Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Μπήκαμε στον πιο λαμπερό μήνα του χρόνου και μαζί με τους υπόλοιπους στολισμούς τα γλυκά έρχονται με τη σειρά τους να δώσουν άλλο χρώμα στην καθημερινότητά μας και να φέρουν ανατροπές στη διατροφή μας!

Μπισκότα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σοκολατάκια και δίπλες βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι αυτές τις γιορτινές ημέρες. Η χαρά μικρών και μεγάλων είναι δεδομένη μπροστά στις πιατέλες με όλες αυτές τις γλυκές

λιχουδιές, ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε. Σε εμάς τους μεγάλους η καθημερινή κατανάλωση γλυκών μπορεί να μας κοστίσει 1-2 κιλάκια, ενώ θα οδηγήσει τους μικρούς μας φίλους, κυρίως, στην αποφυγή περισσότερο θρεπτικών γευμάτων. Καταναλώστε, λοιπόν, τα γλυκά με μέτρο και απολαύστε με σύνεση.

Μελομακάρονα

Είναι το πιο θρεπτικό γλυκό των ημερών και αυτό διότι μέρος της γλυκύτητάς του οφείλεται στο μέλι. Επιπλέον, τα καρύδια και το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των μελομακάρονων, παρέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, από τον χυμό πορτοκαλιού που προστίθεται στο μείγμα παίρνουμε βιταμίνη C. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο, βέβαια, παραμένει υψηλό, φτάνοντας μέχρι και τις 180 θερμίδες ανά μελομακάρονο. Είναι σοφό να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε μελομακάρονα σε μικρές μπουκίτσες που θα έχουν και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.

Κουραμπιέδες

Σε σχέση με τα μελομακάρονα είναι λιγότερο αθώοι, γιατί παρασκευάζονται με ζωικό βούτυρο και αλεύρι και ως εκ τούτου είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά και σε «κακούς» υδατάνθρακες. Στη θετική τους πλευρά, να σημειώσουμε την πρωτεΐνη τους, τη βιταμίνη D και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τα αβγά, το ασβέστιο, τα μονοακόρεστα λιπαρά και τη βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα. Οι θερμίδες τους, συνήθως, ξεπερνούν εκείνες των μελομακάρονων, φτάνοντας πολλές φορές να υπερβαίνουν τις 200.

Δίπλες

Είναι ίσως περισσότερο επιβλαβείς, γιατί περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα εξαιτίας του τηγανίσματος, ενώ και εδώ τα καρύδια και το μέλι προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, D, E, όπως επίσης και κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα και σίδηρο – όλα, βέβαια, σε μικρές ποσότητες. Οι θερμίδες τους φτάνουν περίπου τις 150, ανάλογα το μέγεθος και την περιεκτικότητά τους σε μέλι.

Βασιλόπιτα

Η πρώτη πίτα της χρονιάς δίνει ασβέστιο χάρη στο γάλα και τα αμύγδαλα που περιέχει, ενώ τα αβγά της μας χαρίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα κορεσμένα λιπαρά, όμως, και η χοληστερόλη δεν λείπουν από κάθε κομμάτι της, λόγω του βουτύρου και των πολλών αβγών. Αυτός που θα κερδίσει το φλουρί, τρώγοντας ένα κομμάτι βασιλόπιτα θα επιβαρυνθεί επιπλέον και από 300 θερμίδες που παρέχει ένα κομμάτι περίπου 80 γραμμαρίων! Προσοχή, λοιπόν.

Πανετόνε

Το μιλανέζικο χριστουγεννιάτικο κέικ είναι ουσιαστικά ένα γλυκό ψωμί εμπλουτισμένο με φρούτα, ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως E και C, αλλά οι θερμίδες του ανά κομμάτι 100 γραμμαρίων μπορεί να φτάνουν και τις 400 από το βούτυρο, το αλεύρι και τη ζάχαρη που προστίθενται στη ζύμη.

Όσοι παρασκευάσετε τα γλυκά μόνοι σας στο σπίτι, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης, του βουτύρου και των αβγών στις συνταγές, ώστε να γλιτώσετε κάποιες θερμίδες. Ακόμη, προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γλυκά σε συνδυασμό με φρούτα, για να ελαττωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης τους. Εάν, π.χ., φάτε ένα μελομακάρονο νηστικοί, το πιο πιθανό είναι να φάτε και δεύτερο. Ωστόσο, εάν έχετε καταναλώσει πριν ένα μήλο, θα επέλθουν κορεσμός και πληρότητα και θα είστε περισσότερο εγκρατείς.

Αυτές τις ημέρες όλοι θα απολαύσουμε τα γλυκά των γιορτών. Το σημαντικότερο είναι να τα καταναλώσουμε χωρίς ενοχές και να τα απολαύσουμε στο πλαίσιο ενός εορταστικού γεύματος. Καλά Χριστούγεννα!

Πηγή: realtaste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου πανεπιστημίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσες, Χριστουγέννων,poses, christougennon