Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Η ζωή μιας μεγαλοφυΐας στη μεγάλη οθόνη

(Photo by Roberto Serra - Iguana Press/Getty Images)

Ο Άντριου Χέιγκ, σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας «All of Us Strangers» (με τους Άντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ) αναλαμβάνει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της φιλόδοξης κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου «Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η βιογραφία μιας μεγαλοφυΐας» (2017) του Γουόλτερ Άιζακσον.

Τα κινηματογραφικά δικαιώματα όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο είχε κερδίσει η Paramount, ανακοινώνοντας για τον ρόλο του τίτλου έναν άλλο διάσημο Λεονάρντο, τον Ντι Κάπριο, ωστόσο τα σχέδια ανατράπηκαν,

γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στη Universal να αναλάβει το πρότζεκτ, το οποίο ανέθεσε στον Άντριου Χέιγκ.

Πρώην διευθύνων σύμβουλος του CNN και εκδότης του Time, ο δημοσιογράφος και καθηγητής Γουόλτερ Άιζακσον, συγγραφέας βιογραφιών των Στιβ Τζομπς, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Βενιαμίν Φραγκλίνου, Χένρι Κίσινγκερ, αλλά και της επίσημης βιογραφίας του Έλον Μασκ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2023, βασιζόμενος σε χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάρια του ίδιου του Ντα Βίντσι και σε νέες ανακαλύψεις για το έργο του, ξετυλίγει το νήμα της ζωής αυτού του μοναδικού ανθρώπου και αποδεικνύει πως η ιδιοφυΐα του δεν ήταν κάτι ανεξήγητο αλλά πήγαζε από την ανεξάντλητη περιέργειά του, την παρατηρητικότητά του και τη ζωηρή φαντασία του.

(AP Photo/Antonio Calanni)

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε δύο από τα διασημότερα έργα στην Ιστορία της Τέχνης, τον Μυστικό Δείπνο και τη Μόνα Λίζα, αλλά ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του εξίσου άνθρωπο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με ένα πάθος που άγγιζε την εμμονή, μελετούσε γεωλογία, το ανθρώπινο σώμα, τα πτηνά, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζε πτητικές και πολεμικές μηχανές.

Νόθος, ομοφυλόφιλος, χορτοφάγος, αριστερόχειρας και αιρετικός στη σκέψη, απείχε συχνά ένα -ή και κανένα- βήμα από το να θεωρηθεί απόβλητος.

Ο Άντριου Χέιγκ ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος και βοηθός μοντέρ στις υπερπαραγωγές του Ρίντλεϊ Σκοτ «Μονομάχος» και «Black Hawk Down». Η τηλεοπτική του σειρά «Looking» στο HBO, καθώς και οι ταινίες του «Weekend», «45 Years», «Lean on Pete» και πιο πρόσφατα το «All of Us Strangers», πήραν καλές κριτικές, αλλά ήταν παραγωγές σχετικά μικρής κλίμακας. Η ταινία για τη ζωή του Ντα Βίντσι σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη παραγωγή στούντιο που αναλαμβάνει ως σεναριογράφος /σκηνοθέτης.

Το βιβλίο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η βιογραφία μιας μεγαλοφυΐας» του Γουόλτερ Άιζακσον κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός (μετάφραση Χρήστος Μπαρουξής).

Με πληροφορίες από Indiewire

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολα τα φώτα στην Μέριλ Στριπ: Επιστρέφει στις Κάννες μετά από 35 χρόνια

Νέες ταινίες: «Ο Κασκαντέρ» Ράιαν Γκόσλινγκ, γαλλική ταινία τρόμου και Γκάρφιλντ

Λούβρο: Η «Ελευθερία» του Ντελακρουά αποκάλυψε τα αληθινά της χρώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ΐας,leonarnto nta vintsi, ΐas