ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 0-1: “Πράσινο” προβάδισμα για μια θέση στον τελικό! (highlights)

Ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας betsson ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε υπέρ των “Πρασίνων” (0-1, 52′ Σπόραρ) υποχρεώνοντας την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου στην πρώτη του – εντός έδρας – ήττα στη σεζόν μετά από είκοσι αγώνες, στην επιστροφή του κόσμου στις κερκίδες.

Τα πλάνα των προπονητών

Τόσο ο Ράζβαν Λουτέσκου όσο και ο Φατίχ Τερίμ προχώρησαν σε οκτώ αλλαγές σε σχέση με τα πρόσφατα ματς πρωταθλήματος. Για τον Ρουμάνο τεχνικό,

η οριστικοποίηση της απουσίας του κλινήρη Κωνσταντέλια ήταν αυτή που «πόνεσε» περισσότερο, καθώς τον περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πέραν αυτού, έδωσε θέση βασικού για 1η φορά στον νεοαποκτηθέντα Ότο, θέση μεσοεπιθετικού στον Μάρκος Αντόνιο, ανάμεσα σε Ζίβκοβιτς και Ντεσπόντοφ στο κλασικό 4-2-3-1.

Από την άλλη ο Τούρκος τεχνικός, που δεν είχε στη διάθεσή του τον Ιωαννίδη, πήγε σε ένα 4-3-3, με Μλανέντοβιτς αριστερά, Παλάσιιος- Μπερνάρ στα άκρα και τον Σπόραρ στην κορυφή, προετοιμάζοντας την ομάδα του για την πίεση που θα δεχόταν ψηλά και με διάθεση να παίξει κάθετα για να την αντιμετωπίσει επιτυχώς.

Σημαντικές στιγμές, κανένα γκολ…

Το ματς ξεκίνησε με τον μεν Παναθηναϊκό να θέλει να αιφνιδιάσει με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του – πλην Ιωαννίδη- και τον ΠΑΟΚ να θέλει να επιστρέψει στο δικό του αγωνιστικό στιλ, που εγκατέλειψε την περασμένη Κυριακή αλλά με ερωτηματικό ως προς τα πρόσωπα και το σύνολο που κλήθηκε να το κάνει πράξη.

Αμφότερες οι ομάδες θέλησαν και πίεσαν ψηλά εξ αρχής, με τους φιλοξενούμενους να δείχνουν καλύτερη αντίδραση και να βρίσκουν τρόπο ν’ ανταπεξέλθουν σ’ αυτήν παίζοντας έξυπνα και κάθετα. Στο 8’ ο Μπερνάρντ βρέθηκε σε πολύ καλή θέση εντός περιοχής για να εκτεέσει, καθυστέρησε, κλείστηκε κι έχασε. Με την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα των γηπεδούχων να ακολουθεί στο 13’ όταν ούτε ο Τόμας, ούτε ο Ντεσπόντοφ δεν κατάφεραν ν’ αξιοποιήσουν το εξαιρετικό γέμισμα του Ζίβκοβιτς από δεξιά.

