Το ΧΑ έχει καταλύτη την ανάπτυξη, στο εξωτερικό ποντάρουν σε μείωση επιτοκίων

08:29 3/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με καταλύτη το σενάριο ανάπτυξης της οικονομίας περίπου 2,5% το 2024 και την επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης να ξεδιπλώνεται με ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και φιλική υποδοχή των ξένων κεφαλαίων το ΧΑ έχει δικό του σενάρια ανόδου, με μακροπρόθεσμη στόχευση την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές, ανεξάρτητα από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών που είναι το σενάριο στο οποίο ποντάρουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές.

Αυτές ποντάρουν δηλαδή σε πτώση επιτοκίων που θα διαμορφώσει φιλικότερο σενάριο ανάπτυξης

και ρευστότητα για επενδύσεις.

Αλλά το ΧΑ είναι στο δικό του ανοδικό κύκλο όπως έχουν επισημάνει άλλωστε όλοι οι Έλληνες επικεφαλής των τραπεζών. Το Νοέμβριο τα δάνεια επανήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ενώ το Δεκέμβριο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αυτό συνεχίσθηκε, είμαστε λοιπόν σε καλό φεγγάρι. Οι μετοχές δεν κινούνται μακροχρόνια αντίθετα από την οικονομία ή τις προσδοκίες.

Έξω περιμένουν και ελπίζουν σε πτώση των επιτοκίων. Εδώ αναμένουμε να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις, να έρθουν κι άλλα κεφάλαια, ενώ ο τουρισμός έκανε ρεκόρ πέρυσι και οι τιμές στα ακίνητα δεν έφθασαν καν τα επίπεδα του 2007-2008. Η αγορά των μετοχών, έχει καλή βάση για να ανθίσουν οι προσδοκίες. Αν έρθουν και μειώσεις επιτοκίων ακόμα καλύτερα για το ΧΑ, τους δανειολήπτες και τις επενδύσεις.

Έτσι, κόντρα στις αμερικανικές αγορές, το Λονδίνο και το Παρίσι κινήθηκε χθες το ΧΑ δίνοντας δείγμα γραφής στην πρώτη του 2024. Στη Wall Street χθες ανέβασαν την τελευταία στιγμή για ένα θετικό κλείσιμο το δείκτη Dow Jones των 30 μετοχών, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν. Ο δείκτης των εταιριών τεχνολογίας έχανε περισσότερο από 2% και δεν απέφυγε πτώση 1,63%.

Μπορεί η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς να μην είναι ενδεικτική του κλίματος για το ΧΑ, αλλά δεν περνά απαρατήρητο, ότι την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν «έτσι κι έτσι». Με δύο λόγια: Κάτω το Λονδίνο, επάνω αλλά οριακά η Φραγκφούρτη, στα ιστορικά υψηλά, παρά τη στασιμότητα. Προσπάθησαν αλλά δεν πέτυχαν να γυρίσουν ανοδικά στο Παρίσι. Ψαλίδισαν κέρδη αλλά έμειναν σε θετικό έδαφος στο Μιλάνο και κυρίως στη Μαδρίτη. Καλύτερο όλων το ΧΑ, άνοιξε δυνατά, έχασε έδαφος στη συνέχεια αλλά όχι και το θετικό πρόσημο, για να κλείσει δυνατά στο τέλος.

Στη Wall Street πάντως που είναι μία τεράστια αγορά υπήρχαν και πολλοί κερδισμένοι. Στις αρχές της χρονιάς φαίνεται ότι ξεχωρίζουν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου υγείας και ειδικά της βιοτεχνολογίας. Μεταξύ των πλέον κερδισμένων οι γνωστές μας από τα εμβόλια κατά του ιού Covid, Moderna BioNTech.

Επίσης στην ίδια λίστα των περισσότερο κερδισμένων οι μετοχές του ίδιου κλάδου,  Viatris, Hims & Hers Health, Prothena Corporation, Immunocore, Ionis Pharmaceuticals, ImmunityBio κ.λπ.

Ποιες ελληνικές μετοχές κοιτούσαν στα τερματικά της Wall Street; Τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Μπορεί να είναι οι μπαλαντέρ των επόμενων συνεδριάσεων στο ΧΑ; Θα φανεί στις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών διεθνώς, ανεξάρτητα από τη διαφορετική ώρα που συνέβησαν, ήταν αρκετά όμοιες. Μόνον που η ελληνική αγορά και η Μαδρίτη ή το Μιλάνο είχαν δύναμη κι έκλεισαν ανοδικά, ενώ οι άλλες αγορές παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

Keywords
Αναζητήσεις
to-cha-echei-katalyti-tin-anaptyxi-sto-exoteriko-pontaroun-se-meiosi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα