Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η σχέση του με τους Έλληνες πολιτικούς – Από τον Βενιζέλο στον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο (Photos)

Καθοριστικό ρόλο είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κρίση χρέους που ταλαιπώρησε τόσο πολύ τους Έλληνες την περασμένη δεκαετία. Η σχέση του με τη χώρα μας υπήρξε τραυματική ενώ οι επαφές του με τους πολιτικούς μας υπήρξε έντονη και αρκετές φορές ακραία συγκρουσιακή.

Τόσο με τους ομολογους του υπουργούς Οικονομικών, όσο και τους ίδιους του πρωθυπουργούς της χώρας υπήρχε κατα καιρούς ένταση.

Όσο για την ελληνική κοινωνία υπήρχε πάντα, κατό κοινή ομολογία, διαβαθμισμένη αντιπάθεια προς το πρόσωπό του.

Σε ένα υπόγειο μπαρ ζήτησε να φύγουμε από
την Ευρωζώνη

Είναι ενδεικτικό ότι είχε προτείνει τουλάχιστον δύο φορές Grexit, με capital controls και πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου όταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (απο το 2009 έως και το 2011)

Το φθινόπωρο του 2011 η πολωνική προεδρία στην ΕΕ επέλεξε το θρυλικό «Μονοπόλ» για να φιλοξενήσει το άτυπο Eurogroup.

Στο υπόγειο μπαρ του, το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη φιλική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έναντι «τεράστιας βοήθειας».

Η προσφορά συντάραξε την τότε κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, αφού ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε αμέσως από τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Σε μια συνάντηση το καλοκαίρι του 2011, στην οποία μετείχαν εγώ με τον κ. Ζαννιά και οι κύριοι Σόιμπλε και Άσμουσεν, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μας πρότεινε να πάμε στη δραχμή» είχε αποκαλύψει τότε ο Ευαγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αλλά τόνισε ότι μπορούσε να διασφαλίσει ένα πακέτο βοήθειας («όχι μεγάλο, κάποια δισεκατομμύρια ευρώ») καθώς και ένα «αεροπορικό καραβάνι», μια «αερογέφυρα», η οποία θα έλυνε προβλήματα νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, τροφοδοσίας.

«Βεβαίως θα παίρνετε από τα μηχανήματα των τραπεζών σφραγισμένα ευρώ – δηλαδή μη εμπορεύσιμα, δραχμές δηλαδή – ώσπου να τυπωθεί το νέο νόμισμα, τα οποία θα είναι κάποια 50 ευρώ ή 60 ευρώ την εβδομάδα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στα τέλη Ιουλίου του 2012 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ιδέα του σε συζήτηση που είχε με τον κ. Γκάιτνερ – τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ – στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Stress Τest» ο τότε αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι μια στρατηγική για την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «επιθυμητή από πολλούς στην Ευρώπη».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε, αντικαταστάθηκε για λίγους μήνες απο την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου για να αναλάβει τελικά πρωθυπουργός της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Σαμαράς γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Σόιμπλε στις αποφάσεις του Βερολίνου, προσπάθησε όταν ήταν πρωθυπουργός να καλλιεργήσει στενότερη σχέση μαζί του, ζητώντας το προσωπικό του τηλέφωνο.

Ο Σόιμπλε του είχε απαντήσει τότε με την χαρακτηριστική ευθύτητά του. «Εσείς θα μιλάτε με την καγκελάριο κι εγω θα μιλάω με τον υπουργό σας». Το κινητό τηλέφωνο του Σόιμπλε ο Σαμαράς δεν το έμαθε ποτέ.

2015, Τσίπρας και Βαρουφάκης

Το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα υπουργός Οικονομικών είχε αναλάβει, ως γωνστόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι σχέσεις Βαρουφάκη – Σοιμπλε υπήρξαν εκρηκτικές. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών».

Ο ίδιος ο Σόιμπλε, ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε κάποια χρόνια αργότερα, επικαλέστηκε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της γερμανικής θέσης για την ελάφρυνση.

Όπως είπε κάποια στιγμή σε μία συζήτηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκείνος του είπε ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να διαγράψει το ελληνικό χρέος τότε σε τρία χρόνια η χώρα θα βρισκόταν στο ίδιο σημείο μέσα σε τρία χρόνια.

«Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης… Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για “απύθμενο πηγάδι”. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα» , είχε πέι ο Σόιμπλε.

Αντίθετα καλή χημεία φαινεται να είχαν ο Σόιμπλε με τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Σόιμπλε σε on the record δήλωσή του, είχε πέι για τον Τσακαλώτο ότι «είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους».

Με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρχε πάντοτε αμοιβαία καχυποψία. «H Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών το 2017 προκαλώντας ενόχληση στην Αθήνα.

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να κάνει προσωπική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα η σχέση της Ανγκελα Μέρκελ με τον τότε πρωθυπουργό υπήρξε εν τέλει θερμή και ζεστή. Υπήρχε συμπάθεια απο πλευράς της προς το πρόσωπο του Τσίπρα, όπως η ίδια είχε παραδεχτεί σε βιβλίο της

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου με τους Έλληνες»

Τον Ιούλιο του 2022 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», είχε πει ότι είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αναφορικά με τη χώρα μας, αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες.

Μάλιστα, είχε πει πως «η Ελλάδα πέτυχε πολλά».

«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της.

Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων» είχε δηλώσει στην εφημερίδα. Ηταν η τελευταία του δημόσια αναφορά στη χώρα μας…

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Η απόπειρα δολοφονίας, η εμμονή στη λιτότητα και το Grexit (photos/videos)

ΠΑΣΟΚ: «Φουλ οι μηχανές» για τις Ευρωεκλογές – Τα σχέδια Ανδρουλάκη

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η πρώτη μεγάλη πολιτική «μάχη» της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Έλληνες, Photo,volfgkangk soible, ellines, Photo