Όσο περνούσε η ώρα ο «Δικέφαλος» έδειχνε ζηλευτή προσαρμοστικότητα στο παιχνίδι του αντιπάλου, συμβιβάστηκε με την ιδέα να ψάχνει κλεψίματα στη μεσαία γραμμή και να προσπαθεί να βγει σε γοργές μεταβάσεις. Κάπως έτσι στο 21’ ζευγάρωσε τις καλές του στιγμές όταν σε γύρισμα του Σοάρες από αριστερά ο Τόμας εκτέλεσε από κοντνή απόσταση στην τελική γραμμή και τον Ντραγκόφσκι να αποσοβεί βέβαια παραβίαση της εστίας του διώχνοντας με τα πόδια.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα οι φιλοξενούμενοι έφυγαν πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση, ο Παλάσιος καθυστέρησε δοκίμασε μακρινό σουτ με την μπάλα να σταματά στα σώματα των αμυντικών. Σαφώς καλύτερη ευκαιρία στο 35’ με υπέροχη προσπάθεια του Μπερνάρντ και τον Κεντζιόρα να του παίρνει την… μπουκιά από το στόμα με προβολή.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει άμεσα με τον Κοτάρσκι να παίζει άμεσα (σ.σ. διαμαρτυρήθηκαν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού πως η μπάλα κυλούσε όταν… γέμισε για τον Τόμας) βγάζοντας τον Τόμας τετ α τετ και τον Μλαντένοβιτς να τον προλαβαίνει τελευταία στιγμή. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ έψαχνε να βρει διαδρόμους, όμως η αλληλοκάλυψη των γηπεδούχων δεν τους έδινε την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να χτυπήσουν από τα άκρα. Στο 42’ σε φάση διαρκείας στην περιοχή των «Πρασίνων» ο Τόμας έπιασε το εναέριο βολ πλανέ, με την μπάλα να περνάει λίγο πάνω από την εστία του Ντραφκόφσκι.

Γκολ, αποβολές και… δοκάρι

Αμφότερες οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο από τα αποδυτήρια χωρίς διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα, αλλά με τους Ζίβκοβιτς – Ντεσπόντοφ να αλλάζουν πτέρυγες σε σχέση με το πώς ξεκίνησαν το ματς. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βαδίσει στα… χνάρια της ΑΕΚ, με τον Αράο στο 47’ (χρονικό σημείο στο οποίο είχε σκοράρει ο Ελίασον την περασμένη Κυριακή) να εκτελεί από πολύ πλεονεκτική θέση εντός περιοχής και τον Μιχαηλίδη να τον σταματάει απομακρύνοντας σε κόρνερ.

Ό,τι όμως δεν κατάφερε ο Αράο το πέτυχε ο Σπόραρ πέντε λεπτά μετά, όταν σε μια ιδεατή ομαδική προσπάθεια, ο Κώτσιρας έβγαλε τη σέντρα από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, ο Μπερνάρντ έπιασε την κεφαλιά, ο Κοτάρσκι απέκρουσε, η άμυνά του ολιγώρησε κι ο Σπόραρ δε δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1!

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγάλει άμεσα αντίδραση, επιλέγοντας να πιέσει από δεξιά, με Ότο και Ντεσπόντοφ, τα γυρίσματα των οποίων προς το κέντρο της περιοχής όπως και το σουτ του Μάρκος Αντόνιο σταμάτησαν πάνω σε σώματα αντιπάλων.

Σημαντικότατη ευκαιρία απώλεσε ο Σπόραρ να κάνει δύο και τα προσωπικά του τέρματα αλλά και της ομάδας του στο 60’ όταν με υπέροχη κίνηση άδειασε δύο αντιπάλους, εκτέλεσε από κοντινή απόσταση με τον Κοτάρσκι να προβαίνει σε εξαιρετική επέμβαση!

Στο 63’ οι πρώτες επεμβάσεις του κ. Λουτσέσκου, με τους Μεϊτέ – Τάισον να αντικαθιστούν τους Τσιγγάρα – Ντεσπόντοφ. Κινήσεις που έδωσαν ορμή και «αέρα» στην ομάδα με αποκορύφωμα αντεπίθεση στο 67’ που για εκατοστά δεν πρόλαβε να τελειώσει ιδανικά ο Ότο στην αντίπαλη περιοχή. Στο παιχνίδι των αλλαγών μπήκε και ο κ. Τερίμ περνώντας τον Μαντσίνι αντί του Παλάσιος.

Οι γηπεδούχοι άρχισαν να δοκιμάζουν κάθε πιθανή προσέγγιση της αντίπαλης περιοχής, θέλοντας και δοκιμάζοντας να απειλήσουν ποικιλοτρόπως, δίχως όμως να το καταφέρουν, βάζοντας πλέον και τον Σαμάτα αντί του Τόμας στο παιχνίδι.

