Σφίγγει ο κλοιός για το ασφαλιστικό- Οι αγρότες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν πίσω

15:53 25/1/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχίζουν να βρίσκονται ενεργά στα μπλόκα οι αγρότες, την ώρα που ο κ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για δίκαιο ασφαλιστικό και ο κ. Τσίπρας αναζητά λύσεις που, όπως δηλώνει, θα βοηθήσουν τους αδύναμους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους επιστημονικούς φορείς ο Πρωθυπουργός εστίασε στην πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση

και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους επιστημονικούς φορείς και πίνακες με τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση:

Εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους επιστημονικούς φορείς ο Αλέξης Τσίπρας και το παρόν είχε δώσει και ο υπουργός Εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε:

Η χώρα θα πάει μπροστά μ’ ένα δίκαιο ασφαλιστικό. Πρέπει να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους. Να υπάρχει παράλληλα, ειδική μέριμνα για όσους το έχουν ανάγκη

Εστίασε στο πως πρέπει να υπολογίζονται οι εισφορές τονίζοντας:

«Δεν πρέπει να υπολογίζεται σαν βάση της φορολογικής ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80%, όπως γίνεται στους αγρότες».

«Τα δύο πρώτα χρόνια της 5ετίας να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα υπόλοιπα 3 στο 17%» είπαμε με τους Θερμούς και συμφωνήσαν.

Ενώ στη συνέχεια σημείωσε:

Υπήρξε μέριμνα και από τους ανέργους να μην πληρώνουν εισφορές, καθώς δεν έχουν εισόδημα. Η ποσοτικοποίηση των δεδομένων έχει σταλθεί μέχρι το 2019 και θα κριθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

«Είμαστε σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και διαπραγμάτευση με του κουαρτέτο. Τα μέτρα μας είναι δικαία, υπέρ της κοινωνίας. με την υποστήριξη της κοινωνίας θα έχουμε και νίκη στη διαπραγμάτευση» επιβεβαίωσε και συμπλήρωσε: «Οι κόκκινες γραμμές είναι να μην υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, εμείς δεν θα κάνουμε μειώσεις. το δεύτερο είναι οι αρχικές γραμμές του συστήματος και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του είπε: «Η κατάθεση θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό όμως συναρτάται και με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Τετάρτη θα έρθουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών και εγώ θα πάω στο ευρωκοινοβούλιο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στον Φλεβάρη όχι μόνο θα τελειώσουμε με το ασφαλιστικό αλλά θα έχουν μπει και οι βάσεις για την αξιολόγηση».

Αξίζει να τονιστεί πως σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στην επίσκεψη των Θεσμών στη χώρα μας, τόνισε πως θα γίνει σύντομα.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τους επιστημονικούς φορείς ο Πρωθυπουργός τόνισε:

Η πραγματικότητα είναι πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια, αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος ο οποίος σημείωσε: «Στον κλάδο έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή, στα μπλόκα σταθερά μένουν οι αγρότες οι οποίοι δε δέχονται να κάνουν πίσω και έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους κατά στο δυσβάσταχτο, όπως το χαρακτηρίζουν, ασφαλιστικό.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε στην εκπομπή Live U, της Πόπης Τσαπανίδου, πως: «Οι επιστημονικοί φορείς δε θα σταματήσουν τον αγώνα αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό».

Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τους δίωρους αποκλεισμούς που έκαναν και την Κυριακή.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη στις 18:00, την ώρα δηλαδή που θα είναι σε εξέλιξη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Τι υπογράμμισε σε συνέντευξη του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Απόστολου;

Ο αγροτικός κόσμος το 2014 και το 2015 αύξησε το εισόδημά του κατά 12,5%

Στη συνέχεια μάλιστα κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένες προτάσεις.

Και επίσης τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που δημιουργεί δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπηρετήσουμε. Όταν λες θέλεις μια Ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορείς να λες πάρτε τα πίσω όλα. Δεν υπάρχει ούτε νομοσχέδιο φορολογικό ούτε ασφαλιστικό αλλά υπάρχει μια συμφωνία που λέει λύστε το ασφαλιστικό για να πάμε παραπέρα. Ανοιχτά είναι όλα στη διαπραγμάτευση. Και θα τα δούμε».

Η Κυβέρνηση, δείχνει να φοβάται τη στάση των αγροτών και παράλληλα έντονη ανησυχία προκαλούν οι προπηλακισμοί που έχουν δεχτεί αρκετοί βουλευτές.

Ο αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας κλείνουν συμβολικά, για δύο ώρες τη γέφυρα του Εύηνου και έτσι, αποκλείουν την πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως μάλιστα εξηγούν δεν έχουν σκοπό να φύγουν από το μπλόκο αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Οι αγρότες περιμένουν την συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την Τρίτη, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζουν απόψεις για το ασφαλιστικό.

Το τελωνείο του Προμαχώνα έκλεισε στις 12:30 την Δευτέρα και δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει ξανά.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, το μπλόκο της Νίκαιας δέχθηκε ενισχύσεις από αντιπροσωπεία του μπλόκου των Τεμπών. Οι αγρότες στη Νίκαια ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία σχετικά με τα αιτήματά τους ενόψει της Σύσκεψης των αγροτών την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση για την συνεδρίαση τονίζει: «Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Στη συνάντηση της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότερα από 50 μπλόκα έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τα τρακτέρ να ξεπερνούν τα 15.000.

Οι δίωροι αποκλεισμοί την Δευτέρα θα γίνει τις ώρες 12:00-14:00 και από τις 19:00.

Στο Μαξίμου υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τους προπηλακισμούς βουλευτών, οι οποίοι όπου βρίσκονται δέχονται επιθέσεις από τους αγρότες.

Χάρτης που δείχνει τα μπλόκα πανελλαδικώς:

Τι είπε για τους αγρότες ο υπουργός Παιδείας;

Επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει

Και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση δεν έχει κρυφούς «άσσους», αλλά θέλει ειλικρινή διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα και κυρίως για να υπάρξει προοπτική στον αγροτικό τομέα. Χωρίς κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη πενταετία δεν θα υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκέντρωση διαματρυρίας, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, πραγματοποιούν στο μεταξύ συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό που προωθείται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναφέρουν χαρακτηριστικά, για την επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ:«Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα να σκίσει τα μνημόνια. Τα σκίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ».

The post Σφίγγει ο κλοιός για το ασφαλιστικό- Οι αγρότες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν πίσω appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα