FT: ΕΕ και Βερολίνο θέλουν να στείλουν στρατό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

21:20 6/2/2016 - Πηγή: Antinews

Σε ασφυκτικό κλοιό εξαιτίας του προσφυγικού βρίσκεται η Ελλάδα, με τους εταίρους της στην ΕΕ να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατό στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Financial Times που αναφέρονταΙ σε δημοσίευμά τους σε σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής σύνορα

Σκοπίων - Ελλαδας. Οπως αναφέρουν, το σενάριο αυτό αυξημένες πιθανότητες πλέον και συζητείται ευρύτερα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων καιΈλληνες, καθώς και Τούρκοι και άλλοι από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θέτουν επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των δύο χωρών ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα της ΕΕ.

Το σχέδιο προωθεί ιδιαίτερα η Σλοβενία που το έθεσε και σε συζήτηση τον περασμένο μήνα.

Στην περίπτωση που ισχύσει αυτό το ενδεχόμενο η χώρα μας κινδυνεύει να «αποκλειστεί» από την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας να αντιμετωπίσει τις ροές των προσφύγων που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. ψυχές.

Σημειώνεται πάντως ότι άτυπα και εν μέρει, το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται ήδη, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

Μέρκελ: Εκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με... «καρφιά» προς Ελλάδα

Εκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν απήυθυνε εκ νέου η Αγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.

Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.

"Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν", δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.

Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως αναφερόταν έμμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.

Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Αυστρία: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε την Ελλάδα

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», αναφέρει σε μία εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε σημερινές δηλώσεις του, μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπως μετέδωσαν το απόγευμα αυστριακά ΜΜΕ.

«Στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή ελάχιστοι συνειδητοποιούν το πρόβλημα» υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνει ευκαιρία να μην επιτεθεί φραστικά εναντίον της Ελλάδας.

Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή του στις απειλές που είχε εξαπολύσει η συνάδελφός του, υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ -επίσης του Λαϊκού Κόμματος-, για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει πως από την προσφυγική κρίση εξακολουθούν να πλήττονται πολύ λίγες χώρες προορισμού των προσφύγων στην ΕΕ, ενώ πολλές άλλες δεν θίγονται καθόλου και «για τον λόγο αυτό υπήρξε απόλυτα σωστή η απόφαση της Αυστρίας να θέσει ένα ανώτερο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα».

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε πως «όλοι μας γνωρίζουμε στο μεταξύ πως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργεί στα ελληνικά σύνορα και πιστεύω ότι υπάρχει ελάχιστη προθυμία από μέρους της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια στο θέμα αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε ταχθεί με έμφαση υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προέβαινε σε φραστική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος είχε υποστηρίξει με άλλη ευκαιρία πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου». Ο ίδιος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνον οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με την «προστασία των συνόρων», είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε άλλες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το «πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης», και σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της».

Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του Σεμπάστιαν Κουρτς εναντίον της Ελλάδας, κατά την ομιλία του τον Ιούλιο στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, όταν είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς» (σ.σ. από την Ελλάδα), ενώ κατά την άποψή του, δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος (σ.σ. του ελληνικού) που δεν λειτουργεί».

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, ΠΓΔΜ, στρατος, βερολινο, financial times, times, σκοπια, βρυξέλλες, σλοβενία, ουγγαρια, σλοβακία, μερκελ, καλοκαιρι, δημοσκοπηση, podcast, λύση, αθηνα, μμε, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, το θεμα, γερμανια, εθνικη, θεμα, μμε, πιεση, πλαισιο, times, αγκυρα, αυστρια, αμστερνταμ, ασυλο, αχμετ, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δρομος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εμμεσα, εν μερει, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ζωνη, ομιλια, κυβερνηση, κροατια, λύση, λογο, μηνες, πιθανοτητες, ροες, σενγκεν, σεναριο, συζητηση, σχεδιο, φορα, ελληνικα, εμφαση, ενωση, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, podcast, σωστος, ψυχες
Τυχαία Θέματα