Και στο 73’ ο Τούρκος τεχνικός απέσυρε τον Σπόραρ βάζοντας τον Ζέκα στο ματς και μεταφέροντας τον Μπακασέτα στην κορυφή της επίθεσης. Μία από τις καλύτερες στιγμές για τον «Δικέφαλο» ήταν στο 75’ όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Σαμάτα έπιασε τη γυριστή κεφαλιά υποχρεώνοντας τον Ντραγκόφσκι σε δύσκολη επέμβαση!

Δύο λεπτά μετά ένα παρατεταμένο φάουλ του Μπακασέτα στον Τάισον προκάλεσε την αντίδραση του Βραζιλιάνου, μπαίνοντας σε αντιδικία που προφανώς κρατούσε από τον πρόσφατο αγώνα Πρωταθλήματος και τη φάση του πέναλτι με τους δυό τους ως πρωταγωνιστές, η κατάσταση επιδεινώθηκε με χειροδικία εκατέρωθεν και τον διαιτητή να μην ψάχνει λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε, ποιος έκανε τί πρώτος κλπ αποβάλλοντας αμφότερους.

Λίγο μετά, νέα ένταση πήγε να προκύψει όταν ο Μλαντένοβιτς σε προσπάθεια να μαρκάρει τον Ζίβκοβιτς βγήκε εκτός της πλαϊνής γραμμής και στην προσπάθειά του να επιστρέψει ο Μπράντον Τόμας, που είχε αντικατασταθεί και βρισκόταν στον πάγκο, προσπάθησε να τον καθυστερήσει κρατώντας τον με συνέπεια τελικά να δει την κίτρινη κάρτα ο… Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο κ. Τερίμ πέρασε στο ματς τους Σχένκενφελντ, Χουάνκαρ, Βαγιαννίδη, αλλάζοντας τον σχηματισμό σε 3-5-1 κι ένα λεπτό μετά ο Μαντσίνι απείλησε με ατομική προσπάθεια και τον Κοτάρσκι να στέκεται και πάλι στο ύψος των περιστάσεων. Η πίεση των «Πρασίνων» συνεχίστηκε και στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κώτσιρας απείλησε εκ νέου με σουτ και τον Μιχαηλίδη να διώχνει σε κόρνερ.

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία του να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις όταν σε δυνατό σουτ του Μεϊτέ, η μπάλα κόντραρε σε δύο αντιπάλους για να σταματήσει στην αριστερή δοκό της εστίας του Ντραγκόφσκι!

Διαιτητής

Άλαρντ Λίντχαουτ (Ολλανδία)

VAR

Έρβιν Μπλανκ (Ολλανδία)

AVAR

Βασίλης Νικολακάκης (Λασιθίου)

Βοηθοί

Ρότζιερ Χόνιγκ (Oλλανδία)

Πάτρικ Ίνια (Ολλανδία)

Τέταρτος

Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Ράφα, Μιχαηλίδης, Κεντζιόρα, Ότο, Σβαμπ (σ.σ. αρχηγός, Οζντόεφ 76’), Τσιγγάρας (Μεϊτέ 63’), Μ. Αντόνιο (Τάισον 63’), Ντεσπόντοφ (Μουργκ 63΄), Αντρίγια, Μπράντον (Σαμάτα 70’).
Παναθηναϊκός (Φ. Τερίμ) (4-3-3): Ντραγκόφσκι, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς (Χουάνκαρ 86’), Κότσιρας, Αράο, Πέρεθ (σ.σ. αρχηγός), Μπακασέτας, Μπερνάρντ (Βαγιαννίδης 86’), Τσέριν (Σένκεφελντ 86’), Παλάσιος (Μαντσίνι 68’), Σπόραρ (Ζέκα 74’).

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 0-1, “Πράσινο”,paok – panathinaikos 0-1, “prasino”