τα εξής πρόστιμα:

α. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 1 έως 10 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 1.800 ευρώ.

β. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 11 έως 20 άτομα προσωπικό το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται σε 2.000 ευρώ.

γ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 21 -50 άτομα προσωπικό το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται σε 3.000 ευρώ.

δ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 51 -150 άτομα προσωπικό το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται 4.000 ευρώ.

ε. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 151 -250 άτομα προσωπικό το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται σε 6.000 ευρώ.

στ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 251 και άνω άτομα προσωπικό το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται σε 8.000 ευρώ.

Έτσι μία επιχείρηση που δεν εφαρμόζει το επίδομα προϋπηρεσίας σε 2 εργαζόμενους και η επιχείρηση συνολικά απασχολεί 10 εργαζόμενους θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1.600 ευρώ για τους 2 εργαζόμενους και 1.800 ευρώ για μη καταβολή, συνολικά 3.400 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,50€/μετοχή αποφάσισε το ΔΣ
«Καμπάνες» 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας
Με νέους όρους η εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου
 

Keywords
Αναζητήσεις
trieties-pos-apofevgoun-tin-katavoli-tous-oi-ergodotes--poio-einai-to-oplo-ton-ergazomenon.htm
Τυχαία Θέματα