Δονήσεις και περιοδείες εντός – εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και την ψήφισή του στο τέλος της εβδομάδας θα διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρέχοντος θεσμικού – πολιτικού πεδίου, που διανύει περίοδο μερικής «αναπροσαρμογής» και «διορθώσεων».

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται και είναι βασικά «αδιατάρακτη», όμως πληθαίνουν συμπτώματα τριβών και εντάσεων για σειρά ζητημάτων (π.χ. διαχείριση του φορολογικού), ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έστειλε μια δέσμη «προειδοποιήσεων» για την πορεία των σχέσεων με τη γειτονική

Τουρκία κάνοντας έναν αιχμηρό «επίλογο» στην επίσκεψη Ερντογάν μετά τον επιθετικό «πρόλογο» του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Η «αναμνηστική» δόση άγριας χουλιγκανικής – εγκληματικής βίας και η σχετικά «πρόχειρη» συσκευασία αντιμετώπισής της πρόσθεσαν σύννεφα και δονήσεις στο «Μαξίμου» που ανησυχούν πολλούς για τη συνέχεια με… ισχυρούς μεγαλοπαράγοντες.

Δονήσεις και σύννεφα συνεχίζονται αδιαλείπτως και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που, παρά την προσπάθεια επανεκκίνησης με την πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε., «βλέπει» το γαϊτανάκι των αποχωρήσεων και δηλώσεων να συνεχίζεται, ενώ δεν λείπουν και τα δηλητηριώδη βέλη «διαρροών» για τις νέες «παρέες» που διαγκωνίζονται ενόψει των διεργασιών για το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Η προσπάθεια του νεοεκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να παρουσιάσει μια δυναμική πορεία «ανάταξης» με περιοδείες αδιαμεσολάβητης επαφής με τον κόσμο (όπως σε Αμφιλοχία, Μεσολόγγι, Ναύπακτο κ.α.) δεν «λύνουν» (τουλάχιστον προς το παρόν) τα προβλήματα «αποδοχής» που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η εικόνα της «τρίτης» θέσης του κόμματος επαναλαμβάνεται, ενώ η Ν.Δ. παραμένει «αλώβητη» πρώτη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ «κρατάει» τη δεύτερη θέση και το ΚΚΕ ενισχύεται αρκετά.

Η χαμηλή καταγραφή των «11» αποχωρησάντων μπορεί να τους προβληματίζει (και να «αιφνιδιάζει» πολλούς), όμως η «συνολική» ζημία της ευρύτερης Αριστεράς είναι δεδομένη και απτή κοινωνικά και πολιτικά, όχι απλώς συγκυριακά.

Για την ανάγκη της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς, μίλησε με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ στο Παρίσι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλ. Τσίπρας συνεχίζοντας όσα είχε πει στη Ρώμη, «υπενθυμίζοντας» τη βαρύνουσα πολιτική του παρουσία, για την οποία άλλωστε «υπεραμύνεται» και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κασσελάκης.

Την ίδια ώρα η σκληρή κριτική του Γ. Δραγασάκη, αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην αρνητική πορεία του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία θέτει ερωτήματα για την εκλογική καταγραφή στις επερχόμενες ευρωεκλογές και προβληματίζει για την ενδεχόμενη διαμόρφωση σε «μόρφωμα αυταρχισμού».

Ενώ ο κ. Κασσελάκης επαναλαμβάνει ότι θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός, το βασικό κριτήριο επανεκκίνησης και μαζικής ενδυνάμωσης θα είναι η προσυνεδριακή περίοδος και κυρίως το ίδιο το συνέδριο με τις αποφάσεις του και την εκλογή νέας Κ.Ε. και νέων οργάνων.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, μέλη και στελέχη θα κρίνουν το βάθος, την έκταση και την ποιοτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι τελικά και η καθοριστική εξέλιξη για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή των προοδευτικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Περί αγαλμάτων…..

Και ξαφνικά, χαθήκαμε στα πολύχρωμα τιμολόγια…

Το «ματσάκι» δεν γυρίζει έτσι – Οι ΠΑΕ και η κυβερνητική σούπα για την πάταξη της οπαδικής βίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δονήσεις, ΣΥΡΙΖΑ – Π Σ,doniseis, syriza – p s