Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 2ο ανιατες ασθενειεσ!

11:53 6/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος, φάκελος ΕΡΤ, αντί κυβέρνηση και διοικήσεις να θεραπεύσουν το φορέα, από αρρώστιες και παθογένειες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας έκαναν το αντίθετο...
Με συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις και ελέγχους, η ΕΡΤ νόσησε βαρύτερα και οι ασθένειες έγιναν …ανίατες με το χρόνο.

Η ΕΡΤ χτυπημένη από το πολιτικό σύνδρομο, δεν κατάφερε ποτέ να απεξαρτηθεί
από τον ασφυκτικό κλοιό της εξουσίας. Ήταν η αγελάδα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα που τη διακυβέρνηση της χώρας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο φορέας εκείνος στον οποίο έβρισκαν στέγη πολλοί ψηφοφόροι των πολιτικών ή φίλων διαχρονικά. Παράλληλα, κυβερνητική προπαγάνδα και ενημέρωση τελούσαν υπό τον έλεγχο της εξουσίας!

Μαζί με την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, ήταν τα άντρα ανεξέλεγκτων διορισμών και ρουσφετιών. Αρκούσε ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο ή μια υψηλή γνωριμία και ένα τηλεφώνημα για να περάσει κάποιος την πόρτα φορέα, και κυρίως του ραδιομεγάρου. Και τα τρία πλοία υπερφορτωμένα από κόσμο(ΕΡΤ-Ολυμπιακή-ΟΣΕ, δεν είναι οι μοναδικοί) δεν άντεξαν τα ταξίδια. Το ένα βυθίστηκε και τα άλλα παλεύουν για διάσωση.

Η Ολυμπιακή ναυάγησε οριστικά, ο ΟΣΕ μισοβυθισμένος προσπαθεί να διασωθεί και η ΕΡΤ την οποία πληρώνει ο Ελληνικός λαός, παλεύει με τα κύματα για να φτάσει σε απάνεμο λιμάνι. Εάν δεν υπήρχε το ανταποδοτικό τέλος και η κρατική επιχορήγηση, θα είχε βουλιάξει προπολλού!

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με την κυβέρνηση Καραμανλή, γίνεται η πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης του φορέα. Η προσπάθεια όμως είχε ένα μειονέκτημα. Οι διοικήσεις διορίζονταν από την κυβέρνηση και δεν υπήρχε ανεξαρτησία. Το ραδιομέγαρο ήταν συνδεδεμένο με την τότε Ζαλοκώστα. Η πρώτη διοίκηση που έστειλε ο Καραμανλής για να βάλει μια τάξη ήταν το δίδυμο, Δημήτρης Χόρν-Παύλος Μπαγκογιάννης. Παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν πολλά πράγματα και αποχώρησαν.

Ήταν εποχή που με μια απλή γνωριμία, φιλία η συγγενικό πρόσωπο, περνούσες την πόρτα του ραδιομεγάρου με τη βοήθεια και κάποιας πολιτικής στήριξης. Δεν υπήρχε αξιοκρατία προσόντα ή προϋπηρεσία. Αν είχες και κάποια ειδικότητα ήταν πιο εύκολα. Εσωτερικοί διαγωνισμοί(προσλήψεων) σημαδεμένοι και διάφορες μη παραγωγικές ειδικότητες άνευ ουσίας φόρτωναν το πλοίο που αργότερα οι προσλήψεις αποκτούσαν μονιμότητα μέσω συμβάσεων αορίστου χρόνου. Δεν υπήρχαν ανεξάρτητες επιτροπές η αρχές που θα μπορούσαν να ελέγξουν τις προσλήψεις και προσόντα για την ορθότητά τους. Η ΕΡΤ λοιπόν άνοιξε την «μποκαπόρτα» και άρχισε να μπαίνει κόσμος και κοσμάκης.

Μετά τον Χόρν-Μπακογιάννη, ο πρώτος πρόεδρος που διορίζεται είναι ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος δεν θα αντέξει πολύ και ζητάει την αντικατάστασή του.
Το επόμενο ΔΣ θα σφραγίσει τυπικά μια ομαλή λειτουργία με πολλές διακυμάνσεις Με το ν.230/75, διορίζεται πρόεδρος ο Γεώργιος Ι. Οικονομόπουλος. Αντιπρόεδρος Χρυσόστομος Καβουνίδης. Σύμβουλοι Νίκη Γουλανδρή, Λεωνίδας Ζώρας, Βασίλειος Κοραχάης, Δημήτρης Κόρσος, Σπήλιος Χαραμής. Γενικός Διευθυντής διορίζεται ο Γιάννης Λάμψας, με βοηθούς Γενικούς για πρόγραμμα Μάριο Βαλυνδρά και διοίκηση τον αεροπόρο Κωνσταντίνο Χόνδρο. Νομικός σύμβουλος διορίζεται ο Γεώργιος Δασκαρόλης.

Με αυτή τη διοίκηση αρχίζει η ανασυγκρότηση του φορέα που από ΕΙΡΤ μετονομάζεται σε ΕΡΤ με τον ν.230/75. Παράλληλα, με το νόμο αυτό, κυβέρνηση και διοίκηση νομιμοποιούν εκατοντάδες υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου από το προηγούμενο καθεστώς ενώ διορίζει και άλλους. Το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ αναλαμβάνει να το παρουσιάζει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, συμμετέχουν ακόμη και οι εκφωνητές ραδιοφώνου Ν. Καλαφάτη, Κώστας Σιδηρόπουλος Νίκος Ρούσος κ.ά. ενώ την πόρτα του ραδιομεγάρου περνάνε πρόσωπα με διασυνδέσεις και φιλίες. Από την Αγγλία με εντολή Καραμανλή επιστρατεύετε ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC Σέρ Χιου Γκρήνπου εκπονεί τη λειτουργία μιας νέας ΕΡΤ. Η εκθεσή του μένει στα συρτάρια και χάνεται η μεγάλη ευκαιρία.

Η Ζαλοκώστα έχει πάρει φωτιά. Μεγάλα ονόματα του σήμερα και του χθες ανεβαίνουν προς Αγία Παρασκευή, σε διάφορες υπηρεσίες και σε παρουσιάσεις δελτίων και εκπομπών. Όπως Λιάνα Κανέλλη, Έυη Δεμίρη, Τέρενς Κουίκ, Κώστας Σερέζης και πολλοί άλλοι που θα δούμε στη συνέχεια.

Άρχοντας στη Ζαλοκώστα είναι ο Τάκης Λαμπρίας και αργότερα ο Αθανάσιος Τσαλδάρης. Στο ραδιομέγαρο εμφανίζεται και η Άννα Μωραίτη(αργότερα)Παναγιωταρέα. Δημιουργεί τη διεύθυνση ανασύνταξης ειδήσεων. Με ομάδα αποφοίτων της φιλοσοφικής σχολής, δικής της επιλογής, ανασυντάσσουν τις ειδήσεις πριν εκφωνηθούν.

Από την άλλη πλευρά στην κατεχάκη βρίσκεται η ΥΕΝΕΔ, ένα άλλο μαγαζί που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και ακολουθεί το δικό του δρόμο, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Το μαγαζί λειτουργεί με στρατιωτικό προσωπικό, δημοσίους υπαλλήλους και προνομιούχοι εργαζόμενοι που έφρασαν στην κατεχάκη.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, 1981, 1989, 1993, 2004, και 2009 μέχρι σήμερα. Μείνετε κοντά μας στο 3ο μέρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα