Στα σκαριά σχέδιο επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών από την ΑΑΔΕ

11:16 4/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καταστρώνει πλάνο για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών απέναντι στην εφορία εντός του 2024.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό ή το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο κάθε φορά που ξεχνούν να πληρώσουν μια δόση της ρύθμισης και κινδυνεύουν να τη χάσουν ενώ παράλληλα δημιουργείται το προφίλ για κάθε οφειλέτη.

Όσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορο-λογαριασμών τους, θα επιβραβεύονται από

τις κατά τόπους εφοριακές Αρχές, που θα «κρατούν» λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο ή την πώληση ακινήτου.

Σήμερα η εφορία μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου ή από το δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης, θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν «χαθεί» δόσεις και ο οφειλέτης να μην βρίσκεται σε διαδικασία «πισωγυρίσματος» σε σχετικές ρυθμίσεις. Ενδέχεται το ποσοστό παρακράτησης του οφειλέτη να μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Αναλυτικά τα όσα έχουν «πέσει στο τραπέζι» από την ΑΑΔΕ:

Αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Η εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2024. Σήμερα, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος χάσει μια ρύθμιση επειδή πλήρωσε μία ή περισσότερες δόσεις το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Από τον Ιούνιο ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλείται μία δόση η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης. Ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής για τις μεταβιβάσεις ακινήτου με παρακράτηση τιμήματος. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ νέα υπηρεσία, μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να να χρειάζεται ο οφειλέτης να επισκεφτεί τη Δ.Ο.Υ. ή το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών όπως συμβαίνει σήμερα.Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα. Σήμερα, αν μια οφειλή στο δήμο (π.χ. κλήσεις από δημοτική αστυνομία) περάσει στην εφορία, και πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα και εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» η φορολογική ενημερότητα. Με το νέο σύστημα η φορολογική αρχή θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.
Keywords
Αναζητήσεις
sta-skaria-schedio-epivravefsis-ton-synepon-ofeileton-apo-tin-aade.htm
Τυχαία Θέματα