Ξάνθη:Ιερές μουσικές σε έναν μαγικό χώρο στον τεκέ του Κιουτουκλού Μπαμπά στην Ξάνθη και η συναυλία στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου

13:51 2/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πραγματοποιήθηκε η 8η συναυλία στον τεκέ του Κιουτουκλού Μπαμπά , με τον τίτλο Ιερές Μουσικές των Βαλκανίων, δηλαδή μουσικές των Μπεκτασί και Μεβλεβί Δερβίσηδων, Ορθόδοξες Ιερές Μουσικές των Βαλκανίων, με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου από κάθε άλλη χρονιά και από διαφορετικές γωνιές της Θράκης.

Μια μουσική και πνευματική συνάντηση, που πλέον έχει αποκτήσει φανατικούς και προσηλωμένους φίλους των μουσικών αναζητήσεων. Η φετινή συναυλία ήταν για άλλη μια χρονιά μαγική .


Ο

Μάρκος Σκούλιος, Εθνομουσικολόγος, Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και η ψυχή του Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, σημείωσε ότι ο χώρος του τεκέ δίνει μια άλλη διάσταση και έμπνευση στους μουσικούς και διαφορετικά ηχοχρώματα και αρμονία στις νότες. Τόνισε ότι είναι 8η χρονιά για το φεστιβάλ και πως είναι μια εκπληκτική οργάνωση σε όλα τα επίπεδα από την ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης). Το Φεστιβάλ αυτό έχει πλέον γίνει θεσμός με φανατικούς φίλους και πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα. Μάλιστα φέτος κατάφεραν αυτό που προσπαθούσαν χρόνια, να οργανώσουν τη μουσική κατασκήνωση στα Άβδηρα. Είναι μια ιδέα αρκετών ετών η οποία φέτος υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πειραματικά. Οι παιδικές κατασκηνώσεις Αβδήρων βρίσκονται σ’ ένα παρά πολύ όμορφο μέρος, δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τα πεύκα, με απόλυτη ησυχία. Ένα μέρος ιδανικό για μουσική κατασκήνωση. Στην πρώτη πειραματική κατασκήνωση συμμετείχαν γύρω στα 15 άτομα. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, ερευνητές λαϊκής μουσικής από την Αμερική, μαθητές από την Κύπρο και την Ρόδο, μουσικοί από την Αθήνα και από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ευχή όλων είναι η μουσική κατασκήνωση να γίνει θεσμός στα επόμενα χρόνια και να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Κλείνοντας ο Μάρκος Σκούλιος τόνισε ότι η επομένη συνάντηση είναι σε ένα χώρο όπου θα παίξουν για πρώτη φορά, στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα. Τη συναυλία με τίτλο «Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή», διοργανώνει την Τετάρτη 3 Αυγούστου η Φ.Ε.Ξ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στις 21.00 . Θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει λόγια και λαϊκά κομμάτια των μεγάλων αστικών κέντρων της οθωμανικής εποχής, καθώς και οργανικούς σκοπούς και τραγούδια της οθωμανικής περιφέρειας.
Σε αυτήν την συναυλία συμμετέχουν οι διδάσκοντες στη μουσική κατασκήνωση Αβδήρων Μάρκος Σκούλιος, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας ,Γιάννης Κατσούλης και Χρήστος Μπαρτζόπουλος καθώς και οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
Συνδιοργάνωση: Φ.Ε.Ξ., Δήμος Αβδήρων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
Είσοδος ελεύθερη.


Στις 20.00, η ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου
Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.


Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421 www.fex.org.gr [email protected]
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα